Свържи се с нас

Новини

Наградиха отличените в конкурса „С очите си видях бедата“

Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово представя изложба на детски рисунки от областния етап на международния конкурс „С очите си видях бедата” 2018 г.

Published

on

снимка: РДПБЗН – Габрово

За шеста поредна година в Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово се проведе областният етап на Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”. Конкурсът се организира от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово, в партньорство с ХГ “Христо Цокев”.

снимка: РДПБЗН – Габрово

Участниците в конкурса са деца и ученици на възраст от 7 до 18 г., разделени в три категории и в три възрастови групи – от 7 до 10 години, от 11 до 13 години и 14 – 18 години.

снимка: РДПБЗН – Габрово

Основната цел на конкурса е да се пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията на децата и учениците за бедствията в световен мащаб, способите за защита и самозащита, действията на Единната спасителна система.

снимка: РДПБЗН – Габрово

Тематично рисунките включват изобразени моменти от работата на пожарникарите и спасителите по време на природни бедствия, пожари, пътни произшествия, аварии и екологични катастрофи.

снимка: РДПБЗН – Габрово

Допуснати до областния етап на конкурса са 40 рисунки. Деветнадесет от тях са класирани за участие в националния етап на конкурса, който ще се проведе през месец октомври 2018 г. в гр. София.

снимка: РДПБЗН – Габрово

На тържествена церемония бяха връчени грамоти и награди на отличените млади художници осигурени от „Сдружение за приятелство Габрово – Тун“.

снимка: РДПБЗН – Габрово

Съгласно регламента, жури оцени и класира творбите на най-добрите млади художници по категории и възрастови групи, както следва:

снимка: РДПБЗН – Габрово

Първа категория – Деца и ученици от всички общообразователни училища и центрове за подкрепа на личностно развитие в системата на предучилищно и училищно образование

Възрастова група 7-10 г.

Първо място – Калоян Цонков Димитров – ОУ “Ран Босилек” – гр. Габрово
Второ място – Марина Бориславова Борисова – ДГ “Дъга” – гр. Габрово
Трето място – Дарин Георгиев Стефанов – ОУ “Васил Левски” – гр. Плачковци

Възрастова група 11-13 г.

Първо място – Лидия Бориславова Гьопсалиева – ОУ “Ран Босилек” – гр. Габрово
Второ място – Яна Цветанова Василева – ПМГ “Акад. Иван Гюзелев” – гр. Габрово
Второ място – Искра Георгиева Димитров – ОУ “Ран Босилек” – гр. Габрово
Трето място – Анелия Васева Атанасова – ОУ “Христо Ботев” – гр. Севлиево
Трето място – Радосвета Цанева Колева – ОУ “Проф. Пенчо Н. Райков” – гр. Трявна

Възрастова група 14-18 г.

Първо място – Николета Дамянова Николаева – СУ “ Петко Р. Славейков” – гр. Трявна
Втора категория – Деца и ученици от профилирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство

Възрастова група 7-10 г.

Първо място – Даниела Данаилова Данаилова – ШИИ “ВВ-АРТ” – гр. Севлиево
Второ място – Жоржета Тихомирова Тодорова – Школа “Елиза АРТ” – гр. Габрово
Трето място – Андрея Борис Луканова – ШИИ “ВВ-АРТ” – гр. Севлиево
Трето място – Любослав Александров Георгиев – Школа “Елиза АРТ” – гр. Габрово

Възрастова група 11-13 г.

Първо място – Преслава Миленова Антонова – ШИИ “ВВ-АРТ” – гр. Севлиево
Възрастова група 14-18 г.

Първо място – Иоан Данаилов Данаилов – ШИИ “ВВ-АРТ” – гр. Севлиево

Трета категория – Деца и ученици от училища за деца със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение.

Възрастова група 7-10 г.

Първо място – Айлин Неджет Мехмед – СУ “Отец Пайсий” – гр. Габрово специална образователна подкрепа /СОП/

Възрастова група 11-13 г.

Първо място – Николай Звездов Стефанов – Център за специална образователна подкрепа – гр. Габрово

Възрастова група 14-18 г.

Първо място – Васил Атанасов Седефов – Център за специална образователна подкрепа – гр. Габрово
Второ място – Сезгин Мехмед Ибрям – Център за специална образователна подкрепа – гр. Габрово

Организаторите и участниците канят всички жители и гости на Габрово да посетят изложбата с представените рисунки, която ще бъде експонирана в зала „Минчо Минчев“ на ХГ “Христо Цокев“ до 13 юни 2018 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Трявна с номинация за седемте годишни награди в туризма

Published

on

Община Трявна е номинирана в категория „Туристическа община“ в седмото издание на конкурса на Министерството на туризма „Годишните награди в туризма 2022“. Електронното гласуване започна в 12.30 ч. на 28 ноември и ще продължи до 23:59 ч. на 5 декември. Общината ни влиза в надпреварата начело с още 11 български общини.

„Изключително сме радостни от новината, че нашата прекрасна община е допусната до финалната фаза на конкурса и вече е в надпреварата за спечелването на приза „Туристическа община“. Считам, че градът ни се е доказал като предпочитана туристическа дестинация и е известен със своето богато културно-историческо наследство! Призовавам всеки да подкрепи Трявна, защото тя го заслужава и ние се гордеем с това!“, сподели кметът Силвия Кръстева по повод тазгодишната номинация на Община Трявна за Годишните награди в туризма 2022.

Всеки, който желае да даде своя вот може да го направи оттук. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове.

Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат, посочват още от Министерството на туризма. Кандидатите, които са допуснати до финалната фаза на конкурса и ще се борят за призове, тази година са над 100, разпределени в 4 професионални, 4 художествени и 1 специално предназначена за българските общини.

Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални туристически обекта“ и „50-те малко познати места“. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември.

Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово осъмна със снежна покривка

Published

on

Габрово осъмна с тънка снежна покривка в последния вторник на месец ноември. Днес, 29 ноември, снегът натрупа до около 6-7 см в центъра на областния град, а по високите места на общината достигна 10-12 см.

Денят започна с температури около нулата. Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се почиства и опесъчава. Шест са машините, ангажирани с почистването на старопланинския проход.

Пътищата в региона са мокри, на места заснежени. Екипи на ОП „Благоустрояване“ разчистват тротоарите и приоритетно автобусните спирки от градския транспорт.

Продължава да вали слаб сняг в района на Габрово. Според прогнозата за времето снеговалежът ще продължи през целия ден и цялата нощ, но температурата ще остане над нула градуса.

Няма данни за бедстващи хора или райони без електрозахранване в областния град. 17 населени места в община Габрово са с нарушено електроподаване поради авария, екипи работят по отстраняване на проблема. Без ток са селата в км. Кметовци, както и в посока Царева ливада. 

Потребители на фейсбук, алармираха, че тази сутрин автобус от обществения транспорт рано тази сутрин се завъртял заради непочистено пътно платно.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кметът на Трявна Силвия Кръстева прие ирландския посланик

Published

on

Кметът на община Трявна проведе официална среща с посланика на Република Ирландия в България Нейно Превъзходителство Мартина Фийни в края на изминалата седмица. Силвия Кръстева приветства гостите с „Добре дошли в китна Трявна!“, тъй като това е първото посещение във възрожденския ни град от страна на ирландското посолство.

Н. Пр. Мартина Фийни благодари на кмета на Трявна за осветяването на символа на Трявна – Часовниковата кула в зелен цвят по повод Деня на Св. Патрик и подчерта, че Трявна е един от първите градове, включили се в глобалната инициатива на Ирландия Global Greening.

„Радвам се, че може да Ви приветстваме в нашия прекрасен град Трявна и искам да Ви уверя, че сте винаги добре дошли тук! Надявам се успешното сътрудничество между нас да продължи и занапред и да останете наистина с едни добри впечатления от визитата си в нашия край!“ сподели кметът Силвия Кръстева и запозна посланика на Ирландия с живота в Трявна и малките населени места.

„Интересното при нас е, че сме малка община с близо 10 000 жители, която обаче обхваща общо 106 населени места. Разбира се, предизвикателство пред нас е поддържането на всички тях с капацитета от човешки ресурс, с който разполагаме, но правим всичко възможно да развиваме Трявна и региона. Разчитаме основно на туризма с богатото ни културно-историческо наследство, красивата ни и чиста природа, свежия въздух и не на последно място разчитаме на частните фирми и предприятия, които осигуряват прехраната на значителна част от местното население“, подчерта още г-жа Кръстева.

По време на срещата бяха обсъдени още начините за задържане на младите хора в малките населени места, както и работещите практики, прилагани във времето от двете страни.

Градоначалникът на Трявна сподели интересни факти, свързани с музейните обекти в града, както и легендата за построяването на емблематичната Часовникова кула. А на въпрос кои са най-големите предизвикателства, които стоят пред първата жена кмет на Трявна, Кръстева сподели: „Преминахме през не едно и две изпитания, откакто аз и моят екип встъпихме в длъжност през 2019 година. Сблъскахме се с пожари, наводнения, невиждана досега в съвременната ни история пандемия, една нестабилна политическа ситуация в България и за всички нас бе трудно, но аз се радвам, че преминаваме през всичко това и благодаря на хората, които са зад мен. Общината спечели не малко проекти, върху които продължава да работи, в момента, подготвяме коледно-новогодишните ни събития и наистина се стремим да развиваме Трявна и региона в една по-добра посока“.

В знак на уважение Силвия Кръстева подари на Н. Пр. Мартина Фийни красива пейзажна картина на възрожденска Трявна, с пожелание за здраве и много успехи. Посланикът на Ирландия в България искрено благодари и върна жеста като също уважи кмета с подготвен подарък.

Краят на официалната визита завърши с разходка из старинна Трявна като двете страни изразиха готовността си да продължат добрите контакти и занапред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица