Свържи се с нас

Култура

Петровден в ЕМО „Етър“ (снимки)

Петровденското ястие „Бял мъж” се приготвя с усет и е символ на духовната чистота

снимка: ЕМО „Етър“

Баба Мария била дребничка, пъргава, с изправена стойка жена. Имала чувство за хумор и усет за естетика. Учела хората около себе се на своите умения, но ненатрапчиво. Баба Мария успявала да провокира интерес. Благодарение на това, нейната внучка Йонка днес може да приготвя ястието „Бял мъж”, характерно за Петровден.

снимка: ЕМО „Етър“

Йонка Николова разказва на посетителите в ЕМО „Етър” своята история, докато приготвя „Бял мъж”. На огнището са поставена перустия и съд за готвене.

снимка: ЕМО „Етър“

Йонка Николова живее в Габрово, но идва от Севлиево. Баба й Мария е от село Крушево. Отива си от този свят през 1992 година, а е родена през 1901-ва. Йонка не помни някога да е чувала „направи го”. Желанието й да научи нещо идва от провокацията „ела, да го направим заедно”. Така Йонка още от малка, някъде в началото на 60-те години на ХХ век, разбира много неща за бита на хората по селата.

снимка: ЕМО „Етър“

„Тя непринудено ме провокираше да разбера как става всичко. Минали са толкова години, а в мен е запазено чувството към всичко, което се приготвя с ръцете на човек. Баба винаги беше много чисто облечена, с бяла риза, бяла кърпа и цвете на ухото.”

снимка: ЕМО „Етър“

В миналото сиренето се оставя за времето, когато животните спрат да дават малко. Ако се събере повече, хората ядат пресни млечни продукти. Йонка споменава, че днес на ишумика погрешно се казва извара, тъй като са различни. „Бял мъж” се приготвя от прясно сирене. Не е толкова просто, колкото може да си помисли някой. Няма магазини, от които да си купи човек продуктите, за да започне да готви. Първо трябва да издои животните, да бие масло с буталка, да подсири сирене. За „Бял мъж” е необходимо и брашно, следователно трябва да си се погрижил класовете да са ожънати, овършани, зърното да мине през воденицата и да стигне до сандъците в къщи.

снимка: ЕМО „Етър“

„За своя „Бял мъж” баба Мария използваше бяло брашно, което смесваше с царевично. Ако царевичното не е много прясно, слагаше само бяло. „Бял мъж” е последното ястие, което се приготвя от млякото, следователно количеството трябва да е достатъчно. То е ястие за разкош.

снимка: ЕМО „Етър“

Слага се от маслото в тигана, поставя се прясно сирене, което се раздробява с дървена лъжица. Температурата от огъня постепенно го стопява, а при истинско сирене се оформят малки конци. С цедка се слага брашното. Не може да се приготвя „Бял мъж” по рецепта с подробни указания. Необходимо е да имаш усет. Баба Мария докосваше с пръсти ястието и така разбираше дали е готово. Усетът го получих и аз с времето. „Белият мъж” се поставя в чиния и с лъжица по краищата се прави украса във вид на кладенчета. Всичко се посипва със стопена във вода захар и се оставя известно време „да отдъхне”. Чак тогава се слага на трапезата.”

снимка: ЕМО „Етър“

Йонка Николова споделя с посетителите на ЕМО „Етър” своето отношение към храната. Според легендата Св. Петър научил жътварите да правят „Бял мъж”, за да им спести неудобството, че няма с какво да го нагостят щом слезе при тях. Йонка Николова припомня, че този светец е ключар, пазач на вратите към Рая. Символично с тях отваря път към светлината. Затова и ястието „Бял мъж” символизира духовната чистота.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Mузей „Етър” участва във фестивал на хумора в Беларус

Главният уредник на музей „Етър” Ваня Донева и представителят на отдел „Работа с публики” Тихомир Църов посетиха Беларус, където участваха във фестивал, посветен на хумора на селището Автюки.

Събитието се проведе на две места – в самото село и в град Калинковичи, разположен на около 25 км. от там. Ако габровският хумор е свързан със спестовността, то хуморът на хората от село Автюки е насочен към умствените възможности на населението.

Ваня Донева и Тихомир Църов бяха запознати с идея на Александър Драгун, собственик на пространство с малки сгради, представящи част от бита на хората, да бъде създаден Етнографски музей на открито на хумора от Автюки.

снимка: Музей „Етър“

Начинанието ще се реализира съвместно с местния краеведческия музей. Уверението на Александър Драгун бе, че има подкрепата на районните власти – нещо което пролича и при посрещането на българската делегация.

Г-н Драгун заяви, че има изразено положително становище и от представителството на ООН в Беларус. Според думите му страната има достъп до финансови фондове на ЕС за развитие на културните и приятелски отношения с държави, които членуват в Съюза.

Той предложи да се обсъди идеята музей „Етър” и Община Габрово да намерят своите интереси в едно такова сътрудничество, които да реализират съвместно. Възможно е да има обмяна на опит, чрез съвместни посещения, като музей „Етър” е обучаваща страна, тъй като има 55-годишен опит в изграждането на такъв тип институция.

Ваня Донева и Тихомир Църов участваха и в проявите, предназначени за официалните гости. В делегацията бяха включени хора от Министерство на културата на Беларус, откъдето бе проявен много силен интерес към възможностите за по-широко сътрудничество с музей „Етър”.

снимка: Музей „Етър“

Към г-жа Донева бе отправено предложение за разменно гостуване на майстори на различни прояви в двете страни.

Украйна и Молдова също имаха свои представители на фестивала, а по демонстрираните отношения стана ясно, че контактите са традиционни.

На официалната церемония по връчване на наградите на участници във фестивала, габровската делегация получи много характерен глобус, свързан с местния хумор, като знак за желанието да се развие сътрудничеството между Габрово и Калинковичи.

Тъй като делегацията не бе упълномощена да изразяваме становище по такъв въпрос, бе приета формулировката, че двамата са посланици на добра воля, които ще предадат това намерение на кмета на Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровският театър отваря вратите си за „съботно приключение“ за деца

За втора година Габровският театър ще отвори вратите си за успешната инициатива от сезон 2018/2019 – „Съботно приключение в театъра“. Тя е насочена към най-малката и млада по възраст аудитория в града и региона.

Тази събота, 19 октомври, от 11.00 часа в салона на ДТ „Рачо Стоянов“ официално ще бъде открит сезонът на драматичните представления за деца.

Началото ще постави спектакълът „Принцесата и свинарят“, който е драматизация на популярната приказка от Ханс Кристиан Андерсен. Режисьор на постановката е Марияна Коева. Участват гост-актьорите Камен Коев, Здравко Здравков и актрисата от габровската трупа Тони Христова. Времетраене на представлението: 50 минути.

С инициативата „Съботно приключение в театъра“ ДТ „Рачо Стоянов“ се стреми да възпита уважение към театралното изкуство, интерес към актьорската игра и сцената, да пробуди естетическо чувство и усет към красивото у децата от най-ранна възраст.

В съботните детски представления малките зрители няма да гледат куклен театър, а персонажите от спектаклите ще оживяват пред тях с лицата на актьорите от габровската трупа.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

В постановката „Принцесата и свинарят“ децата ще бъдат насочени да откриват красотата в малките неща, да правят разлика между добро и лошо, истинско и лъжовно. Героите в спектакъла ще им покажат значението на обичта и приятелството, как да ценят красотата на природата и да не попадат в плен на вещите и предметите около тях.

Децата ще се срещнат с император Дебелан V и неговата разглезена дъщеря, която ще открие кои са истинските неща в живота с помощта на принца-свинар.

„Съботното приключение в театъра“ започва своя нов сезон с нови приказни герои, любопитни истории и забавни приключения за малки и големи. Билети за представлението може да закупите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“, както и онлайн.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Деца нарисуваха духовната покровителка на Габрово

Изложба, посветена на Света Петка, покровителка на Габрово, бе открита на чардака на Дечкова къща. Инициативата е традиционна и се реализира съвместно от Регионален исторически музей – Габрово и Детска школа „Приложни забавления”.

Участват творби на деца от най-малката възрастова група – между 5 и 12 години. Рисувано е през последните две седмици. Този път школата се представя с много живопис. Разбира се, присъства и образът на Св. Петка, макар рисунките да не могат да се определят като икони.

снимка: РИМ – Габрово

„Иконата, за тази възраст, е доста по-сложна като техника. Затова сме заложили на образ, който децата пресъздават през своя поглед. По достъпен начин ги запознавам какво е характерно за дадена икона и светеца, изобразен на нея”, разказа Мариана Трифонова при откриването на изложбата.

Посетителите могат да видят четири рисувани стъкла и седемнадесет рисунки. Съвсем импровизирано в изложбата се включва 3-годишната Ралица. Дебютанти са 6-годишната Сияна и 8-годишният Момчил.

снимка: РИМ – Габрово

„В музейния културен календар събитието, с което отдаваме почит на закрилницата на града, има своето традиционно място и е резултат от дългогодишната съвместна работа на Регионален исторически музей – Габрово с Детските школи „Енкаустика“, с ръководител Румен Трифовнов и „Приложни забавления“, с преподавател Мариана Трифонова”, подчерта пред гостите по време на откриването на изложбата Радост Балевска, главен уредник в РИМ – Габрово.

Двете школи, освен че са сред най-добрите в града, са и предпочитан партньор от културни, образователни, социални институции. Това е причината тази година леко да се наруши традицията и да представят творбите само на децата, ръководени от Мариана Трифонова. Румен Трифонов със своите възпитаници участва в изложба в град Дряново.

снимка: РИМ – Габрово

„Това не прави събитието по-малко значимо за нас, защото те са малки на възраст, но големи на талант и ние сме горди, че от днес до края на месец октомври, чардакът на Дечковата къща ще бъде озарен от лика на Св. Петка и прекрасните възрожденски пейзажи, сътворени от: Мария Гечева (12 г.), Виктор Вълчев (10 г.), Момчил Баев (8 г.), Пресиана Христова (8 г.), Сияна Христова (6 г.), Ния Енчева (9 г.), Георги Станчев (9 г.), Александър Кунев (12 г.), София Личева (5 г.), Димитър Петков (9 г.), Майя Пепеланова (5 г.) и Ралица Пепеланова (3 г.). Благодарим ви деца! Като подарък от музея ще получите безплатно пътешествие във времето. С помощта на новата атракция в Дечковата къща – очилата за виртуална реалност, ще ви пренесем един век назад, когато Габрово се е утвърждавал като „Българският Манчестър“, каза още Радост Балевска. Главният уредник на РИМ – Габрово благодари и на Мариана Трифонова „за любовта и търпението, с което води децата в необятния свят на изкуството”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица