Свържи се с нас

Новини

Петър Курумбашев в Черна гора: Опозицията да възобнови активния диалог в парламента!

Делегация, водена от българския евродепутат, посети Черна гора с цел оценка на напредъка в подготовката ѝ за членство в ЕС

Published

on


Четиричленна делегация от Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС – Черна гора, водена от Петър Курумбашев (S&D), проведе двудневно работно посещение в Подгорица.
15-ата съвместна среща между Парламентарния комитет и членове на черногорския парламент имаше за цел да оцени напредъка в подготовката на Черна гора за членство в ЕС.

Сред обсъдените теми бяха и свободата на медиите, неприкосновеността на частната собственост, прилагането на съдебните реформи, както и наскоро приетите закони, които са от съществено значение за напредъка на преговорите по глава 23 (съдебна система и основни права) и глава 24 (правосъдие, свобода и сигурност).


В делегацията, водена от Петър Курумбашев, участваха Йозо Радош (АЛДЕ, Хърватия), Томас Вайц (Зелените, Австрия) и Жоел Бержерон (ЕСПД, Франция).

На съвместна пресконференция с председателя на парламента на Черна гора Иван Брайович Петър Курумбашев каза, че Европейският парламент има ангажимент да оказва съдействие на Черна гора в подготовката ѝ за членство в ЕС, като същевременно обръща специално внимание на върховенството на закона в страната.


“Парламентарният комитет ЕС – Черна гора приветства постигнатите резултати по преговорните глави 23 и 24. Важно е да се отбележи, че общото темпо на преговорния процес е от съществено значение постигането на върховенството на закона да доведе до по-конкретни резултати.

Положителен сигнал е поетапното завръщане на опозицията в Скупщината на Черна гора. Радвам се, че представителите на Европейския и черногорския парламенти проведохме откровен и ползотворен дебат. Призоваваме всички лидери на опозиционни партии да възобновят парламентарния диалог и да участват в бъдещите срещи на Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС – Черна гора.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Продължават да издирват изчезналата Яна Пайнарова от Габрово

Published

on

Продължава да се издирва изчезналата Яна Пайнарова. 88-годишната жена от Габрово е в неизвестност от 14 ноември т.г., когато последно е била в дома си, на адрес град Габрово, ул.“Юрий Венелин“ № 14, ет.4.

Издирваната жена е с ръст среден, около 150 см. Лицето й е овално, с къса чуплива коса и зелени очи.

Гражданите, които имат информация за нея, могат да сигнализират на спешния телефон 112 или в най-близкото Районно управление МВР.

*Снимка: Пресцентър ОДМВР – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Трима загинали при пожари за седмица

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Габрово апелира за повишено внимание през отоплителния сезон.

Published

on

За изминалата седмица, 30 ноември – 4 декември, на територията на област Габрово, при два пожара загинаха трима души.

Първият инцидент бе в Севлиево, станал на 30 ноември, при който в следствие на пожар живота си загубиха двама души – майка и син, а вчера, 3 декември, при пожар в къща, намираща се в град Трявна, загина възрастна жена.

Статистика на произшествията за периода от 23 ноември до 4 декември се допълва от още 5 пожара със значителни загуби: пожар в гъбарник в Габрово на 25 ноември; пожар в магазин в Дряново на 26 ноември; пожар в сервиз за бяла и черна техника в Севлиево 27 ноември; пожар в къща в Габрово на 30 ноември; пожар в къща в село Валевци на 1 декември.

За същия период, в областта са възникнали още 19 пожара без големи материални загуби, но свързани с отоплителния сезон – 7 пожара, свързани с непочистени комини и 12 пожара в отпадъци или контейнери за битови отпадъци, където неправилно се изхвърля горими отпадъци и жерава от отоплителни уреди на твърдо гориво.

Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Габрово апелира за повишено внимание през отоплителния сезон, като особено внимание да се обръща на по-възрастната част от населението.

За вашата безопасност стриктно спазвайте мерките за пожарна безопасност през отоплителния сезон!

Мерки за пожарна безопасност: Мерки за пожаробезопасно отопление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Подаръци ще има за всички от сърце

Published

on

В празничната неделя, 6 декември, Държавен куклен театър – Габрово е подготвил нови изненади за своите малки зрители.

В 11.00 часа ще започне срещата с любим герой – Мечо Пух, а после забавлението ще продължи със снежна викторина, с много песни и танци.

„С любезното съдействие на издателство „Фют“ сме подготвили подарък за всяко дете“ – споделят от културния институт и добавят „в работилничката ще бъдем трудолюбиви и усърдни като джуджетата на Дядо Коледа, ще се веселим, докато майсторим и времето ще мине неусетно! Очакваме ви с нетърпение. А вие?!“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица