Свържи се с нас

Любопитно

Празник на слънцето в Етъра

Published

on

За двадесет и трети  път на 25 юни в Етъра ще се отпразнува денят на слънцето, билките и водата- Еньовден. Според  народа на този ден  започва далечното  начало на зимата. Смята се, че в този период от време билките са най-лековити, а който се окъпе в течаща вода, ще бъде здрав през цялата година.

Съорганизатор на празника е Съюзът на билкарите с представител габровецът  Емил Елмазов. Обобщаваща тема на тазгодишната Еньовка обредност е Слънцето в народната представа на българина. В този аспект в програмата  на празника са вмъкнати редица демонстации. На поляната  до хотела  посетителите ще могат да видят как се замесва „Слънчев хляб“ от лимец, приготвянето на три слънчеви лекарства. В чест нса Орфеевата  ботаника ще бъде възпроизведено изработването на жречески мехлем срещу натравяния, ще бъде показано и как се прави богомилска паста за защита на сърцето при преяждане и препиване.

Обявен е и традиционният за Етъра конкурс за Еньовденски венец и още един конкурс за биопано от слънчеви билки. Специално жури от музея ще обяви победителите в конкурса. Предвидени са парични награди за най- добрите венци и пана.

На поляната пред хотела ще бъде организиран  и базар на билкови продукти. Тази година участие в базара ще вземат и био-  пчелари. В честването на празника ще се  включат и редица фирми и частни лица, производители на  на билкова козметика и естествени продукти за здраве и красота.

С богата фолклорна програма ще бъде съпроводен празникът на билките и слънцето в Етъра. Посетителите на музея ще имат възможността  да пресъстват  на изпълненията на  Фолклорен ансамбъл „Развитие“ при НЧ „Развитие – 1870“ – гр. Севлиево, ЦДГ „Явор“ – Габрово, вокална група при НЧ „Просвета“ – с. Новаковци, воклана група „Веселие“ при НЧ „Зора – 1872“ кв. Нова махала. Специален обреден  танц  на калушари за излекуване н аболен ще бъде представен от НЧ „Зора – 1939“ от с. Черковица.

Ден по – рано ще започне и  Третата национална научна конференция „Еротичното в историята“, в която участие ще вземта тридесет и шест специалисти от цялата страна.

По време на отбелязване на празника „Еньовден на Етъра“ ще бъде открита изложба „Светци – лечители – покровители“. Гост на музея е специализираният музей по резбарско и зограяфско изкуство – гр. Трявна. Посетителите ще могат да видят и още две изложби – „Сенарство в бита на балканджията“ от фонда на АЕК „Етър, и  изложбата „Силания“  -на Дочка Михова. В изложбата са включени картини въплатили красотата и чудодейната сила  на растенията .

 

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„България на длан“ засне епизод от Габрово (видео)

Published

on

Екипът на проекта „България на длан“ засне епизод от Габрово за поредицата „По пътя на историята“, съобщиха от местната общинска администрация.

Видеото представя културното наследство, забележителностите и туристическите обекти в региона.

Филмът показва някои от емблематичните символи на българския дух – паметника на Шипка, етнографския музей „Етър“, Соколския девически манастир.

В кадрите ще видим най-знаковите музеи, не само за региона, но и за цялата страна – Националния музей на образованието, Интерактивния музей на индустрията, Дома на хумора и сатирата, Дечковата къща.

Финалът насища с впечатляващи гледки, отвеждайки ни до историческия връх Бузлуджа и географския център на България в местността Узана.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица