Свържи се с нас

Култура

Академията „Приеми ме на село“ приключи

Published

on

снимка: Община Габрово

Академия „Приеми ме на село“ приключи! Имаше много усмивки, много добри приятели, вдъхновяващи срещи, много креативност, малко сълзи, пораснали деца и възрастни и онова чувство – знаете – когато пясъкът между пръстите остане малко и се изплъзва толкова бързо, споделят участниците.

снимка: Община Габрово

„Последният ден накратко:

Станахме известни, благодарение на прякото включване от дърворезбарската работилница на Етъра по БТВ.

Срещнахме се със страхотни хора, които ни разказаха за селото от всички възможни гледни точки:

Опияняваща, вдъхновяваща, мистична и магична – благодарение на момичетата от „Остава.Ме“ в село Ъглен.

Практична – благодарение на младия фермер Митко Петров от Лесидрен, който отглежда говеда от породата Абердин Ангус.

Кариеристична – благодарение на доцент Нели Грозева от Тракийския университет, която разказа за аграрния факултет и специалностите в него.

Реалистична – между романтиката и трудностите, които си струва да пребориш – Виолета Янева, която живее в с. Гъбене.

И телевизионна – с Веселин Василев-Майора от предаването „Фермата“, който разказа за концепцията на риалити формата и тръпката да участваш в него.

Разбрахме и какво ще отнесат младежите със себе си след седмицата, прекарана в габровските села, благодарение на предизвикателствата, които им поставихме, а те им отговориха с различни презентации. Направиха ритуал за гонене на зимата и лошото време – с народни танци и наричане, презентации за занаятите, които са научили и представяне на изработените лично от тях съдове, плетки и дърворезби, игра с кръстословица на тема българското село и дори песен „Опечи ми, бабо, питка“, вдъхновена от грижите и вниманието на габровските „баби под наем“ и техните баници с боб и сладко от тиквички.

Имаше подаръци, благодарности, дълги прегръдки и – учудващо – малко спокойно време, в което да материализираме преживяното в записки в специално изработените за „Приеми ме на село“ дневници, да посрещнем един рожден ден и да поиграем с виетнамското прасе Йода от село Ъглен, което пък се чувстваше съвсем добре с градски дейности като разходка по площада и слушане на презентации в Ритуалната зала на Общината.“

снимка: Община Габрово

Габровските села изпратиха младежите от „Приеми ме на село“ топло, с усмивка и идеи за следващата година, много по-богати от преди, възхитени от младите хора на България.

Повече снимки от деня можете да видите в линка.

Повече за „Приеми ме на село“ можете да научите в сайта на инициативата.

„Приеми ме на село“ се организира от Община Габрово и Общински съвет по наркотични вещества.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Изложба „Събрали сме се да творим добро“

Published

on

Изложба „Събрали сме се да творим добро“ ще бъде открита на 3 август, понеделник, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово.

Изложбата е посветена на 150 години от основаването на Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ и проследява най-важните моменти в неговата летопис чрез снимки, документи и културни ценности, съхранявани в Държавен архив – Габрово и Национален музей на образованието.

Откриването ще се състои в двора на НМО, след което ще имате възможност да разгледате експозицията в Зала за временни изложби при спазване на противоепидемичните мерки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изложба на фонда на Галерия Видима в Дряново

Published

on

В четвъртък, 30 юли, от 17.30 часа Галерия Видима гостува на Историческия музей в Дряново. Ще бъде представена живописна есенция от най-значимите автори и творби от фонда на Галерията.

В своята 23-годишна история Галерията натрупва колекция от над 700 творби на художници от цяла България. Галерията разполага със специална зала с музеен характер, където могат да се видят картини, графики и пластики на 150 от най-видните ни творци.

За първи път част от това културно богатство е представена в галерия „Средец“ на Министерство на културата в София през 2017 г. по случай „20 години галерия Видима“.

В изложбата ще бъдат представени творби на авторите: Свилен Блажев, Теню Желев, Тома Трифоновски, Стоян Цанев, Милко Божков, Георги Божилов, Светлин Русев, Иван Бочев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Димитър Казаков, Николай Янакиев, Греди Асса, Антон Гошев, Антон Антонов, Милко Божков.

„Изображението на плаката „Тракийка“ е акварел от Димитър Казаков (1933 г. – 1992 г.). Благодарности за поканата към Антон Антонов! Радваме се, че отново имаме възможност да изнесем част от изложбата извън пределите на Севлиево и да я споделим с Вас! Надяваме се тази изложба да бъде първата от поредица такива събития в цялата страна!“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Йордан Белев: С Габрово в сърцето

Published

on

Община Габрово стартира поредица от онлайн публикации в изданието „С Габрово в сърцето“, посветено на 160 години от обявяването на Габрово за град. Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ ще предостави трибуната си, правейки ги публично достъпни за широката общественост. Ще бъдат поместени интервюта с личности, чийто живот, работа или съдба са свързани с Габрово. Днес администрацията на кмета ни среща с илюзиониста и организатор на популярния магическия фестивал у нас „Златна котка“ Йордан Белев.

Аз съм – Дани Белев или както повечето хора в Габрово казват – оня фокусника.

Няма по-лесно нещо на света, от това – Да бъдеш Дани Белев, защото с щипка магия всяка врата пред теб е отворена.

Хората ме познават като – Весел и усмихнат човек, като откачалка, правещ щури неща, като шоумен, но всъщност не знаят, че – Понякога съм доста затворен, срамежлив и неконтактен темерут.

Приятелите ми са – Моето богатство. Хората казват: „Нещо, което не става с пари, става с много пари.“, а аз добавям: „Нещо, което не става с много пари, става с приятели!“. Живея за срещите си с тях!

Домът ми е – Светъл, просторен и винаги отворен за точка 4.

Като дете обичах – Да хайманосвам с приятелите по цял ден, да правим бели и да играем на всички възможни детски игри, които се сетите.

Вкусът, който ме връща към детството, е – Печеното пиле с картофи и пържените кюфтенца на баба Денка!

Когато пътувам – Бързам! Работата ми е свързана с пътуване, постоянно и безкрайно пътуване, за това все съм закъснял и все бързам! Когато пътувам за удоволствие, пак бързам, работата ми е удоволствие.

Често сънувам, че – Летя. Напоследък не само го сънувам!

Ядосвам се – Когато се сблъскам с глупави, нелогични и нетолерантни хора. Ядосвам се, когато нещо не върви по план.

Най-големият ми страх е – Че нямам страхове и някой ден това може да ми изиграе номер.

Мечтая за …

Вярвам – В добрината у хората. Вярвам, че заедно можем повече. Вярвам, че ни чакат хубави времена!

Думата, която искам да чувам за себе си е – Веселяк!

Въпросът, на който все още не съм отговорил и никога няма да отговоря е – „Еее, как го направи това?!“

Моето изречение с думата „ако“ – „Няма ако, КАТО!“.

Моето изречение с думата „ще“ – „Ще продължавам да продължавам!“.

Любимият ми габровски анекдот – Всъщност е крилата фраза, която в превод на английски звучи така: „This having is not from giving!” или на нашенски – „Туй имане не е от даване!“.

Габрово ли? Ами то е – Мястото, на което тежа.

На габровци днес бих казал – Да се усмихват повече и да си хвърлят боклука разделно!

*Снимка: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица