Свържи се с нас

Любопитно

В Маркотея на 30 юни кодът е зелено!

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Отбележете денят 30 юни отсега в календара, кодът е: Зелено, мястото е парк Маркотея, началото – 16.00 часа, а краят – когато вие решите.

На ваше разположение ще бъдат 7 зони, в които можете да се забавлявате, да творите, да учите нови неща, да се запознавате с нови хора, да опитвате нови умения, да трупате идеи и преживявания.

Ако изберете зоната „Направи си сам“ ще можете сами да изработите предмет в една от работилниците на Сдружение „Промяната е в теб“, „Дървеница“, Малка театрална компания, природен парк „Централен балкан“, „Люляче“ или „БръмБър“. Можете сами да изберете къде ще участвате и с какво ще работите – пресни зеленчуци, природни материали, дърво…, но да не казваме всичко.

снимка: Община Габрово

Ако ви омръзне да творите или не сте достатъчно сръчни с ръцете можете да изберете зоната „Танцувай и пей с мен“, където да почерпите опит в пеенето с Вокална група „Росина“ или в изкуството на хип-хопа – и двете инициативи с любезното съдействие на НЧ „Христо Смирненски 1949“ – кв. Русевци. А накрая да завъртите и едно кръшно хоро с работилничката за хора „Бяла българка“.

В зона „Здраве“ можете да опитате дихателни практики и йога за всички нива с Helena YOGA, да укрепите духа и тялото си с Таекуондо и клуб NEXT, да преживеете вълнуващ и зареждащ фиитнес за майки с деца с клуб Kango Fit.

Можете да натрупате и знание ако посетите зоната „Зелена класна стая“, където ще научите повече за програмата Еразъм, ще участвате в игрите на Общинския съвет по наркотични вещества – Габрово, ще поговорите за отпадъците като наша отговорност и за първи път ще може да пуснете писмо в бутилка по пътя на отпадъка.

Ако обичате да четете, моля донесете книга, за да почетем заедно в Библиотеката на открито и ако можете да се разделите с нея – дарете я после за каузата „Къщички за книги, книги за къщички“ на Центъра за работа с доброволци към Община Габрово.

А ако искате да споделите всичко това с нас, непременно ще посетите и зоната „Супа ден“ – работилница за градски идеи на сянка, където ви каним да споделим заедно мисли за бъдещи инициативи, да запишем вашите предложения, да си поговорим и споделим заедно храната, която всеки от нас е донесъл. За да бъде пикникът истински, не забравяйте да си вземете и одеяло.

снимка: Община Габрово

Ако в съботния следобед сетивата ви бъдат привлечени от свежестта на току що приготвени фрешове и аромат на прясно изпечени питки и сладкиши, то със сигурност се намирате в зона „Вкусно“. Във „Вкусно“ може да подкрепите силите си с апетитни и здравословни храни и да се ободрите с прясно изцеден сок от свежи плодове и ароматно кафе.

Финалът ще бъде вълнуващ. За него ще се погрижат Група за огнени изкуства „Огнени сенки“ към НЧ „Христо Смирненски 1949“, които ще покажат на всички желаещи как се върти пой, а после ще ни демонстрират изящното си изкуство.

Ако искате да се „препрограмирате“ в зелено, датата е 30 юни 2018 г., мястото е парк „Маркотея“, началото – 16 часа, а краят – когато вие решите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица