Свържи се с нас

Култура

Новата визуална идентичност на ЕМО „Етър” бе представена в Талин

Новата визуална идентичност на ЕМО „Етър” бе представена в естонската столица Талин

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

Новата визуална идентичност на ЕМО „Етър” бе представена от фотографа Росина Пенчева по време маркетинг-семинар на Асоциацията на музеите на открито в Европа, който се проведе в столицата на Естония Талин.

снимка: ЕМО „Етър“

Какви бяха акцентите по време на семинара в Талин?

Двете основни теми на семинара бяха „Създаване на корпоративна идентичност за по-добро развитие на музеите“ и „Използване на технологични средства и социални медии в представянето на музеите на открито“. Презентацията – „Създаването на нова визуална идентичност на ЕМО „Етър“ като начин за решаване на проблеми“, представи целия процес на създаването на визуалната и графична идентичност на музея.

Представители на музеи от кои държави взеха участие в семинара?

Другите участници в семинара бяха представители на музеите на открито в Естония, Латвия, Литва, Финландия, Чехия, Румъния и Унгария. Всички презентации бяха полезни за нас – представителите на ЕМО „Етър”, а много от информацията в тях може да се приложи на място. Карт Вилман, представител на агенция за маркетингови комуникации говори за корпоративната идентичност на един музей. Той разказа за десетгодишния опит в създаването на бранд за Естонския музей на открито. „Изграждането на музеен бранд: от колекция до бизнес. Дизайнът на Унгарския музей на открито“, бе озаглавена презентацията на Анита Хорват и Золт Сари. Тему Аола от Музеен център Ваприки във Финландия се представи с „Прозорци към миналото с VR (виртуална реалност)“. Останалите презентации са: „Споделяйте повече преживявания, по-малко информация: музеите на открито и техните посетители в ерата на експериментален маркетинг“ на доц. д-р Надея Чарапан от Европейски хуманитарен университет, „Използване на социални медии в маркетинга“ на Тон Кули, мениджър социални медии и съдържателен маркетинг. Имаше презентация на представител на Естонския земеделски музей. От една софтуерна компания предложиха варианти как да се използват умни технологии в музеите. „Решения за виртуална реалност/визуална комуникация в музеите“, бе озаглавена презентация на представител на компания за създаване на визуална комуникация в музеи

снимка: ЕМО „Етър“

Неформалната част от посещението беше ли полезна за участниците в семинара?

Обмяната на информация и запознаването с чуждия опит са от полза винаги. Ние разгледахме Национален естонски музей на открито, новата сграда на Национален музей на Естония в Тарту, Исторически музей с парк със съветски паметници, където видяхме новата експозиция, Филмов и Морски музеи. Като много полезно оценявам посещението в квартал Ротерман, където има стари индустриални сгради, придобили нови функции. Те се вписват много добре с съвременна архитектура.

снимка: ЕМО „Етър“

Тарту е културната столица на Естония. Експозицията, която разгледахме там е съвсем нова, но работата за цялостното оформление е отнела 10 години. Използвани са много нови подходи, изложбите са интерактивни. Посещението в музея не е само разглеждане на обекти зад витрина, а е преживяване. Има много инсталации, в които можеш да влезеш и да преживяваш. Представили са легла от различните епохи и те приканват да легнеш. Когато станеш, ти прожектират върху самото легло какво си правил.

снимка: ЕМО „Етър“

Това е много забавно за един посетител. Друга инсталация представя естонските диалекти. Записите са автентични. Изложбата за националните малцинства ги представя с много анимация, озвучаване и визуализиране. По време на посещението обръщахме внимание на ориентировъчния материал, върху който сега работим в музея и този опит ни е от полза.

снимка: ЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица