Свържи се с нас

Новини

Наградиха отличените в конкурса „С очите си видях бедата“

Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово представя изложба на детски рисунки от областния етап на международния конкурс „С очите си видях бедата” 2018 г.

Published

on

снимка: РДПБЗН – Габрово

За шеста поредна година в Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово се проведе областният етап на Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”. Конкурсът се организира от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово, в партньорство с ХГ “Христо Цокев”.

снимка: РДПБЗН – Габрово

Участниците в конкурса са деца и ученици на възраст от 7 до 18 г., разделени в три категории и в три възрастови групи – от 7 до 10 години, от 11 до 13 години и 14 – 18 години.

снимка: РДПБЗН – Габрово

Основната цел на конкурса е да се пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията на децата и учениците за бедствията в световен мащаб, способите за защита и самозащита, действията на Единната спасителна система.

снимка: РДПБЗН – Габрово

Тематично рисунките включват изобразени моменти от работата на пожарникарите и спасителите по време на природни бедствия, пожари, пътни произшествия, аварии и екологични катастрофи.

снимка: РДПБЗН – Габрово

Допуснати до областния етап на конкурса са 40 рисунки. Деветнадесет от тях са класирани за участие в националния етап на конкурса, който ще се проведе през месец октомври 2018 г. в гр. София.

снимка: РДПБЗН – Габрово

На тържествена церемония бяха връчени грамоти и награди на отличените млади художници осигурени от „Сдружение за приятелство Габрово – Тун“.

снимка: РДПБЗН – Габрово

Съгласно регламента, жури оцени и класира творбите на най-добрите млади художници по категории и възрастови групи, както следва:

снимка: РДПБЗН – Габрово

Първа категория – Деца и ученици от всички общообразователни училища и центрове за подкрепа на личностно развитие в системата на предучилищно и училищно образование

Възрастова група 7-10 г.

Първо място – Калоян Цонков Димитров – ОУ “Ран Босилек” – гр. Габрово
Второ място – Марина Бориславова Борисова – ДГ “Дъга” – гр. Габрово
Трето място – Дарин Георгиев Стефанов – ОУ “Васил Левски” – гр. Плачковци

Възрастова група 11-13 г.

Първо място – Лидия Бориславова Гьопсалиева – ОУ “Ран Босилек” – гр. Габрово
Второ място – Яна Цветанова Василева – ПМГ “Акад. Иван Гюзелев” – гр. Габрово
Второ място – Искра Георгиева Димитров – ОУ “Ран Босилек” – гр. Габрово
Трето място – Анелия Васева Атанасова – ОУ “Христо Ботев” – гр. Севлиево
Трето място – Радосвета Цанева Колева – ОУ “Проф. Пенчо Н. Райков” – гр. Трявна

Възрастова група 14-18 г.

Първо място – Николета Дамянова Николаева – СУ “ Петко Р. Славейков” – гр. Трявна
Втора категория – Деца и ученици от профилирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство

Възрастова група 7-10 г.

Първо място – Даниела Данаилова Данаилова – ШИИ “ВВ-АРТ” – гр. Севлиево
Второ място – Жоржета Тихомирова Тодорова – Школа “Елиза АРТ” – гр. Габрово
Трето място – Андрея Борис Луканова – ШИИ “ВВ-АРТ” – гр. Севлиево
Трето място – Любослав Александров Георгиев – Школа “Елиза АРТ” – гр. Габрово

Възрастова група 11-13 г.

Първо място – Преслава Миленова Антонова – ШИИ “ВВ-АРТ” – гр. Севлиево
Възрастова група 14-18 г.

Първо място – Иоан Данаилов Данаилов – ШИИ “ВВ-АРТ” – гр. Севлиево

Трета категория – Деца и ученици от училища за деца със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение.

Възрастова група 7-10 г.

Първо място – Айлин Неджет Мехмед – СУ “Отец Пайсий” – гр. Габрово специална образователна подкрепа /СОП/

Възрастова група 11-13 г.

Първо място – Николай Звездов Стефанов – Център за специална образователна подкрепа – гр. Габрово

Възрастова група 14-18 г.

Първо място – Васил Атанасов Седефов – Център за специална образователна подкрепа – гр. Габрово
Второ място – Сезгин Мехмед Ибрям – Център за специална образователна подкрепа – гр. Габрово

Организаторите и участниците канят всички жители и гости на Габрово да посетят изложбата с представените рисунки, която ще бъде експонирана в зала „Минчо Минчев“ на ХГ “Христо Цокев“ до 13 юни 2018 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Дядо Коледа ще раздава подаръци в Terra Mall – Габрово

Published

on

Дядо Коледа ще зарадва с подаръци всички добри деца в Габрово. Коледното тържество ще се проведе на 23 декември от 11.00 часа на сцената на Тера Мол – Габрово.

Заедно с Добрия белобрад старец ще бъде и Снежанка, а за празничното настроение на всички ще се погрижат с музикални изпълнения възпитаниците на Музикална школа „Звезди в аванс“, с ръководители Ваня и Радослав Талеви.

Всички предварително опаковани и надписани подаръци родителите могат да доставят до 22 декември в администрацията на Тера Мол, етаж 3. За допълнителна информация позвъните на тел: 0886 248 892.

Всички присъстващи на празника деца ще получат и подарък – изненада.

Зареди още

Любопитно

Рождественски концерт „Свята нощ“

Published

on

В празничния месец декември и по повод светлите Рождественски празници, Камерният детски хор към Ротари клуб Габрово и тази година дарява габровци с концерта „Свята нощ“. Това е годишният концерт на момчетата, който и този път обещава да е различен.

Репертоарът включва изпълнения на празнични песни, преработка за детско хорово изпълнение. Мястото е новият храм „Свети Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ в кв. Голо бърдо.

Освен хора на габровските момчетата, в програмата са включени поетични композиции в изпълнение на деца от детските градини „Дъга“, „Младост“,„Радост“, „Явор“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Празнични песнопения ще изпълни Мъжки хор при Храм „Успение Богородично“ Габрово. Заповядайте на 11-тия ден от декември от 17.30 часа.

Зареди още

Култура

Трио Звън и „Хопни ми тропни ми” в телевизия BBR TV

Published

on

„В Сливовица традициите оживяват в коледно-новогодишен концерт…” Така започват своя репортаж домакините на събитието, а медиен партньор на проявата стана телевизия BBR TV. Поканата за севлиевското участие дойде от Драган Драганов – художествен ръководител на Фолклорна танцова формация „Земляци” и хореограф в ансамбъл „Искра” Велико Търново.

Двадесет години поддържал българския дух чрез фолклора в Англия, като ръководител на танцови формации. Приятелството му с трио „Звън” датира от 2019 г, когато на сцената в лондонския театър Мийлфилд чрез песни и танци оживя малка България.

В тясно сътрудничество се свързва вече и севлиевският танцов състав „Хопни ми, тропни ми”. Заедно с Пламен Христов –художествен ръководител на групата и Беньо Пенев- хореограф, се поставя ново начало и заявка за съвместни изяви.

Четири танцови и певчески формации сътвориха истински празник за жителите на великотърновското село Сливовица. На сцената на местното читалище „Просвета 1927“ рецитираха, танцуваха и пяха Трио „Калатина“ от гр. Г. Оряховица, ФТГ „Земляци“ от с. Горско Ново село и от гр. Севлиево ФТГ „Хопни ми тропни“ и Трио „Звън“.

Всички участници се раздадоха на сцената, а публиката бурно аплодираше изпълненията.

Вечерта завърши с народни хора на празнично украсения площад. Чрез тази телевизия, нашите сънародници зад граница ще имат възможност да се докоснат макар и за малко до своите корени и нашето изкуство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица