Свържи се с нас

Новини

Габрово прехвърли 5 свои язовира на държавата

Общинските съветници решиха съдбата на пет язовира

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

Оживени дискусии предизвика предложението за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на общинските язовири на държавата на време на редовното заседание на местния парламент, състояло се вчера (27 септември).

Община Габрово е собственик на 6 язовирни стени и съоръженията към тях, изградени в периода от 1959 г. до 1963 г.: язовир Синкевица – кв. Гачевци, язовир Сеферчер – с. Яворец, язовир Пача бара – с. Гарван, язовир Гиргини ІІ – с. Гиргини, язовир Разсадника – с. Рачевци и язовир Белчев дол – с. Прахали.

Местният парламент одобри прехвърлянето на собствеността на пет от водните обекти безвъзмездно на държавата. Това са язовирите Сеферчер, Пача бара, Гиргини ІІ, Разсадника и Белчев дол.

Общината ще запази контролните си функции по отношение на безопасността и безаварийната експлоатация на обектите.

За язовир Синкевица е подготвено проектно предложение за безвъзмездно финансиране по ОП „Околна среда 2014-2020г.“, по процедура „Мерки за въвеждане на решения за превенция и управление на риска от наводнения“.

Очаква се след приключване на ремонтните дейности, язовирът да отговаря на всички съвременни изисквания за безопасност и превенция, като по отношение на него ще бъде повишена защитата на населението от наводнения.

Ще бъде подобрено техническото състояние и защита на критичната инфраструктура, и ще бъде повишена защитата на техническата и социалната инфраструктура. Експлоатационният живот на язовир Синкевица ще бъде удължен. Наличието на общински площи в съседство и градското му местоположение предполагат формирането на зона за отдих и възстановяване.

Последните промени от юли 2018 г. в Закона за водите засягат статута, управлението и стопанисването, както и осигуряването на безопасността на язовирите в страната. Законът налага ремонт и реконструкция на язовири държавна и общинска собственост, като общините са задължени да заплатят разходите за ремонтите на общинските язовири.

Такова задължение на общините може да се избегне само когато правото на собственост върху язовирите се прехвърли безвъзмездно на държавата след решение на Общински съвет. На общините е даден тримесечен срок от влизането на Закона в сила за депозиране на мотивирано предложение до министъра на икономиката за прехвърляне на собствеността на обектите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

5 коментара

5 Comments

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Провериха 274 души за наркотици около училищата в Севлиево

Published

on

274 души са били проверени в рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества в и около училищата на територията на Севлиево. Това става ясно от информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Акцията е била реализирана от 14 до 20 септември. В хода на операцията са били проверени още общо 159 моторни превозни средства, шест училищни дворове и три градски парка. В резултат на полицейските действия е образувано едно наказателно производство по линия „наркотици“ срещу лице от село Богатово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Туристическият сайт на Габрово с нов дизайн

Published

on

Туристическият сайт на община Габрово е с нова визия и вече е активен, информираха от администрацията на кмета.

Той представя забележителностите в града ни, заведенията за хранене и местата за настаняване, а също така и любопитни места за откривателите – чешмите в града, веломагазините, зоните със свободен интернет и други.

Сайтът се обновява постоянно, а в момента се работи активно по напълването му с информация.

Той дава идеи и как да прекарат времето си габровци и гости на града – за театралните постановки, концерти, изложби, филми, фестивали и всички останали интересни неща, които си струва да се видят.

Дава и полезна информация относно синята зона и нейните правила, контакти с болници и зъболекари, времето и други.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Извънредна епидемична обстановка до края на ноември

Published

on

Министерският съвет на Република България прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 октомври до 30 ноември 2020 г.

Пандемията от КОВИД-19 продължава да представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. По данни на Европейския център за превенция и контрол па заболяванията, към 19.09.2020 г. в света са регистрирани 30 540 446 потвърдени случая на коронавирус, от които 952 724 починали. От тях 2 808 711 случая или 9,2% са заболелите на територията на Европейския съюз /Европейското, икономическо пространство и Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, с общ брой починали — 185 945.

В България към 19.09.2020 г. са съобщени 18 733 заболели и 753 починали от КОВИД-19. В страната продължава неблагоприятното развитие на епидемичната обстановка, обуславяща се от висока смъртност от инфекции, причинени от новия коронавирус, на фона на намаляваща заболяемост и запазване степента на болнично лечение на заболели с умерена и тежка клинична картина.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната цели намаляване въздействието на коронавируса върху общественото здраве и здравната система.

Това е особено важно за опазване здравето и живота на лицата с повишен риск от тежко протичане на инфекциозно заболяване – възрастни, хора с хронични и онкологични заболявания и имунокомпрометирани състояния, в условия на едновременно разпространение на сезонен грип и КОВИД – 19.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица