Свържи се с нас

Любопитно

Празник на слънцето в Етъра

Published

on

За двадесет и трети  път на 25 юни в Етъра ще се отпразнува денят на слънцето, билките и водата- Еньовден. Според  народа на този ден  започва далечното  начало на зимата. Смята се, че в този период от време билките са най-лековити, а който се окъпе в течаща вода, ще бъде здрав през цялата година.

Съорганизатор на празника е Съюзът на билкарите с представител габровецът  Емил Елмазов. Обобщаваща тема на тазгодишната Еньовка обредност е Слънцето в народната представа на българина. В този аспект в програмата  на празника са вмъкнати редица демонстации. На поляната  до хотела  посетителите ще могат да видят как се замесва „Слънчев хляб“ от лимец, приготвянето на три слънчеви лекарства. В чест нса Орфеевата  ботаника ще бъде възпроизведено изработването на жречески мехлем срещу натравяния, ще бъде показано и как се прави богомилска паста за защита на сърцето при преяждане и препиване.

Обявен е и традиционният за Етъра конкурс за Еньовденски венец и още един конкурс за биопано от слънчеви билки. Специално жури от музея ще обяви победителите в конкурса. Предвидени са парични награди за най- добрите венци и пана.

На поляната пред хотела ще бъде организиран  и базар на билкови продукти. Тази година участие в базара ще вземат и био-  пчелари. В честването на празника ще се  включат и редица фирми и частни лица, производители на  на билкова козметика и естествени продукти за здраве и красота.

С богата фолклорна програма ще бъде съпроводен празникът на билките и слънцето в Етъра. Посетителите на музея ще имат възможността  да пресъстват  на изпълненията на  Фолклорен ансамбъл „Развитие“ при НЧ „Развитие – 1870“ – гр. Севлиево, ЦДГ „Явор“ – Габрово, вокална група при НЧ „Просвета“ – с. Новаковци, воклана група „Веселие“ при НЧ „Зора – 1872“ кв. Нова махала. Специален обреден  танц  на калушари за излекуване н аболен ще бъде представен от НЧ „Зора – 1939“ от с. Черковица.

Ден по – рано ще започне и  Третата национална научна конференция „Еротичното в историята“, в която участие ще вземта тридесет и шест специалисти от цялата страна.

По време на отбелязване на празника „Еньовден на Етъра“ ще бъде открита изложба „Светци – лечители – покровители“. Гост на музея е специализираният музей по резбарско и зограяфско изкуство – гр. Трявна. Посетителите ще могат да видят и още две изложби – „Сенарство в бита на балканджията“ от фонда на АЕК „Етър, и  изложбата „Силания“  -на Дочка Михова. В изложбата са включени картини въплатили красотата и чудодейната сила  на растенията .

 

Култура

Малчугани и родители учиха английски със Сара Уолър

Published

on

Днес, 14 февруари, в арт-залата за събития в Детския отдел на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, бе първата сбирка на оформящата се група „Английски за малките“ в Габрово.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Групата е водена от Сара Уолър от САЩ, която, подпомагана от съпруга си Кейлъб и заедно с две от децата им – 10-месечната Елизабет и 2-годишният Бенджамин, проведе първото забавно обучение за деца до 5-годишна възраст и техните родители на английски език.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Сара е доброволка, детски педагог, двамата с Кейлъб живеят в България от 2015 година и много добре владеят български език. Семейството се е установило в града и инициативата на Сара да обучава малчугани по английски език е напълно безплатна за участниците.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Габровската регионална библиотека е домакин и партньор в тези обучения със стихчета, приказки, песнички, разговори и много игри. Те ще се провеждат и в бъдеще в библиотеката по програма, която Кейлъб и Сара ще предоставят.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Днешното весело занимание бе съсредоточено върху цветовете около нас и техните английски наименования. Сара Уолър е разработила обучителна програма и използва детски книжки и мелодии, адекватни на търсения ефект за усвояване на английските думи и правилното им произношение от децата.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

В изключително приятна обстановка и с активното участие на родители и деца от 1 до 4 години първото обучение на групата „Английски за малките“ в Детски отдел на библиотеката стана факт.

Малчуганите и техните родители заявиха, че с голямо нетърпение ще очакват следващата среща със Сара Уолър и нейната обучителна програма по английски за най-малките.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Габрово привлече интерес на „Ваканция и СПА Експо 2020“

Published

on

снимка: Община Габрово

За поредна година Община Габрово участва в едно от най-важните събития в календара на туристическата индустрия в България – „Ваканция и СПА Експо 2020“.

37-то издание на най-голямата международна туристическа борса у нас се провежда в Интер Експо център – София и предлага на посетителите огромно разнообразие от туристически продукти.

На изложението Община Габрово участва като Творчески град на занаятите и народните изкуства към ЮНЕСКО, разкривайки специфичните традиции за нашия регион и многообразието от възможности за развитие на креативен туризъм.

В сътрудничество с културните институти в града – Музей ДХС, РИМ, РЕМО Етър, Боженци, и в партньорство с туристическия бранш, бяха представени основните туристически забележителности и събития от културния календар на Габрово, както и възможностите за настаняване в общината.

снимка: Община Габрово

Най-голям интерес от страна на посетителите предизвика „габровският шоколад“.

Уникалният продукт се оказа изключително харесван, което гарантира на Габрово нов поток от туристи, на които няма да се спестят приятни и интересни преживявания в Столицата на хумора.

На щанда на „Ваканция и СПА Експо 2020“ Община Габрово участва в партньорство с Трявна и допълни представянето си с възможностите на регионалните туристически продукти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Да си подарим малко любов“ – инициатива в Севлиево

Published

on

По случай празника на любовта и виното – 14 февруари в Севлиево стартира инициативата „Да си подарим малко любов“.

Забавни пана, изработени с много настроение и емоция от доброволците на Младежки център – Севлиево, вече са разположени пред сградата на Общината, където всички желаещи могат да се снимат за спомен от днешния ден.

снимка: Община Севлиево

Посланието, което младежите отправят, е за повече радост от живота, за истинска любов и осъзнаване на безценните мигове, които пренасят смисъла на празника и в обикновения делник.

„Заповядайте „Да си подарим малко любов“, призовават от Общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица