Свържи се с нас

Култура

Петровден в ЕМО „Етър“ (снимки)

Петровденското ястие „Бял мъж” се приготвя с усет и е символ на духовната чистота

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

Баба Мария била дребничка, пъргава, с изправена стойка жена. Имала чувство за хумор и усет за естетика. Учела хората около себе се на своите умения, но ненатрапчиво. Баба Мария успявала да провокира интерес. Благодарение на това, нейната внучка Йонка днес може да приготвя ястието „Бял мъж”, характерно за Петровден.

снимка: ЕМО „Етър“

Йонка Николова разказва на посетителите в ЕМО „Етър” своята история, докато приготвя „Бял мъж”. На огнището са поставена перустия и съд за готвене.

снимка: ЕМО „Етър“

Йонка Николова живее в Габрово, но идва от Севлиево. Баба й Мария е от село Крушево. Отива си от този свят през 1992 година, а е родена през 1901-ва. Йонка не помни някога да е чувала „направи го”. Желанието й да научи нещо идва от провокацията „ела, да го направим заедно”. Така Йонка още от малка, някъде в началото на 60-те години на ХХ век, разбира много неща за бита на хората по селата.

снимка: ЕМО „Етър“

„Тя непринудено ме провокираше да разбера как става всичко. Минали са толкова години, а в мен е запазено чувството към всичко, което се приготвя с ръцете на човек. Баба винаги беше много чисто облечена, с бяла риза, бяла кърпа и цвете на ухото.”

снимка: ЕМО „Етър“

В миналото сиренето се оставя за времето, когато животните спрат да дават малко. Ако се събере повече, хората ядат пресни млечни продукти. Йонка споменава, че днес на ишумика погрешно се казва извара, тъй като са различни. „Бял мъж” се приготвя от прясно сирене. Не е толкова просто, колкото може да си помисли някой. Няма магазини, от които да си купи човек продуктите, за да започне да готви. Първо трябва да издои животните, да бие масло с буталка, да подсири сирене. За „Бял мъж” е необходимо и брашно, следователно трябва да си се погрижил класовете да са ожънати, овършани, зърното да мине през воденицата и да стигне до сандъците в къщи.

снимка: ЕМО „Етър“

„За своя „Бял мъж” баба Мария използваше бяло брашно, което смесваше с царевично. Ако царевичното не е много прясно, слагаше само бяло. „Бял мъж” е последното ястие, което се приготвя от млякото, следователно количеството трябва да е достатъчно. То е ястие за разкош.

снимка: ЕМО „Етър“

Слага се от маслото в тигана, поставя се прясно сирене, което се раздробява с дървена лъжица. Температурата от огъня постепенно го стопява, а при истинско сирене се оформят малки конци. С цедка се слага брашното. Не може да се приготвя „Бял мъж” по рецепта с подробни указания. Необходимо е да имаш усет. Баба Мария докосваше с пръсти ястието и така разбираше дали е готово. Усетът го получих и аз с времето. „Белият мъж” се поставя в чиния и с лъжица по краищата се прави украса във вид на кладенчета. Всичко се посипва със стопена във вода захар и се оставя известно време „да отдъхне”. Чак тогава се слага на трапезата.”

снимка: ЕМО „Етър“

Йонка Николова споделя с посетителите на ЕМО „Етър” своето отношение към храната. Според легендата Св. Петър научил жътварите да правят „Бял мъж”, за да им спести неудобството, че няма с какво да го нагостят щом слезе при тях. Йонка Николова припомня, че този светец е ключар, пазач на вратите към Рая. Символично с тях отваря път към светлината. Затова и ястието „Бял мъж” символизира духовната чистота.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

„Елиза Арт“ гостува в НМО с рисунки, родени в извънредното положение

Published

on

Изложбата „Моето ателие“ e подредена в Арт коридора на НМО

Възпитаниците на школата по изобразително изкуство „Елиза Арт“ гостуват в Националния музей на образованието в Габрово с изложба под наслов „Моето ателие“. Името е избрано неслучайно, защото петдесетте рисунки са създадени вкъщи, в условията на извънредното положение заради пандемията КОВИД-19.

Откриване на изложбата „Моето ателие“ в двора на НМО

Изложбата беше открита на 1 юни по повод Международния ден на детето и е първо събитие в музея след като на 11 май НМО отвори врати за посетители. Въпреки разхлабването на мерките награждаването на младите творци и символичното завършване на учебната година в школата се състоя на открито в двора на НМО.

Вероника Кръстева, 16 години

Рисунките са подредени в Арт коридора на музея и могат да бъдат видяни до края на месец. Школата на Елиза Божидарова Ковачева – Цокова за четвърти пореден път представя годишната продукция на своите възпитаници в Националния музей на образованието.

Емили Цонева, 15 години

Тази година изложбата включва рисунки на деца и младежи от 3 до 20 години, които впечатляват с многообразието на теми, усет за цветовете, интересни композиционни решения, въображение и добра техника.

Андреа Лукянова, 12 години

Многообразието от теми и сюжети разкрива преживявания, чувства и интерес към заобикалящия свят и актуалните събития, включително появата на епидемията от коронавирус.

Вяра Пенчева, 10 години

Ръководителят на школата Елиза Божидарова Ковачева – Цокова и директорът на музея Любка Тинчева поздравиха младите творци за успешното участие в представителната годишна изложба на „Елиза Арт“.

Димитър Митов, 8 години

На тържественото откриване присъстваха народният представител Кристина Сидорова, общинският съветник Николай Григоров, родители и приятели на децата.

Денислав Георгиев, 9години
Даная Бончева, 12 години
Мария Илиева, 9 години

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музейният детски център в „Етър“ отново е отворен за посетители

Published

on

От днес, 1 юни, Музейният детски център в РЕМО „Етър“ отново е отворен за посещение. Спазват се мерките за безопасност, като в закритата част се допуска по едно семейство. Работното време е от 09:30 до 18:00 часа.

Заниманията в Музеен детски център дават възможност на подрастващите да се запознаят по достъпен начин с игри, занаяти и занятия от миналото. Първото семейство, което посети Музейния детски център получава безплатна семейна годишна карта, която му дава право на достъп до всички обекти и събития в „Етър“.

Какво ви очаква в Музейния детски център?

снимка: РЕМО „Етър“

Грънчарска работилница
Тук децата могат да поизцапат ръцете си и да усетят как парчето глина се претворява в чиния, ваза или стомна. За по-малките се предлага изработване на глинени фигурки „на калъп“, които могат да бъдат оцветени. За по-сръчните—изработване на глинен съд чрез техниката „фуршове“, при която се използват предварително подготвени глинени лентички.

Магията на тъканите
Този модул от програмата дава възможност на децата да се запознаят с богатството и красотата на традиционните български шарки. Да се опитат да тъкат на хоризонтален или вертикален малък стан и така да разберат лесно ли е било на техните прабаби да направят сами всичко, необходимо за дома—черги, килими, възглавници.

Който разбира, тук се спира
На създадения импровизиран пазар децата се забавляват, докато пресмятат и се пазарят за стоката си. Те лесно влизат в ролите на купувачи или продавачи, а музейният аниматор им помага да научат любопитни неща за старите мерки и теглилки, да разберат какво е „рабош“, или как се заменя „пълно за празно“.

Имало едно време
Модулът дава възможност на децата да представят любимите си народни приказки с помощта на кукли и декори на детски театър.

Открий—узнай
Играта дава възможност родители и деца да се забавляват заедно. Чрез карти памет, представящи различни стари български занаяти и инструменти, те могат да проверят и обогатят знанията си.

Игрите на баба и дядо—стари и забравени игри и играчки
„Ринги ринги рае, наш петел играе, чужд петел го гони за кило бонбони…“, „Отваряй, кралю, порти“, „Царю, честит имен ден“, „Тиквички“, „Кобра“, „Сляпа баба“, „Мечка“, „Челик“—любознателните посетители могат да разучат тези игри на поляната пред Музейния детски център.

Що е то?
Модул със забавни народни гатанки за малки и големи.

Участието в работилниците е 2 лв. с изключение на Грънчарската, в която е 4 лв. Комбинираният билет на стойност 5 лв. включва участие в грънчарска работилница и ползване на останалите модули.

За допълнителна информация и заявки търсете Любомира Иванова, музеен педагог на l.ivanova@etar.bg и 088 477-24-15.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Уникално дарение получи Библиотеката в Габрово

Published

on

Актрисата с габровски корени Йоана Буковска – Давидова направи ценно дарение на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Тя подари на библиотеката уникални документи – албуми и снимки на нейната баба, дългогодишната учителка Русанка Милчева, ръкописи, сценарии и публикации на майка й – Велина Милчева – Буковска (1953-2010), журналист и кинопедагог и свои интервюта, снимки, сценарии и публикации във вестници и списания.

От ляво надясно: Велина Милчева, Велизар Велчев и Стефан Северин.

Дарението ще обогати фонда на отдел „Краезнание” на габровската библиотека, информира директорът Савина Цонева.

Екипът на библиотеката сърдечно благодари за дарението, който в писмото си до медиите приложи една интересна снимка от първите стъпки на алманах „Зорница” – отляво – надясно Велина Милчева, Велизар Велчев и Стефан Северин.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица