Свържи се с нас

Култура

Академията „Приеми ме на село“ приключи

снимка: Община Габрово

Академия „Приеми ме на село“ приключи! Имаше много усмивки, много добри приятели, вдъхновяващи срещи, много креативност, малко сълзи, пораснали деца и възрастни и онова чувство – знаете – когато пясъкът между пръстите остане малко и се изплъзва толкова бързо, споделят участниците.

снимка: Община Габрово

„Последният ден накратко:

Станахме известни, благодарение на прякото включване от дърворезбарската работилница на Етъра по БТВ.

Срещнахме се със страхотни хора, които ни разказаха за селото от всички възможни гледни точки:

Опияняваща, вдъхновяваща, мистична и магична – благодарение на момичетата от „Остава.Ме“ в село Ъглен.

Практична – благодарение на младия фермер Митко Петров от Лесидрен, който отглежда говеда от породата Абердин Ангус.

Кариеристична – благодарение на доцент Нели Грозева от Тракийския университет, която разказа за аграрния факултет и специалностите в него.

Реалистична – между романтиката и трудностите, които си струва да пребориш – Виолета Янева, която живее в с. Гъбене.

И телевизионна – с Веселин Василев-Майора от предаването „Фермата“, който разказа за концепцията на риалити формата и тръпката да участваш в него.

Разбрахме и какво ще отнесат младежите със себе си след седмицата, прекарана в габровските села, благодарение на предизвикателствата, които им поставихме, а те им отговориха с различни презентации. Направиха ритуал за гонене на зимата и лошото време – с народни танци и наричане, презентации за занаятите, които са научили и представяне на изработените лично от тях съдове, плетки и дърворезби, игра с кръстословица на тема българското село и дори песен „Опечи ми, бабо, питка“, вдъхновена от грижите и вниманието на габровските „баби под наем“ и техните баници с боб и сладко от тиквички.

Имаше подаръци, благодарности, дълги прегръдки и – учудващо – малко спокойно време, в което да материализираме преживяното в записки в специално изработените за „Приеми ме на село“ дневници, да посрещнем един рожден ден и да поиграем с виетнамското прасе Йода от село Ъглен, което пък се чувстваше съвсем добре с градски дейности като разходка по площада и слушане на презентации в Ритуалната зала на Общината.“

снимка: Община Габрово

Габровските села изпратиха младежите от „Приеми ме на село“ топло, с усмивка и идеи за следващата година, много по-богати от преди, възхитени от младите хора на България.

Повече снимки от деня можете да видите в линка.

Повече за „Приеми ме на село“ можете да научите в сайта на инициативата.

„Приеми ме на село“ се организира от Община Габрово и Общински съвет по наркотични вещества.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Неделно предложение за малки и големи

Една от най-обичаните в цял свят приказки за малки и големи – „Червената шапчица“, ще оживее на сцената на Държавен куклен театър – Габрово на 19 януари, с помощта на любими актьори и изумително красиви кукли.

Спектакълът по приказката на Шарл Перо е най-новият в репертоара на габровския куклен театър.

В него участват Ивет Сотирова и Атанас Филипов. Тя влиза в ролята на момиченцето и бабата, а той играе три персонажа – на вълка, ловеца и кучето.

Куклите и сценографията са дело на Наталия Гочева, а музиката е композирана от Георги Гарчов.

Режисьорът на спектакъла – Теменужка Коларова обещава да има поука за всеки!

Началото е в 11.00 часа, а цената на билета – 4 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Младежкият театър гостува в Габрово

За болезнена любов наемете безболезнена раздяла – Младежкият театър гостува в Габрово

Любовта е сложно преживяване, а раздялата – още по-сложна, но нещата могат да се подредят отново. В това ни убеждава провокативната комедия „Разделям двойки по домовете“ на Младежки театър „Николай Бинев“, която ще гостува на Габровския театър. Постановката на режисьора проф. Здравко Митков ще се играе на 21 януари, вторник, от 19.00 часа в зала „Възраждане“.

Спектакълът е създаден по пиесата на френския драматург Тристан Птижирар, номиниран за награда „Молиер“ в категория „най-добър жив франкофонски автор“ през 2015 г. Преводът е направен от Снежина Русинова-Здравкова, а сценографията и костюмите са изработени от художника Петър Митев. Фотограф на постановката е Гергана Дамянова. В ролите ще видим Искра Донова, Михаил Билалов и Николай Луканов.

Пристрастеността към социалните мрежи превръща съвременния човек в потребител, който консумира на бързи обороти преживявания, емоции, чувства и забравя за истинските „неща от живота“.

В тази хаотична липса на разумност, място намира Ерик (Михаил Билалов), чиято работа се състои да прекратява любовните връзките на други мъже от тяхно име и в тяхно отсъствие. Всичко върви по план, Ерик е професионалист, знае как да се справи във всяка ситуация – елегантно, бързо и точно. Един ден съдбата ще разтърси собствената му самоувереност.

Непознат го изпраща при любовницата си за поредната раздяла, която се оказва бившата му жена Гаел (Искра Донова). Малко по-късно на вратата се появява и разкаялият се любовник Иполит (Николай Луканов). Дали ще се заформи любовен триъгълник предстои да разберем, но едно е сигурно – публиката ще съпреживее еуфоричен бум от всякакви откровения, спомени и признания, поднесени от безупречната игра на актьорите и майсторски изпипаните диалози. Съвсем естествено финалът е неочакван – като самия живот.

С лек хумор и доза мистерия проф. Здравко Митков предлага на зрителите едно истинско забавление над ежедневните ситуации.

21 януари, 19.00 часа, зала „Възраждане“

Билети може да закупите от касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, както и онлайн на: https://epaygo.bg/2977959796.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово посреща ансамбъл „Фън Я Сун“

Фолклорният ансамбъл „Фън Я Сун“ от Китай ще гостува на сцената на зала „Възраждане“ на 6 февруари.

Ансамбълът е част от фолклорния оркестър на Тиендзинския театър за песни и танци и в последните години служи за емблема на културния обмен на град Тиендзин със света.

Предварителната продажба на билети ще започне от 27 януари в Туристическия информационен център на ул. Опълченска №11.

Цената на билета е 5 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица