Свържи се с нас

Новини

Габрово купува 10 стари автобуси от София за градския си транспорт

Published

on

снимка: spirka.org

Габрово ще купи за нуждите на градския си транспорт десет 20-годишни излезли от употреба автобуси от София. За абсурдната сделка съобщи на пресконференция областният председател на БСП – Габрово и общински съветник в местния парламент Николай Григоров, който коментира взетото по време на последното заседание на ОбС – Габрово скандално решение.

Средствата за закупуването на старите автобуси, обслужвали две десетилетия столичани и гостите на София, са от икономии по различни проекти, реализирани от Община Габрово. Те са в размер на 51 386 лева, информира Григоров.

По думите му в решението, подкрепено с гласовете на управляващото мнозинство на ПП ГЕРБ, е записано, че автобусите втора употреба ще бъдат използвани като резервни при изпълнение на възложената градска транспортна схема, или по-точно „предоставени на Общински пътнически транспорт“.

Григоров информира, че по време на дебата в залата на Общински съвет – Габрово, социалистите са предложили към сумата от 51 386 лв. да бъдат прибавени и 12 700 лв. от изграждането на въжена стена в НУ „Васил Левски“ (бившето ОУ „Цанко Дюстабанов“) и да бъдат купени по-малко на брой автобуси, но по-нови.

„С общата сума, в размер на 64 086 лв., вместо да бъдат купувани 10 десет излезли от употреба превозни средства, Габрово можеше да придобие 2 или 3 сравнително запазени и в движение автобуси, с които да започне подмяната на автобусния ни парк“, каза общинският съветник от левицата.

Според него това би било крачка към обновяване на автопарка на ОПТ – Габрово, тъй като се оказва, че в последно време много от курсовете на градския транспорт не се изпълняват, защото автобусите се чупят и няма резервни части за тях.

„По време на сесията на ОбС – Габрово с учудване разбрахме, че с тези 51 386 лв. ще бъдат закупени 10 бр. автобуси, по 5 000 лв. всеки, произведени през далечната 1998 г. Ръководството на Община Габрово обясни на съветниците, че ще закупим излезлите от употреба автобуси на Столична община“, допълни още Николай Григоров.

Тезата на управляващите, че „София имала толкова много нови автобуси, че тези не им трябват“ той определи като меко казано абсурдна. „Не сме съгласни да прибираме боклуците на София, за да возим гражданите на Габрово“, категоричен бе областният председател на БСП.

По думите му решението, гласувано от съветниците на ГЕРБ, за закупуване на десетте 20-годишни автобуси, излезли от употреба на столицата, е било представено от управляващите в местния парламент като „голям успех и изгодна бизнес сделка“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Категорично сме против този подход Габрово да събира всички „трошки“ на Столична община и да се превръща в автоморга! На всеки нормален човек е ясно, че ако си карал и експлоатирал автобус 20 години по улиците на София той вече е изчерпал напълно своите възможности. Сега ще дадем 51 386 лв., за да отървем софийска община от нейната скрап. Нарязахме тролеите, за да купим уж електробуси, а сега – купуваме неотговарящи на стандарта силно амортизирани стари автобуси“, добави още Григоров.

Според него тази абсурдна сделка изобщо не кореспондира с намеренията на Община Габрово, в сферата на екологията и чистия градски транспорт. Той припомни, че последните години са се провалили няколкото търга в Габрово за закупуване на нови автобуси, сред които електробуси. Сменяни са параметри по тях.

„От октомври месец 2017 години по  новия проект за обновяване на транспортната схема се провеждат поръчки за закупуване на нови автобуси, които се провалят. Вече има две провалени поръчки“, посочи народният представител Кристина Сидорова.

По думите й в първата поръчка на Община Габрово е било заложено купуването на 12 електробуса и 3 автобуса, движещи се на метан, а при във втората поръчка се търсело обратното – закупуване на 12 метанови автобуси и 3 електробуса.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица