Свържи се с нас

Крими

244 дела през миналата година са завършили с ефективно осъждане

Published

on

Снимката е илюстративна

През 2017 г. в област Габрово са приключили делата за 706 извършени престъпления. Делата за 244 от тях са завършили с ефективно осъждане, за 291 – с условно осъждане, за 22 – с оправдаване, за 2 – с прекратяване, а за 147 – с освобождаване от наказание.

С осъдителни присъди (ефективни и условни) са приключили делата за 535 извършени престъпления, което е с 11.0% повече в сравнение с 2016 година. През 2017 г. обвиняеми са били 674 лица.

Броят на осъдените лица, с влезли в сила присъди в област Габрово през 2017 г. е 509, като в сравнение с 2016 г. се увеличава с 5.8%. Осъдените непълнолетни лица (14 – 17 години) са 27, или 5.3% от всички осъдени.

През 2017 г. най-голям е броят и съответно относителният дял на общоопасните престъпления – 298 или 55.7% от общия брой на наказаните престъпления в областта. Осъдените за извършването на този вид престъпления са 262, или 51.5% от общия брой на осъдените лица. В сравнение с предходната година през 2016 г. се наблюдава увеличение както на броя на престъпленията, така и на осъдените лица за извършени общоопасни престъпления – съответно с 22.6% и 11.0%.

В структурата на общоопасните престъпления най-голям е броят на престъпленията по транспорта и съобщенията – 247 или 82,9% от общия брой на общоопасните престъпления. За извършването на този вид престъпления са осъдени 218 лица, или 83.2% от осъдените за извършени общоопасни престъпления.

Престъпленията, свързани с наркотици, завършили с осъждане през 2017 г. в област Габрово са 39, а наказаните за тях лица са 31.

Престъпления против собствеността На второ място в структурата на престъпленията, завършили с осъждане през 2017 г., са тези против собствеността. С осъдителна присъда са приключили делата за 114 извършени престъпления (21.3% от всички престъпления, завършили с осъждане). В сравнение с 2016 г. се отбелязва намаление с 20.3%. Осъдени са 126 лица, или 24.8% от общия брой на осъдените през 2017 година.

През 2017 г. са наказани 27 престъпления против личността (5.0% от всички престъпления, завършили с осъждане). За извършването им са осъдени 25 лица, или 4.9% от общия брой на лицата с влезли в сила присъди през годината.

Разпределението на осъдените през 2017 г. лица по пол и възраст е следното: Броят на осъдените мъже е 480, или 94.3% от общия брой на осъдените лица. С най-висок брой и относителен дял са мъжете с влязла в сила присъда във възрастовата група 30 – 39 години – 27.7% от общия брой на осъдените мъже. Осъдените жени са 29, като най-голям е делът им във възрастовата група 30 – 39 години – 31.0% от общия брой на осъдените жени.

В структурата на осъдените лица по наложени наказания най-голям е относителният дял на лишените от свобода. През 2017 г. те са 401, или 78.8% от общия брой на осъдените лица. Най-висок е относителният дял на лишените от свобода за срок до 6 месеца (47.1%) и от 6 месеца до 1 година – 35.4% от общия брой на осъдените на лишаване от свобода.

 

Крими

Акция за изборна търговия в Дряново и село Шумата

Published

on

Вчера служители от Областната дирекция на МВР – Габрово, колегите им севлиевската полиция и служители на Териториална дирекция на НАП – Велико Търново взеха участие в специализирана полицейска операция за противодействие укриването на обороти от продажби на стоки, разпространение на акцизни стоки, без наличие на български акцизен бандерол и организиране на контролиран вот, във връзка с насрочените за неделя, 2 октомври, парламентарни избори.

В хода на провежданата операция са били проверени 4 магазина за продажба на хранителни стоки в село Шумата и 1 магазин за продажба на хранителни стоки в Дряново.

В проверения обект в града било установено, че не е отчетен оборотът от продажба за деня. В тази връзка служителите на НАП съставили на собственика му акт за установено административно нарушение. В другите проверявани обекти не са констатирани нарушения.

Данъчните съставили и 2 констативни протокола за установената фактическа обстановка. По време на акцията не са били установени данни за подготвяни и/или извършени престъпления против политическата права на гражданите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Разсеян шофьор блъсна младо момиче, пресичащо на пешеходна пътека

Published

on

22-годишно момиче пострада след като бе блъснато от кола, докато пресича на пешеходна пътека.

Инцидентът е станал вчера, 28 септември, около 11.45 часа в района на ул.“Брянска“.

Девойката е била ударена от лек автомобил „Фолксваген Поло“, управляван от 57-годишен мъж.

Той не я пропуснал, докато пресичала на пешеходната пътека и я ударил с предната дясна част на автомобила.

Пострадалата била откарана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където е била установена луксация на опашни прешлени.

След прегледа младата жена е освободена за домашно лечение. Пробите за алкохол са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Арестуваха четирима млади в Габрово и Севлиево при акция за наркотици

Published

on

18-годишно момиче от село Крушево, 19-годишен от село Шумата, 21-годишна жена и 22-годишен габровец бяха задържани заради притежание на наркотични вещества при полицейски акции в Габрово и Севлиево.

Арестите им били извършени на 26 септември. При претърсване в частен имот в Габрово, обитаван от 21-годишната жена, криминалисти установили в една от стаите над 40 грама суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

В същия ден за полицейска проверка бил спрян и 22-годишният местен жител, като при личния му обиск била открита свивка, съдържаща суха зелена листна маса, реагирала също на марихуана при полевия наркотест.

Другите двама били задържани в рамките на 15 минути при проверки в Севлиево. И четиримата са били задържани по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу двама тях: 21-годишната и 22-годишният са образувани досъдебни производства, а срещу по-младите са образувани бързи производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица