Свържи се с нас

Култура

Новата визуална идентичност на ЕМО „Етър” бе представена в Талин

Новата визуална идентичност на ЕМО „Етър” бе представена в естонската столица Талин

снимка: ЕМО „Етър“

Новата визуална идентичност на ЕМО „Етър” бе представена от фотографа Росина Пенчева по време маркетинг-семинар на Асоциацията на музеите на открито в Европа, който се проведе в столицата на Естония Талин.

снимка: ЕМО „Етър“

Какви бяха акцентите по време на семинара в Талин?

Двете основни теми на семинара бяха „Създаване на корпоративна идентичност за по-добро развитие на музеите“ и „Използване на технологични средства и социални медии в представянето на музеите на открито“. Презентацията – „Създаването на нова визуална идентичност на ЕМО „Етър“ като начин за решаване на проблеми“, представи целия процес на създаването на визуалната и графична идентичност на музея.

Представители на музеи от кои държави взеха участие в семинара?

Другите участници в семинара бяха представители на музеите на открито в Естония, Латвия, Литва, Финландия, Чехия, Румъния и Унгария. Всички презентации бяха полезни за нас – представителите на ЕМО „Етър”, а много от информацията в тях може да се приложи на място. Карт Вилман, представител на агенция за маркетингови комуникации говори за корпоративната идентичност на един музей. Той разказа за десетгодишния опит в създаването на бранд за Естонския музей на открито. „Изграждането на музеен бранд: от колекция до бизнес. Дизайнът на Унгарския музей на открито“, бе озаглавена презентацията на Анита Хорват и Золт Сари. Тему Аола от Музеен център Ваприки във Финландия се представи с „Прозорци към миналото с VR (виртуална реалност)“. Останалите презентации са: „Споделяйте повече преживявания, по-малко информация: музеите на открито и техните посетители в ерата на експериментален маркетинг“ на доц. д-р Надея Чарапан от Европейски хуманитарен университет, „Използване на социални медии в маркетинга“ на Тон Кули, мениджър социални медии и съдържателен маркетинг. Имаше презентация на представител на Естонския земеделски музей. От една софтуерна компания предложиха варианти как да се използват умни технологии в музеите. „Решения за виртуална реалност/визуална комуникация в музеите“, бе озаглавена презентация на представител на компания за създаване на визуална комуникация в музеи

снимка: ЕМО „Етър“

Неформалната част от посещението беше ли полезна за участниците в семинара?

Обмяната на информация и запознаването с чуждия опит са от полза винаги. Ние разгледахме Национален естонски музей на открито, новата сграда на Национален музей на Естония в Тарту, Исторически музей с парк със съветски паметници, където видяхме новата експозиция, Филмов и Морски музеи. Като много полезно оценявам посещението в квартал Ротерман, където има стари индустриални сгради, придобили нови функции. Те се вписват много добре с съвременна архитектура.

снимка: ЕМО „Етър“

Тарту е културната столица на Естония. Експозицията, която разгледахме там е съвсем нова, но работата за цялостното оформление е отнела 10 години. Използвани са много нови подходи, изложбите са интерактивни. Посещението в музея не е само разглеждане на обекти зад витрина, а е преживяване. Има много инсталации, в които можеш да влезеш и да преживяваш. Представили са легла от различните епохи и те приканват да легнеш. Когато станеш, ти прожектират върху самото легло какво си правил.

снимка: ЕМО „Етър“

Това е много забавно за един посетител. Друга инсталация представя естонските диалекти. Записите са автентични. Изложбата за националните малцинства ги представя с много анимация, озвучаване и визуализиране. По време на посещението обръщахме внимание на ориентировъчния материал, върху който сега работим в музея и този опит ни е от полза.

снимка: ЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Mузей „Етър” участва във фестивал на хумора в Беларус

Главният уредник на музей „Етър” Ваня Донева и представителят на отдел „Работа с публики” Тихомир Църов посетиха Беларус, където участваха във фестивал, посветен на хумора на селището Автюки.

Събитието се проведе на две места – в самото село и в град Калинковичи, разположен на около 25 км. от там. Ако габровският хумор е свързан със спестовността, то хуморът на хората от село Автюки е насочен към умствените възможности на населението.

Ваня Донева и Тихомир Църов бяха запознати с идея на Александър Драгун, собственик на пространство с малки сгради, представящи част от бита на хората, да бъде създаден Етнографски музей на открито на хумора от Автюки.

снимка: Музей „Етър“

Начинанието ще се реализира съвместно с местния краеведческия музей. Уверението на Александър Драгун бе, че има подкрепата на районните власти – нещо което пролича и при посрещането на българската делегация.

Г-н Драгун заяви, че има изразено положително становище и от представителството на ООН в Беларус. Според думите му страната има достъп до финансови фондове на ЕС за развитие на културните и приятелски отношения с държави, които членуват в Съюза.

Той предложи да се обсъди идеята музей „Етър” и Община Габрово да намерят своите интереси в едно такова сътрудничество, които да реализират съвместно. Възможно е да има обмяна на опит, чрез съвместни посещения, като музей „Етър” е обучаваща страна, тъй като има 55-годишен опит в изграждането на такъв тип институция.

Ваня Донева и Тихомир Църов участваха и в проявите, предназначени за официалните гости. В делегацията бяха включени хора от Министерство на културата на Беларус, откъдето бе проявен много силен интерес към възможностите за по-широко сътрудничество с музей „Етър”.

снимка: Музей „Етър“

Към г-жа Донева бе отправено предложение за разменно гостуване на майстори на различни прояви в двете страни.

Украйна и Молдова също имаха свои представители на фестивала, а по демонстрираните отношения стана ясно, че контактите са традиционни.

На официалната церемония по връчване на наградите на участници във фестивала, габровската делегация получи много характерен глобус, свързан с местния хумор, като знак за желанието да се развие сътрудничеството между Габрово и Калинковичи.

Тъй като делегацията не бе упълномощена да изразяваме становище по такъв въпрос, бе приета формулировката, че двамата са посланици на добра воля, които ще предадат това намерение на кмета на Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габровският театър отваря вратите си за „съботно приключение“ за деца

За втора година Габровският театър ще отвори вратите си за успешната инициатива от сезон 2018/2019 – „Съботно приключение в театъра“. Тя е насочена към най-малката и млада по възраст аудитория в града и региона.

Тази събота, 19 октомври, от 11.00 часа в салона на ДТ „Рачо Стоянов“ официално ще бъде открит сезонът на драматичните представления за деца.

Началото ще постави спектакълът „Принцесата и свинарят“, който е драматизация на популярната приказка от Ханс Кристиан Андерсен. Режисьор на постановката е Марияна Коева. Участват гост-актьорите Камен Коев, Здравко Здравков и актрисата от габровската трупа Тони Христова. Времетраене на представлението: 50 минути.

С инициативата „Съботно приключение в театъра“ ДТ „Рачо Стоянов“ се стреми да възпита уважение към театралното изкуство, интерес към актьорската игра и сцената, да пробуди естетическо чувство и усет към красивото у децата от най-ранна възраст.

В съботните детски представления малките зрители няма да гледат куклен театър, а персонажите от спектаклите ще оживяват пред тях с лицата на актьорите от габровската трупа.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

В постановката „Принцесата и свинарят“ децата ще бъдат насочени да откриват красотата в малките неща, да правят разлика между добро и лошо, истинско и лъжовно. Героите в спектакъла ще им покажат значението на обичта и приятелството, как да ценят красотата на природата и да не попадат в плен на вещите и предметите около тях.

Децата ще се срещнат с император Дебелан V и неговата разглезена дъщеря, която ще открие кои са истинските неща в живота с помощта на принца-свинар.

„Съботното приключение в театъра“ започва своя нов сезон с нови приказни герои, любопитни истории и забавни приключения за малки и големи. Билети за представлението може да закупите от касата на ДТ „Рачо Стоянов“, както и онлайн.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Деца нарисуваха духовната покровителка на Габрово

Изложба, посветена на Света Петка, покровителка на Габрово, бе открита на чардака на Дечкова къща. Инициативата е традиционна и се реализира съвместно от Регионален исторически музей – Габрово и Детска школа „Приложни забавления”.

Участват творби на деца от най-малката възрастова група – между 5 и 12 години. Рисувано е през последните две седмици. Този път школата се представя с много живопис. Разбира се, присъства и образът на Св. Петка, макар рисунките да не могат да се определят като икони.

снимка: РИМ – Габрово

„Иконата, за тази възраст, е доста по-сложна като техника. Затова сме заложили на образ, който децата пресъздават през своя поглед. По достъпен начин ги запознавам какво е характерно за дадена икона и светеца, изобразен на нея”, разказа Мариана Трифонова при откриването на изложбата.

Посетителите могат да видят четири рисувани стъкла и седемнадесет рисунки. Съвсем импровизирано в изложбата се включва 3-годишната Ралица. Дебютанти са 6-годишната Сияна и 8-годишният Момчил.

снимка: РИМ – Габрово

„В музейния културен календар събитието, с което отдаваме почит на закрилницата на града, има своето традиционно място и е резултат от дългогодишната съвместна работа на Регионален исторически музей – Габрово с Детските школи „Енкаустика“, с ръководител Румен Трифовнов и „Приложни забавления“, с преподавател Мариана Трифонова”, подчерта пред гостите по време на откриването на изложбата Радост Балевска, главен уредник в РИМ – Габрово.

Двете школи, освен че са сред най-добрите в града, са и предпочитан партньор от културни, образователни, социални институции. Това е причината тази година леко да се наруши традицията и да представят творбите само на децата, ръководени от Мариана Трифонова. Румен Трифонов със своите възпитаници участва в изложба в град Дряново.

снимка: РИМ – Габрово

„Това не прави събитието по-малко значимо за нас, защото те са малки на възраст, но големи на талант и ние сме горди, че от днес до края на месец октомври, чардакът на Дечковата къща ще бъде озарен от лика на Св. Петка и прекрасните възрожденски пейзажи, сътворени от: Мария Гечева (12 г.), Виктор Вълчев (10 г.), Момчил Баев (8 г.), Пресиана Христова (8 г.), Сияна Христова (6 г.), Ния Енчева (9 г.), Георги Станчев (9 г.), Александър Кунев (12 г.), София Личева (5 г.), Димитър Петков (9 г.), Майя Пепеланова (5 г.) и Ралица Пепеланова (3 г.). Благодарим ви деца! Като подарък от музея ще получите безплатно пътешествие във времето. С помощта на новата атракция в Дечковата къща – очилата за виртуална реалност, ще ви пренесем един век назад, когато Габрово се е утвърждавал като „Българският Манчестър“, каза още Радост Балевска. Главният уредник на РИМ – Габрово благодари и на Мариана Трифонова „за любовта и търпението, с което води децата в необятния свят на изкуството”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица