Свържи се с нас

Крими

Бум на дрогирани млади шофьори от началото на годината в Габровско

Почти всеки втори шофьор, роден между 1990 г. и 1998 г., дава положителен резултат за употреба на забранените от Закона вещества.

Published

on

Гл.инспектор Пенчо Пенчев и комисар Цветан Петков, зам.директор на ОДМВР – Габрово

Установените зад волана млади водачи в област Габрово, управляващи след употребата на наркотици, бележат значителен ръст от началото на годината. Почти всеки втори шофьор, роден между 1990 г. и 1998 г., дава положителен резултат за употреба на забранените от Закона вещества.

Това стана ясно по думите на заместник – директора на Областната дирекция на МВР – Габрово комисар Цветан Петков, който заедно с началника на сектор „Пътна полиция“ гл. инспектор Пенчо Пенчев представиха на брифинг информация за дейността на дирекцията през месец май 2018 г. и очертаха основните приоритети в работата на полицейските звена.

„Прави впечатление обаче, че в диапазона 1990 г. – 1998 г. почти всеки втори водач, изпробван за наркотици, дава положителна проба. Броят на образуваните бързи полицейски производства от началото на годината, за управление след употреба на алкохол, наркотични вещества и неправоспособни е 114. Това са данни за един период от 5 месеца“, коментира комисар Петков.

Той поясни, че основен проблем в работата на полицията остават престъпленията, свързани наркотичните вещества – производство, държане и разпространение.

„Това е вид престъпност, превръщащ се във все по-голям бич за обществото ни. Самият й характер е латентен. Много редки са случаите, в които получаваме сигнали от граждани, че са станали свидетели на разпространение или производство на наркотични вещества. Повечето пъти достигаме до извършителите на тези престъпления чрез използването на останалите средства и способи, които ни дава Законът“, заяви зам. директорът на ОДМВР – Габрово.

Според него обаче за съжаление все по-често се наблюдава пасивност и търпимост от страна на гражданите към този вид престъпления.

По думите на комисар Петков в оперативната обстановка на територията на Габровска област от началото на 2018 г. се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори, като не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност, терористична дейност, нарушаване на гражданския и социалния мир в региона.

Регистрираните през месец май криминални престъпления са 84, като 109 са били те през сравнителния период – май 2017 г. Коефициентът на престъпност е 73,18 престъпления на 100 хил. души, представляващ с 3,94 пункта по-нисък от май 2017 г. и по-нисък от средния за страната. Постигнати са 46,43% процента разкриваемост (46,79% за сравнителния период).

През този отчетен период са намалели престъпленията против собствеността – 31 при 46 през май 2017 г. Престъпленията против личността са три, при шест за същия месец на миналата година.

През май на територията на областта няма убийства, блудства и изнасилвания, регистрирани са 3 случая на нанесени телесни повреди, при 6 за сравнителния период.

Сериозно намаление има при регистрираните кражби – 26 (42 през май 2017 г. – намаление с 50%), измамите са 2 / при 0 за 2017 г/. В малките населени места са регистрирани 7 престъпления, 15 за същия период на миналата година.

„Полицейските служителите работят в тясно взаимодействие с органите на местното самоуправление – в лицето на кметове и кметски наместници на територията на област Габрово. В сградите на кметствата в повечето села са обособени приемни, в които служителите на полицията се срещат с жителите, както по определен график, така и при възникнала необходимост“, информира комисар Петков.

Ежеседмично и след извършен анализ, се планират и провеждат специализирани полицейски операции по противодействие и превенция на конвенционалната престъпност. През отчетния период на територията на областта са проведени 39 специализирани операции по линия „битова престъпност”, допълни още заместник – директорът на полицията.

През месец май на територията на област Габрово са извършени 27 проверки на площадки за черни и цветни метали. Проверките на заложни къщи през същия период са 22. През периода са започнати 18 бързи полицейски производства.

Мобилните екипи в ОДМВР Габрово са провели 20 срещи с представителите на местната власт, съгласно утвърдените месечните графици. При проведените срещи са получени сигнали, преди всичко от битов характер, и за нарушения на ЗДП.

Получените сигнали за нарушения на ЗДП са два, няма сигнали за нарушение на обществения ред. Постъпили са и два сигнала, които налагат действия на други институции, за които са изготвени уведомителни писма, които своевременно са изпратени до компетентните органи.

Изнесените приемни на мобилните екипи в малките населени места се осъществяват от ноември 2017 г., като за седемте месеца на територията на Габровска област са проведени 111 срещи. Постъпили са 19 сигнала за нарушения на ЗДвП, 11 за нарушения на обществения ред, 13 за извършени различни престъпления и още 13 от компетентността на други институции.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Хванатият с наркооранжерия румънец остава в ареста

Published

on

Районната прокуратура в Габрово задържа за срок до 72 часа 55-годишният румънски гражданин за засяване и отглеждане на марихуана. За тежкото криминално деяние ви съобщихме вчера.

Досъдебното производство, водено под ръководството на РП-Габрово, е започнало с претърсване и изземване в имот в дряновското село Саласука, извършено при неотложност в сряда, 23 ноември, при което били намерени саксии със засадени растения от рода на конопа.

Вчера, 24 ноември, в качеството на обвиняем бе привлечен 55-годишен румънски гражданин за това, че от неустановена дата през септември т.г. до 23 ноември, в постройка в с.Саласука, засял в саксии и отглеждал 154 броя растения марихуана, с тегло на листната маса 20,318 кг, на стойност около 50 000 лв, в нарушение на установените в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите правила.

Мъжът е задържан с постановление на РП-Габрово за срок до 72 часа, като предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

„Голфаджия“ наду дрегера на над 4 промила след удар в дувар и преобръщане по таван

Published

on

36-годишен мъж от габровското село Донино самокатастрофира тежко, удряйки се в дувар на къща и преобръщайки се по таван, а при проверката за алкохол се оказа, че е шофирал с 4 промила.

Пътнотранспортното произшествие е станало във вторник вечерта, около 18.10 часа в село Копчелиите, когато бил подаден и сигналът от гражданин.

Пристигналият на мястото на катастрофата полицейски екип установил, че 36-годишният водач, управлявайки „Фолксваген Голф“, не контролирал непрекъснато автомобила, излязъл извън пътното платно, ударил се в дувар, след което се обърнал по таван.

Мъжът бил откаран в местната болница с наранявания в областта на ръката, като след прегледа е освободен. Водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел 4.08 промила. Пияният отказал кръвна проба и приел показанията на техническото средство.

По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията разби наркооранжерия в региона и прибра 55-годишен румънец

Published

on

Полицията иззе 154 канабисови растения, а по случая е задържан 55-годишен румънски гражданин.

Успешната акция е била реализирана вчера, 23 ноември, от криминалисти от дряновското полицейско управление, които предприели претърсване в частен имот в село Саласука.

В една от стаите, приспособена за отглеждане на канабис, открили и иззели 154 канабисови растения, реагирали при полевия наркотест на марихуана.

Допълнително бил намерен полиетиленов плик, съдържащ суха зелена листна маса с тегло 21 грама, също реагирала на марихуана.

Конфискувано било оборудване – лампи с рефлекторни светлоотразители към тях, вентилатори, два радиатора, единадесет туби с течна тор и други съоръжения, способстващи отглеждането на растенията.

За срок до 24 часа бил задържан 55-годишен румънски граждани, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354в ал.1 от Наказателния кодекс.

Работата продължава под надзора на прокуратурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица