Свържи се с нас

Култура

Петровден в ЕМО „Етър“ (снимки)

Петровденското ястие „Бял мъж” се приготвя с усет и е символ на духовната чистота

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

Баба Мария била дребничка, пъргава, с изправена стойка жена. Имала чувство за хумор и усет за естетика. Учела хората около себе се на своите умения, но ненатрапчиво. Баба Мария успявала да провокира интерес. Благодарение на това, нейната внучка Йонка днес може да приготвя ястието „Бял мъж”, характерно за Петровден.

снимка: ЕМО „Етър“

Йонка Николова разказва на посетителите в ЕМО „Етър” своята история, докато приготвя „Бял мъж”. На огнището са поставена перустия и съд за готвене.

снимка: ЕМО „Етър“

Йонка Николова живее в Габрово, но идва от Севлиево. Баба й Мария е от село Крушево. Отива си от този свят през 1992 година, а е родена през 1901-ва. Йонка не помни някога да е чувала „направи го”. Желанието й да научи нещо идва от провокацията „ела, да го направим заедно”. Така Йонка още от малка, някъде в началото на 60-те години на ХХ век, разбира много неща за бита на хората по селата.

снимка: ЕМО „Етър“

„Тя непринудено ме провокираше да разбера как става всичко. Минали са толкова години, а в мен е запазено чувството към всичко, което се приготвя с ръцете на човек. Баба винаги беше много чисто облечена, с бяла риза, бяла кърпа и цвете на ухото.”

снимка: ЕМО „Етър“

В миналото сиренето се оставя за времето, когато животните спрат да дават малко. Ако се събере повече, хората ядат пресни млечни продукти. Йонка споменава, че днес на ишумика погрешно се казва извара, тъй като са различни. „Бял мъж” се приготвя от прясно сирене. Не е толкова просто, колкото може да си помисли някой. Няма магазини, от които да си купи човек продуктите, за да започне да готви. Първо трябва да издои животните, да бие масло с буталка, да подсири сирене. За „Бял мъж” е необходимо и брашно, следователно трябва да си се погрижил класовете да са ожънати, овършани, зърното да мине през воденицата и да стигне до сандъците в къщи.

снимка: ЕМО „Етър“

„За своя „Бял мъж” баба Мария използваше бяло брашно, което смесваше с царевично. Ако царевичното не е много прясно, слагаше само бяло. „Бял мъж” е последното ястие, което се приготвя от млякото, следователно количеството трябва да е достатъчно. То е ястие за разкош.

снимка: ЕМО „Етър“

Слага се от маслото в тигана, поставя се прясно сирене, което се раздробява с дървена лъжица. Температурата от огъня постепенно го стопява, а при истинско сирене се оформят малки конци. С цедка се слага брашното. Не може да се приготвя „Бял мъж” по рецепта с подробни указания. Необходимо е да имаш усет. Баба Мария докосваше с пръсти ястието и така разбираше дали е готово. Усетът го получих и аз с времето. „Белият мъж” се поставя в чиния и с лъжица по краищата се прави украса във вид на кладенчета. Всичко се посипва със стопена във вода захар и се оставя известно време „да отдъхне”. Чак тогава се слага на трапезата.”

снимка: ЕМО „Етър“

Йонка Николова споделя с посетителите на ЕМО „Етър” своето отношение към храната. Според легендата Св. Петър научил жътварите да правят „Бял мъж”, за да им спести неудобството, че няма с какво да го нагостят щом слезе при тях. Йонка Николова припомня, че този светец е ключар, пазач на вратите към Рая. Символично с тях отваря път към светлината. Затова и ястието „Бял мъж” символизира духовната чистота.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нови успехи за пианистите на МК „Весела“

Published

on

С впечатляващи резултати се завърнаха възпитаници на Музикален клуб „Весела” от няколко престижни музикални конкурса в България и чужбина. На Международния конкурс „Звукът на времето” – Велико Търново 2025 най-висок бал в своите възрастови групи постигнаха Полина Флориду (10 клас) и Адриана Кънева (11 клас). И двете пианистки спечелиха Първи награди и плакети, както и висока оценка от журито с председател проф. Борислава Танева.

В същия конкурс Ай Хасегава (9 клас) завоюва Първо място, Лорен Николова (5 клас) – Второ, а Мира Русинова (8 клас) – Трето.

Само ден по-късно, Лорен Николова и Мира Русинова се отличиха с Първи награди съответно във 2 и 3 възрастова група на Националния конкурс „Милчо Петров” в Пловдив. Трета награда там спечели и Иво Велков (8 клас), който се занимава с пиано едва от година и половина, но вече показва сериозна отдаденост и талант.

Междувременно Ай Хасегава добави още едно отличие към колекцията си – Първа награда от Скандинавския конкурс „Ян Сибелиус” – 2025, както и приз за най-добро изпълнение на съвременна пиеса. Втора награда в същия конкурс спечели Невин Халил (2 клас).

Предстоят нови предизвикателства за младите таланти. Полина Флориду и Невин Халил усилено подготвят програмите си за международния конкурс „От Бах до джаз” в Атина, който ще се проведе в началото на юли. Адриана Кънева наскоро взе участие в концерта на лауреатите на конкурса „Андрей Стоянов“ във Виена, където изпълни две пиеси заедно с други носители на Първи награди.

Зареди още

Култура

„Алея на книгата“ гостува в Габрово от 12 до 15 юни

Published

on

Между 12 и 15 юни Габрово ще бъде домакин на пътуващото книжно изложение „Алея на книгата“. Събитието ще се проведе в централната пешеходна зона на града, където пет изложбени шатри ще представят продукцията на 16 български издателства.

Посетителите ще имат възможност да се запознаят с нови заглавия, да се срещнат с автори и да се възползват от специални предложения за книги, подходящи за различни възрасти и интереси.

Официалното откриване на събитието ще се състои днес, 12 юни, от 17.30 часа с участието на Оркестър „Габрово“. Поредицата от срещи с автори ще започне същата вечер от 18.00 ч. в жълтата шатра, разположена до Интерактивния музей на индустрията, където писателят Георги Бърдаров ще се срещне с жители и гости на Габрово.

През четирите дни на изложението читателите ще могат да се срещнат с още известни български писатели и да получат книги с автограф. Събитието се провежда с подкрепата на Община Габрово и е част от мисията на Асоциация „Българска книга“ да насърчава четенето, да подкрепя книгоиздаването и да създава устойчиви културни инициативи в цялата страна.

Зареди още

Култура

„Алея на книгата“ идва в Габрово

Published

on

Габрово ще се потопи в свят на книги, идеи и вдъхновение – от 12 до 15 юни централната пешеходна улица ще се превърне в сцена на най-мащабното пътуващо книжно изложение в България – „Алея на книгата“.

Пет шатри ще съберат на едно място 16 издателства, които ще представят нови заглавия, обичани автори и книжни изненади за всяка възраст. Събитието е част от културната програма на града и обещава да обогати духовния живот на габровци и гостите на града.

Официалното откриване е на 12 юни, четвъртък, в 17.00 часа с музикален поздрав от Оркестър „Габрово“. Половин час по-късно ще се състои кратка церемония, а от 18.00 ч. започва срещата с Георги Бърдаров – писателят, когото Захари Карабашлиев нарича „ангажиран, ангажиращ, болезнено-емоционален и дълбоко човечен“.

Сред най-очакваните моменти от изложението са „Срещите с автограф“, които ще се провеждат в Интерактивния музей на индустрията, в жълтата шатра. Там читателите ще имат възможност да се срещнат лично с автори, да чуят техните истории и да получат книги с посвещение.

Работно време на изложението е: четвъртък – събота: 10.00 – 19.00 ч., неделя: 10.00 – 14.00 ч.

Доц. д-р Георги Бърдаров е роден на 06. 04. 1973 г. в с. Кулата. Завършил висше образование климатология и хидрология в СУ „Св. Климент Охридски“. Доц. д-р в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Специалист по етно-религиозни конфликти. Зам.декан на Геолого-географския факултет в СУ и ръководител на катедра „Социално-икономическа география“. Автор на научната монография „Имиграция, конфликти и трансформация на идентичности в ЕС“, изд. „Едикта“ и на книгата „27 велики футболни истории“, изд. „Сиела“. Създател и ко-водещ на най-успешния в България курс по презентационно и словесно майсторство, създател и ко-водещ на формата „Университет на успеха“. Автор на най-четения български разказ в интернет „За петата ракия или колко е хубав живота“. Победител в първото интелектуално риалити в България за писатели „Ръкописът“. Автор на романа „Аз още броя дните“, изд. „Сиела“, излязъл през 2016 г. Романът спечели наградата за литературен дебют на литературен клуб „Перото“. Президент на Университетски клуб по петанк. Трикратен победител е в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“. Разказът му „За петата ракия или колко е хубав животът“ е най-четеният български разказ в интернет. На 23 декември 2015 година печели телевизионното реалити предаване „Ръкописът“ по Българска национална телевизия, което позволява да бъде издаден романът му „Аз още броя дните“.[5] На 9 ноември 2021 година в Брюксел Бърдаров получава Наградата за литература на Европейския съюз заедно с още 12 лауреати от други държави, определяни от национални журита. Той е отличен за романа си „Absolvo te“. В Габрово Георги Бърдаров ще представи книгата „Аз още броя дните“, романът, спечелил „Ръкописът“ на БНТ.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица