Свържи се с нас

Култура

Семейният фестивал „Четирите стихии“ събра малки и големи в Боженци

Published

on

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

С аромат на прясно изпечен хляб село Боженците посрещна гостите на фестивал „Четирите стихии“. През целия ден, на различни места в селото, посетителите твориха, преоткривайки огъня, земята, въздуха и водата. Фестивалът събра на едно място семейства от цялата страна, а най-многобройното спечели и награда.

Събитието започна с концерт на Капанския ансамбъл, които поднесоха едночасов фолклорен маратон на посетителите. Веднага след това отговориха врати и първите ателиета. В двора на къща-музей „Дончо Попов“ деца и родители сглобяваха къщички за птици, научавайки не само тънкостите в изработката на дървен дом за пернатите, но и с какво те са важни за Земята и как да се грижат за опазването на видовете.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

По същото време, в друга част на селото, семействата, посетили фестивала, рисуваха върху вода. С изкуството „Ебру“ ги запозна Антоанета Бебенова, показвайки колко красиви могат да бъдат наглед „простички“ неща. Участниците в ателието показаха усет, точна ръка и силно въображение, а крайният резултат беше повече от магичен – и всичко това само с помощта на сгъстена вода, боя, дървена пръчица и лист хартия. В музейния обект „Менгема“ пък семействата сами замесиха, разточиха и опекоха над 500 пърленки, използвайки съхраненото от далечни времена огнище. Ароматът на прясно изпечен хляб изостри сетивата на малки и големи, а гостите на фестивала бяха категорични, че ще приложат наученото в домовете си.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Особено щастливи бяха най-малките посетители. За тях организаторите бяха подготвили игри и изненади, най-вече свързани със стихията „вода“. В играта „Риболовци“ децата показаха завидни умения, а заедно с това успяха и да се разхладят във водата, огласяйки пространството на Новото школо със смях. По-големите деца се включиха активно в ателиетата, свързани с рисуване, показвайки своите заложби в творенето с водни бои. Организаторите им показаха и нови, непознати за тях методи, като рисуването с пяна. Десетки творби бяха сътворени и изложени за радост на децата и родителите им.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

А в следобедните часове най-предпочитано се оказа ателието „Люлки полюлейки“, в което на гостите на фестивала бяха предоставени хамаци и подходяща литература за всяка възраст и вкус, организирани в „хамачена градина“.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

В работилницата на занаятчийката Росица Занкова пък всеки желаещ успя да изработи свой глинен съд, вплитайки в едно въздуха, водата и земята, защото семейният фестивал „Четирите стихии“ е вдъхновен от природата и всяко занимание бе своеобразно докосване до онова, което тя ни е предоставила. Защото всички сме едно цяло с нея – Майката Земя, приютила и огъня, и въздуха, и водата, за да го има него – живота!

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

В късния следобед посетителите се докоснаха и до света на билките – онези чудни растения, които обединяват в себе си всички стихии, давайки ни здраве от градината. Всяко семейство отнесе в дома си собственоръчно подбрани ароматни пакетчета, а преди това се почерпиха с прясно приготвен билков чай. Всеки желаещ успя да си направи и восъчна свещ, в ателие, в което организаторите разказаха историята на леенето на свещи, видовете техники, разкривайки някои от тънкостите в занаята. И така беше разказана още една история – тази на огъня, без който светът ни не би съществувал такъв, какъвто е.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Гостите на фестивала изпратиха своите цветни мечти чрез въздуха, изработвайки хвърчила, а чрез земята вплетоха своите пожелания за бъдещето в цветната леха, която изникна от ръцете им в двора на къща-музей „Дончо Попов“. А водата, без която цветята не могат, беше пренесена, както са го правили нашите прабаби – с кобилици с медни менци. В ранните вечерни часове фолклорът отново намери своето място на фестивала, вплитайки в пищни хора танцьорите от ансамбъл „Боженци“, в който ръка за ръка тропат деца и техните родители.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

А след това всичко беше огън…Гостите на фестивала потънаха в магията на нестинарството, а към тях се присъединиха и гостите на едно ново семейство, избрало 2 юни и село Боженците за своята голяма традиционна българска сватба, която усмихна всички посетителите и ги преведе през забравените традиции и обичаи.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

В края на деня, в двора на къща-музей „Дончо Попов“, младите артисти от Центъра за изкуство „Алос“ представиха техниката „Рисуване със светлина“, подарявайки на посетителите незабравим спомен от фестивал „Четирите стихии“.

Фестивалът се реализира по инициатива на рекламна агенция „Елмазови“, организатори на събитието, които вярват, че този свят може да бъде по-добър, ако не само го познаваме, но го обичаме и се грижим за него. А светът на стихиите и природата е нещо, което не е извън нас, а ние сме част от него. Всичко това се сбъдна, благодарение на подкрепата на програма „Култура“ 2018 на Община Габрово и на партньорите на фестивала – МАИР „Боженци“, ДПП „Българка“, СЦДП.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица