Свържи се с нас

Любопитно

Първият учебен ден – от Възраждането до наши дни

Published

on

Диаграма за процента ученици, започнали навреме, не прекъсвали и завършили през учебната 1947/1948 година

Кога и как е започвал първият учебен ден ?
Исторически данни за началото и края на учебната година по българските земи, след Освобождението и в съвременна България се съдържат в правилници, наредби и други нормативни и законодателни документи, съхранявани в Националния музей на образованието – Габрово.

За трети клас на главното мъжко Габровско училище учебната 1874/75 година е завършила на 24 юни

През Възраждането
В килийните училища, възникнали в края XVIII и началото на XIX век, учебната година не е свързана с конкретна дата. Нейната продължителност, начало и край зависят най-вече от учителите (свещеници, занаятчии).

На отделни места учителите преподават само през зимния период, на други – обучението продължава през цялата година. Училището се затваря само на църковни празници.

Във взаимните училища рамките на учебната година се определят от „спазаряването на даскала” – обикновено за шест месеца, от Димитровден до Гергьовден.

От средата на XIX век със завръщането на руските възпитаници и стипендианти започва изработването на школски закони, които установяват и една по-определена като време учебна година. Тя започва в края на месец август или началото на септември и завършва през юни.

На Петровден – в края на учебната година, се провежда Публичен изпит, на който присъстват училищното настоятелство, родителите на учениците и голяма част от населението.

За децата, ангажирани със земеделска работа, обучението започва 2-3 месеца по-късно и този въпрос постепенно се урежда нормативно. Проблемът се поставя на учителски и епархийски събори през 70-те години на XIX век. На събора в Шумен през 1873 година се изработва „Устав на селските училища”, според който учебната година за тези деца е девет месеца.

Началният учител Иван Станев започва учебната година с класа си (IV отделение) в с. Драганово, 1904/05

След Освобождението
След Освобождението традицията не се прекъсва. Законодателните актове постепенно изграждат, формират и регламентират училищна организация, която в общи линии съществува и днес.

През 1879 г. циркулярно писмо на проф. Марин Дринов, завеждащ отдела за народно просвещение и духовни дела в рамките на Временното руско управление на България, определя 1 септември за начало на учебната година. Този регламент се запазва до 1885 г.

В българските земи извън пределите на Княжеството занятията започват първия понеделник преди 15 август и завършват на Петровден.

Въпросът със селските училища остава актуален и след Освобождението. Учебната година за тях започва в периода между 1 септември и 1 октомври и приключва в началото на май.

Според съхранен във фонда на НМО документ окръжните инспектори настоявали пред учителите учебните занятия да започват по-рано есента и да завършват по-късно пролетта. Но по места, където искали да задържат учениците след Гергьовден, не се стигнало до желания резултат. Децата напускали училище заради земеделска работа и не успявали да положат изпит.

Реформи след 20-те години на XX век.
По времето на министър Стоян Омарчевски (1920-1923) са извършени редица реформи в образованието, включително и в организацията на учебния процес. Учебната година за градовете започва на 15 септември и завършва на 12 юли. За селските училища тя завършва месец по-рано – на 15 юни.

Детски спектакъл, в който се показва как селският глашатай съобщава за откриване на детска градина, 1936 година.

Датата 15 септември се запазва до 1949 година.
По-динамична е промяната за края на учебната година в периода 1937-1942, когато често се сменят и министрите на народното просвещение.

Ученици от III e клас, VIII ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Габрово, първи учебен ден – 15 септември 1980 г.

Разделението на градски и селски училища остава. Например през 1938 г. учебните занятия завършват на:
– 28 май за селските първоначални училища
– 4 юни за селските начални, прогимназии и основни
– 11 юни за градските начални, прогимназии и основни
– 22 юни за градските гимназии и средни училища.

Ученици от III e клас, VIII ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Габрово, в края на учебната година – 31 май 1981 г.

По време на Втората световна война краят на учебната година се запазва. Само в градовете той е 3 седмици по-рано.

Датата в свидетелството, издадено от Поповската народна прогимназия, е ден преди края на учебната година – 12 юни 1950

От 1952 година под влияние на образователната система в СССР се извършва промяна в рамките на учебната година (1 септември до 30 май). Моделът се оказва неприложим за българската образователна традиция и от 1957 година до днес началото на учебната година е 15 септември.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Любопитно

Продавате стар немски автомобил? Изкупуваме Мерцедес и БМВ до1993 г!

Published

on

Имате стар, но все пак ценен немски автомобил „Мерцедес“ или „БМВ“, произведен преди 1993 година? Фирма „ВАИКАР“ изкупува всички модели от двете марки.

Ние разбираме стойността на класическите коли и сме готови да предложим конкурентни цени за вашата стара кола. Независимо дали той е в добро или лошо състояние, ние сме заинтересовани да го видим.

📞 Свържете се с нас на телефон: +359 999 009 008.

Не изпускайте възможността да се освободите от стария си автомобил и той да бъде оценен по достойнство за вярната си служба.

Позвънете и ще се погрижим за цялата процедура. „ВАИКАР“ – вашата връзка със света на класическите автомобили!

Зареди още

Любопитно

Обявиха конкурс за детска рисунка „Моят любим сезон“

Published

on

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово и Художествена галерия „ Христо Цокев“- Габрово организират конкурс за детска рисунка на тема “ Моят любим сезон“.

През настоящата година конкурсът ще бъде проведен с подкрепата на Регионално управление на образованието Габрово и Областен управител на област с административен център Габрово.

Конкурсът, в които могат да участват всички деца и ученици, включително и тези на допълнителна подкрепа, е традиционен и се провежда за пета поредна година.

Желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят рисунките си на адрес: гр. Габрово, ул. „Брянска“ № 3 , до 10 май.

Награждаването на победителите ще се състои на 30 май от 17.30 часа, в Художествена галерия- „Христо Цокев“- Габрово. Изложбата на отличените творби ще бъде достъпна от 14 юни в изложбената зала на Галерията.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица