Свържи се с нас

Новини

Петър Курумбашев в Черна гора: Опозицията да възобнови активния диалог в парламента!

Делегация, водена от българския евродепутат, посети Черна гора с цел оценка на напредъка в подготовката ѝ за членство в ЕС

Published

on


Четиричленна делегация от Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС – Черна гора, водена от Петър Курумбашев (S&D), проведе двудневно работно посещение в Подгорица.
15-ата съвместна среща между Парламентарния комитет и членове на черногорския парламент имаше за цел да оцени напредъка в подготовката на Черна гора за членство в ЕС.

Сред обсъдените теми бяха и свободата на медиите, неприкосновеността на частната собственост, прилагането на съдебните реформи, както и наскоро приетите закони, които са от съществено значение за напредъка на преговорите по глава 23 (съдебна система и основни права) и глава 24 (правосъдие, свобода и сигурност).


В делегацията, водена от Петър Курумбашев, участваха Йозо Радош (АЛДЕ, Хърватия), Томас Вайц (Зелените, Австрия) и Жоел Бержерон (ЕСПД, Франция).

На съвместна пресконференция с председателя на парламента на Черна гора Иван Брайович Петър Курумбашев каза, че Европейският парламент има ангажимент да оказва съдействие на Черна гора в подготовката ѝ за членство в ЕС, като същевременно обръща специално внимание на върховенството на закона в страната.


“Парламентарният комитет ЕС – Черна гора приветства постигнатите резултати по преговорните глави 23 и 24. Важно е да се отбележи, че общото темпо на преговорния процес е от съществено значение постигането на върховенството на закона да доведе до по-конкретни резултати.

Положителен сигнал е поетапното завръщане на опозицията в Скупщината на Черна гора. Радвам се, че представителите на Европейския и черногорския парламенти проведохме откровен и ползотворен дебат. Призоваваме всички лидери на опозиционни партии да възобновят парламентарния диалог и да участват в бъдещите срещи на Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС – Черна гора.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Невиждано „природно явление“ в нощното небе на Карнавала в Габрово

Published

on

Невиждано по своите мащаби за България „природно явление“ предстои да завладее нощното небе над Габрово в очаквания с огромно нетърпение Карнавален ден, 21 май. То е уникално по своя характер и е свързано със звездите.

Феноменът, който ще може да се наблюдава с невъоръжено око от целия Балкански полуостров и още по-ясно от площад „Възраждане“ в събота, около 22.00 часа, е кулминацията, предшестваща музикалното участие на световните звезди C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, които ще радват от откритата сцена габровци и гостите на града.

Самият Илон Мъск възнамерява да изпрати част от своите сателити, които да заснемат от космоса събитието над Габрово, което само по себе си говори за интереса, което то представлява и всички ще се насладят.

Зад впечатляващата шоу програма, която ще очарова и пренесе в друго измерение всеки, който я наблюдава, стои млад екип от доказали се професионалисти, които показват, че вече небето не е граница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

На празник „С читалището в сърцето” отслужиха водосвет и раздадоха курбан за здраве

Published

on

На празник „С читалището в сърцето” беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве. Тържеството на поляната пред параклис „Св. Йоан Кръстител” в селищно образувание „Хоталич” на 14 май организираха от Народно читалище „Развитие-1870”.

А поводът бе празник в чест на живота, дни след като в Читалището откриха обновения модерен салон и отбелязаха рожден ден навръх Деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Молебена уважиха служители, художествени ръководители, преподаватели, самодейци и приятели на читалище „Развитие”.

Със заупокойна молитва присъстващите почетоха паметта на читалищни дейци, които загубиха живота си по време на пандемията. С водосвета и освещаването на курбана отец Цонко нарече здраве, благоденствие и успехи за всички работещи в Читалището и приели го в сърцето си.

А председателят Данаил Лалев обеща всяка година на това място да има такъв празник – с музика, песни, кръшни хора и наздравици от сърце и душа.

Автор: Десислава Димитрова – организатор при НЧ „Развитие-1870”
Снимки: Божидар Генков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ученици от ПГТ „Пенчо Семов“ се завърнаха от практика в Германия

Published

on

От практика в Шкойдиц, Лайпциг – Германия се завърнаха петнадесет ученици от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“ – Габрово. За натрупаните впечатленията от преживяното и наученото в интернационалния кампус на Виталис – партньор на габровската гимназия организация, разговаряхме със самите участници.

Ето както сподели Петя Христова, ученичка в 11 „А“ клас, специалност „Икономика и мениджмънт“.

– Кое бе най- ценното от престоя ви в Германия?
– Престоят ми в Германия  беше едно неповторимо изживяване. Запознах се с нов програмен продукт и научих много нови и актуални неща по икономика и мениджмънт. Въвеждахме данни, обработвахме ги. Работният ни език беше английски и сега мога много по-спокойно и уверено да общувам и работя с този език. Посетихме градовете Дрезден, Лайпциг и Хале. Бях изненадана от  инфраструктурата на тези градове. Те ме впечатлиха с красиви паркове, места за отдих и много информация за историческото им миналото и културните забележителности. Докоснах се и до прекрасната  катедрална музика, специфичната немска кухня и бит, така усъвършенствах и познанията си по немския език. Това е стимул да подобрявам в бъдеще непрекъснато и професионалната си подготовка.“

– С какво ще бъдем запомнени в Германия?
– В Германия ще бъдем запомнени с добрата си професионална подготовка и желанието ни да научим новости по мениджмънт и маркетинг, стремеж за опознаване на немската култура, история и постижения. Опитахме се да пренесем и частица от българската традиция, кухня и бит, и национално чувство за хумор, да бъдем запомнени с това от полските, македонски и кипърски ученици.

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица