Свържи се с нас

Култура

Новата визуална идентичност на ЕМО „Етър” бе представена в Талин

Новата визуална идентичност на ЕМО „Етър” бе представена в естонската столица Талин

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

Новата визуална идентичност на ЕМО „Етър” бе представена от фотографа Росина Пенчева по време маркетинг-семинар на Асоциацията на музеите на открито в Европа, който се проведе в столицата на Естония Талин.

снимка: ЕМО „Етър“

Какви бяха акцентите по време на семинара в Талин?

Двете основни теми на семинара бяха „Създаване на корпоративна идентичност за по-добро развитие на музеите“ и „Използване на технологични средства и социални медии в представянето на музеите на открито“. Презентацията – „Създаването на нова визуална идентичност на ЕМО „Етър“ като начин за решаване на проблеми“, представи целия процес на създаването на визуалната и графична идентичност на музея.

Представители на музеи от кои държави взеха участие в семинара?

Другите участници в семинара бяха представители на музеите на открито в Естония, Латвия, Литва, Финландия, Чехия, Румъния и Унгария. Всички презентации бяха полезни за нас – представителите на ЕМО „Етър”, а много от информацията в тях може да се приложи на място. Карт Вилман, представител на агенция за маркетингови комуникации говори за корпоративната идентичност на един музей. Той разказа за десетгодишния опит в създаването на бранд за Естонския музей на открито. „Изграждането на музеен бранд: от колекция до бизнес. Дизайнът на Унгарския музей на открито“, бе озаглавена презентацията на Анита Хорват и Золт Сари. Тему Аола от Музеен център Ваприки във Финландия се представи с „Прозорци към миналото с VR (виртуална реалност)“. Останалите презентации са: „Споделяйте повече преживявания, по-малко информация: музеите на открито и техните посетители в ерата на експериментален маркетинг“ на доц. д-р Надея Чарапан от Европейски хуманитарен университет, „Използване на социални медии в маркетинга“ на Тон Кули, мениджър социални медии и съдържателен маркетинг. Имаше презентация на представител на Естонския земеделски музей. От една софтуерна компания предложиха варианти как да се използват умни технологии в музеите. „Решения за виртуална реалност/визуална комуникация в музеите“, бе озаглавена презентация на представител на компания за създаване на визуална комуникация в музеи

снимка: ЕМО „Етър“

Неформалната част от посещението беше ли полезна за участниците в семинара?

Обмяната на информация и запознаването с чуждия опит са от полза винаги. Ние разгледахме Национален естонски музей на открито, новата сграда на Национален музей на Естония в Тарту, Исторически музей с парк със съветски паметници, където видяхме новата експозиция, Филмов и Морски музеи. Като много полезно оценявам посещението в квартал Ротерман, където има стари индустриални сгради, придобили нови функции. Те се вписват много добре с съвременна архитектура.

снимка: ЕМО „Етър“

Тарту е културната столица на Естония. Експозицията, която разгледахме там е съвсем нова, но работата за цялостното оформление е отнела 10 години. Използвани са много нови подходи, изложбите са интерактивни. Посещението в музея не е само разглеждане на обекти зад витрина, а е преживяване. Има много инсталации, в които можеш да влезеш и да преживяваш. Представили са легла от различните епохи и те приканват да легнеш. Когато станеш, ти прожектират върху самото легло какво си правил.

снимка: ЕМО „Етър“

Това е много забавно за един посетител. Друга инсталация представя естонските диалекти. Записите са автентични. Изложбата за националните малцинства ги представя с много анимация, озвучаване и визуализиране. По време на посещението обръщахме внимание на ориентировъчния материал, върху който сега работим в музея и този опит ни е от полза.

снимка: ЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

„Елиза Арт“ гостува в НМО с рисунки, родени в извънредното положение

Published

on

Изложбата „Моето ателие“ e подредена в Арт коридора на НМО

Възпитаниците на школата по изобразително изкуство „Елиза Арт“ гостуват в Националния музей на образованието в Габрово с изложба под наслов „Моето ателие“. Името е избрано неслучайно, защото петдесетте рисунки са създадени вкъщи, в условията на извънредното положение заради пандемията КОВИД-19.

Откриване на изложбата „Моето ателие“ в двора на НМО

Изложбата беше открита на 1 юни по повод Международния ден на детето и е първо събитие в музея след като на 11 май НМО отвори врати за посетители. Въпреки разхлабването на мерките награждаването на младите творци и символичното завършване на учебната година в школата се състоя на открито в двора на НМО.

Вероника Кръстева, 16 години

Рисунките са подредени в Арт коридора на музея и могат да бъдат видяни до края на месец. Школата на Елиза Божидарова Ковачева – Цокова за четвърти пореден път представя годишната продукция на своите възпитаници в Националния музей на образованието.

Емили Цонева, 15 години

Тази година изложбата включва рисунки на деца и младежи от 3 до 20 години, които впечатляват с многообразието на теми, усет за цветовете, интересни композиционни решения, въображение и добра техника.

Андреа Лукянова, 12 години

Многообразието от теми и сюжети разкрива преживявания, чувства и интерес към заобикалящия свят и актуалните събития, включително появата на епидемията от коронавирус.

Вяра Пенчева, 10 години

Ръководителят на школата Елиза Божидарова Ковачева – Цокова и директорът на музея Любка Тинчева поздравиха младите творци за успешното участие в представителната годишна изложба на „Елиза Арт“.

Димитър Митов, 8 години

На тържественото откриване присъстваха народният представител Кристина Сидорова, общинският съветник Николай Григоров, родители и приятели на децата.

Денислав Георгиев, 9години
Даная Бончева, 12 години
Мария Илиева, 9 години

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музейният детски център в „Етър“ отново е отворен за посетители

Published

on

От днес, 1 юни, Музейният детски център в РЕМО „Етър“ отново е отворен за посещение. Спазват се мерките за безопасност, като в закритата част се допуска по едно семейство. Работното време е от 09:30 до 18:00 часа.

Заниманията в Музеен детски център дават възможност на подрастващите да се запознаят по достъпен начин с игри, занаяти и занятия от миналото. Първото семейство, което посети Музейния детски център получава безплатна семейна годишна карта, която му дава право на достъп до всички обекти и събития в „Етър“.

Какво ви очаква в Музейния детски център?

снимка: РЕМО „Етър“

Грънчарска работилница
Тук децата могат да поизцапат ръцете си и да усетят как парчето глина се претворява в чиния, ваза или стомна. За по-малките се предлага изработване на глинени фигурки „на калъп“, които могат да бъдат оцветени. За по-сръчните—изработване на глинен съд чрез техниката „фуршове“, при която се използват предварително подготвени глинени лентички.

Магията на тъканите
Този модул от програмата дава възможност на децата да се запознаят с богатството и красотата на традиционните български шарки. Да се опитат да тъкат на хоризонтален или вертикален малък стан и така да разберат лесно ли е било на техните прабаби да направят сами всичко, необходимо за дома—черги, килими, възглавници.

Който разбира, тук се спира
На създадения импровизиран пазар децата се забавляват, докато пресмятат и се пазарят за стоката си. Те лесно влизат в ролите на купувачи или продавачи, а музейният аниматор им помага да научат любопитни неща за старите мерки и теглилки, да разберат какво е „рабош“, или как се заменя „пълно за празно“.

Имало едно време
Модулът дава възможност на децата да представят любимите си народни приказки с помощта на кукли и декори на детски театър.

Открий—узнай
Играта дава възможност родители и деца да се забавляват заедно. Чрез карти памет, представящи различни стари български занаяти и инструменти, те могат да проверят и обогатят знанията си.

Игрите на баба и дядо—стари и забравени игри и играчки
„Ринги ринги рае, наш петел играе, чужд петел го гони за кило бонбони…“, „Отваряй, кралю, порти“, „Царю, честит имен ден“, „Тиквички“, „Кобра“, „Сляпа баба“, „Мечка“, „Челик“—любознателните посетители могат да разучат тези игри на поляната пред Музейния детски център.

Що е то?
Модул със забавни народни гатанки за малки и големи.

Участието в работилниците е 2 лв. с изключение на Грънчарската, в която е 4 лв. Комбинираният билет на стойност 5 лв. включва участие в грънчарска работилница и ползване на останалите модули.

За допълнителна информация и заявки търсете Любомира Иванова, музеен педагог на l.ivanova@etar.bg и 088 477-24-15.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Уникално дарение получи Библиотеката в Габрово

Published

on

Актрисата с габровски корени Йоана Буковска – Давидова направи ценно дарение на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Тя подари на библиотеката уникални документи – албуми и снимки на нейната баба, дългогодишната учителка Русанка Милчева, ръкописи, сценарии и публикации на майка й – Велина Милчева – Буковска (1953-2010), журналист и кинопедагог и свои интервюта, снимки, сценарии и публикации във вестници и списания.

От ляво надясно: Велина Милчева, Велизар Велчев и Стефан Северин.

Дарението ще обогати фонда на отдел „Краезнание” на габровската библиотека, информира директорът Савина Цонева.

Екипът на библиотеката сърдечно благодари за дарението, който в писмото си до медиите приложи една интересна снимка от първите стъпки на алманах „Зорница” – отляво – надясно Велина Милчева, Велизар Велчев и Стефан Северин.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица