Свържи се с нас

Новини

Морбили не е безобидно заболяване!

Детето Ви имунизирано ли е?

Published

on

Снимката е илюстративна.

Морбили (дребната шарка) е силно заразно вирусно заболяване. Разпространява се по въздуха чрез кихане и кашляне. Вирусът прониква в организма през лигавицата на горните дихателни пътища. Инкубационният период (периодът от заразяването до първите прояви на болестта) е около 9-11, понякога до 17-21 дни. Започва с повишаване на температурата до 38 – 39 0 С, силна кашлица, сълзотечение и светобоязън. След 5-6 дни се появява характерен обрив по лигавицата на небцето и сливиците а по-късно и по цялото тяло. След преминаването му по кожата остава кафеникава пигментация.

За съжаление морбили е заболяване при което често се получават усложнения които да доведат до трайни увреждания и дори до смърт. Най-чести са усложненията, засягащи дихателната система. Обикновено се касае за вторична бактериална инфекция под формата на пневмония или плеврит. Усложнения настъпват и в другите органи и системи: нефрит (възпаление на бъбреците), ендо- и миокардити (възпаления на вътрешната ципа на сърцето или сърдечния мускул), отит (възпаление на ухото) и други .

Най-сериозни са усложненията от страна на нервната система. В разгара на болестта почти винаги са налице симптомите на мозъчно дразнене – неспокойствие, възбуда, главоболие, бълнуване, мускулни потрепвания. Морбилозният енцефалит (възпаление на мозъка), е усложнение, което се явява обикновено около от 8-14-ия ден от началото на болестта и протича тежко с картината на мозъчен оток и гърчове.

Подострият склерозиращ паненцефалит е неврологично усложнение от болестта, което може да настъпи дори десетилетие след преболедуване! Развива се като постепенна загуба на умствените способности и завършва с будна кома, в която болните умират месеци или дори години по-късно.
Единственият начин да предпазите детето си от това ужасяващо последствие от морбилната инфекция е да го имунизирате, защото лечение не съществува!

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, Стокхолм, от началото на годината на територията на Европейския съюз (ЕС) са регистрирани 8343 сл. на морбили. Най-голям брой случаи са съобщени във Франция (2380 сл.), Гърция (2075 сл.), Италия (1715 сл.) и Румъния (504 сл.). Установено е, че болшинството от заболелите са деца и възрастни, неимунизирани срещу заболяването. През 2018г. са докладвани и 31 лица, починали от морбили.
Значителен брой заболявания от морбили са съобщени и от други държави на Европейския континент: Украйна- 18188 сл., Сърбия – 4784 сл., Русия – 1063 сл.

От началото на годината в страната са отчетени 7 потвърдени случая на морбили. Заболелите са на възраст между 2 и 39 години, като 5 от тях са неимунизирани или без данни за имунизация.
В Р. България според действащия Имунизационен календар имунизация срещу морбили се прави с трикомпонентна ваксина (срещу морбили, паротит и рубеола) на децата навършили 13 месеца. На ре-имунизация подлежат 12 годишните.

РЗИ Габрово призовава родителите да проверят имунизационния статус на децата си по отношение на имунизацията срещу морбили.

Ако детето Ви е навършило възрастта за имунизация или ре-имунизация и по някаква причина ваксината все още не е поставена, моля обърнете се незабавно към личния си лекар!

Ваксината и прилагането й са безплатни! Бъдете отговорни, не рискувайте здравето на децата си!

Автор: Тони Колева, РЗИ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Кола блъсна жена на тротоар в Габрово

Published

on

44-годишна жена пострада, след като беше пометена от кола в Габрово. Инцидентът е станал вчера сутринта около 08.15 часа, на ул. „Йосиф Соколски“.

На място е установено, че 33-годишен мъж, управлявайки „Ситроен Ксара Пикасо“, изгубил контрол над автомобила и блъснал движещата се по тротоара 44-годишна жена.

Пострадалата била откарана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ с фрактура на опашна кост, без опасност за живота. Пробата за алкохол на водача е отрицателна.

По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Крими

Криминалисти от Габрово хванаха над 6 кила марихуана (снимки)

Published

on

Криминалисти от Габрово иззеха над 6 килограма марихуана, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Полицейската операция за противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, е била проведена на 4 октомври.

В село Здравковец за полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Дайхацу“, управляван от 53-годишен габровец.

По надлежния ред било установено, че водачът шофирал след употребата на метамфетамин.

Последвали процесуално-следствени действия в имот в селото, ползван от габровеца, където били установени 20 растения от рода на конопа, някои от които достигащи височина над 3 метра. Отделената от листна маса – над 6 кг, реагирала на марихуана след направения полеви наркотест.

Допълнително криминалистите открили в жилището на мъжа в Габрово суха зелена листна маса с тегло 0.267 кг, реагирала отново на марихуана. Габровецът бил задържан по реда на Закона за МВР, като срещу него е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица