Свържи се с нас

Крими

Нов съдия в Окръжен съд Габрово – Мария Дългичева

Ново попълнение в съдийския състав на Окръжен съд – Габрово

Published

on

снимка: Личен архив

Ново попълнение има Окръжният съд в Габрово – на 2 юли т.г. Мария Дългичева встъпи в длъжност „младши съдия“.

Тя бе назначена с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет на 26 юни т.г., след проведен конкурс и успешно приключване на задължителен деветмесечен курс за обучение на младши съдии в Националния институт на правосъдието, съобщиха от Окръжен съд – Габрово.

Мария Дългичева е родена в град Горна Оряховица. Завършила е специалност “Право” в Софийски университет “Св. Климент Охридски” през 2015 година. Положила успешно и изпит по Закона за адвокатурата.

Съдия Дългичева е един от 9- те кандидати за младши съдии, назначени в окръжните съдилища със споменатото решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Всички те спечелиха конкурса за младши магистрати, обявен в началото на 2017 г., след което преминаха обучението в Националния институт на правосъдието, където за успешно издържали изпитите в края на обучението се приемат онези, които са получили оценка не по-малка от „много добър „4,50“.

Сега в продължение на две години те ще бъдат на длъжностите младши съдии в окръжни съдилища, след което ще бъдат назначени като редови съдии в районни съдилища.

Автор: Ружа Любенова, Вестник „100 Вести“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

В ход е полицейска акция за осигуряване на пътна безопасност

Published

on

В ход е специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата. Засиленият контрол, в който ще се включат всички служители с полицейски правомощия за работа по Закона за движение по пътищата, е разпореден от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той е част от мерките за повишаване на пътната безопасност и ограничаване на предпоставките за възникване на произшествия.

В рамките на акцията ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП, пътни възли, кръстовища и основни пътни артерии в страната.

Те ще използват пълния набор от технически средства за контрол на скоростта и осъществяване на проверки за шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

Проверките ще включват още използването на предпазните колани, техническата изправност на автомобилите, наличието на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и др.

Стартиралата акция е безсрочна и е продължение на предприетата от МВР политика за нулева толерантност към водачите, грубо нарушаващи правилата за пътна безопасност.

Зареди още

Крими

Сгащиха шестима непълнолетни, откраднали кола от ул.“Орловска“

Published

on

Полицията в Габрово установили шест непълнолетни момчета, съпричастни с извършването на автокражба.

Престъплението било извършено през нощта на 12 май. Тогава неизвестно лице противозаконно отнело лек автомобил „Тойота Айго“, паркиран на ул.“Орловска“ в областния град.

Малко по-късно след постъпването на сигнала в полицията, автомобилът бил намерен изоставен на ул.“Петкова нива“.

В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършители на деянието са шест непълнолетни момчета от Габрово.

Непълнолетните не се водят на отчет в Детска педагогическа стая и спрямо тях няма налагани възпитателни мерки по смисъла на ЗБППМН.

По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Крими

Мелето в центъра на Габрово не е на етническа основа

Полицията призова гражданите да не се поддават на провокативни информации, разпространяващи се в социалните мрежи.

Published

on

Във връзка с инцидента от 2 май, при който две групи хора се сбиха, и придобил популярност в социалните мрежи, в габровската полиция бе извършена проверка. По случая е образувано досъдебно производство.

В хода на разследването е установено, че причина за сбиването не е омраза на етническа основа, а е вследствие на предходно познанство и влошени междуличностни отношения. Прегледани и анализирани са били и видеозаписи от камери.

Областна дирекция на МВР – Габрово приканва гражданите да не се поддават на злонамерени слухове за умишлено напрежение.

От полицията припомнят, че на 2 май, около 20.30 часа, е получен сигнал за сбиване между две групи лица на ул.”Скобелевска“. На място незабавно бяха изпратени автопатрулни екипи, които установяват двама пострадали.

Същите бяха откарани за преглед в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, като след прегледа са били освободени. В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия бяха установени извършителите на деянието – пет лица на възраст между 13 и 18 години.

За случая своевременно е уведомена Районна прокуратура – Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица