Свържи се с нас

Икономика

Алексей Петров: „Ние за министър-председател си имаме невеж човек и голям лъжец“

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Екип от ръководството на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) в лицето на доц. д-р Алексей Петров, д-р инж. Теодор Дечев и д-р Аднан Лидиянов днес проведоха среща с представители на малкия и средния бизнес в  Габрово. Градът е 20 -ят областен център, който екипът на доц. д-р Алексей Петров посещава. Според участниците,  срещатата  с бизнеса в града демострира , че предприемаческия дух на България  е все още жив. Общото между всички проведени срещи от такъв тип в цялата страна е , че навсякъде се е  говорело за указан натиск, тормоз, произвол на контролните органи и вторачването в това да се глобява и събират пари.

Коментар на групата беше, че българската икономика върви от криза към катастрофа, както и усилията на държавата да разсипе икономиката. „Тези усилия на държавата са индикатор  на това, колко тежко е положението в действителност. Огромната отговорност, която се пада е на министър-председателя Бойко Борисов. Негова е отговорността за това, че 59 антикризисни мерки, които бяха разписани от социалните партньори бяха провалени изцяло.  Той на практика създаде похвата да се репресират малките и средни фирми“, заяви председателят на ССИ Теодор Дечев. Той допълни, че ССИ иска официално оставката на Цветан Цветанов и шефа на НАП – Красимир Стефанов,  като това би било една антикризисна мярка. „В контекста на габровската специфика ние коментирахме случая с липсващото околовръстно шосе на Габрово и необходимия за него тунел. Не е за чудене, че никой не си поставя за цел да започне дори проектирането на техническия проект на прословутия тунел. Настоящата власт се занимава само с проекти, които се завършват – един път, за да може да се режат ленти, втори път – по-лесно се събират комисионни. ССИ подкрепя исканията на габровци за околовръстно шосе на Габрово и тунел под Шипка, както и искаме нов механизъм за изпълнение на проектите с европейско финансиране. Ние искаме оставката на главния репресиращ  малките и средни предприятия г-н Цветанов и неговата кухненска ръкавица – шефа на НАП – Красимир Стефанов„, завърши коментара си г-н Теодор Дечев.

Според Алексей Петров при днешната среща с бизнеса е идентифициран профила на Бойко Борисов като социално-икономическата ситуация, в която се намира страната. „В последно време стои въпросът –   дали ние за министър-председател си имаме невеж човек или голям лъжец. Аз заявявам и двете. Невеж, защото не може да получиш една държава в много по-добра изходна позиция в сравнение с всички други европейски страни, когато отиваш да я управляваш. И в същото време 2 години по-късно да я доведеш последна в европейската общност по социално-икономически показатели. Трябва да е много невеж да провали 20-годишни усилия за пазарна икономика. Няма как да е невежество несъзнателно да изведеш в немонополни сектори фирми в монополно положение. Мотивите са ясни – те са интереси, което ние наричаме алчност. Лъжец, защото сегауправляващите дойдоха с обещанието да се справят с огранизираната престъпност и корупция и да накажат тези, които осъществиха криминализирания преход. Към днешна дата ние знаем, че няма такава борба  с организираната престъпност, която някакси обслужва управляващите“, каза доц. д-р  Алексей Петров. Той сподели пред журналистите за пример контрабандата, където организираната престъпност нанася най-големите щети в бюджета в историята на прехода и според данни на ССИ цифрата варира между 40 и 50 милионеа лева седмично. „Както е известно, управляващите не са разкрили нито една престъпна група за контрабанда, за да се поеме отговорност от когото и да било за тези огромни щети. Уверявам ви, че когато му дойде времето ще стане ясно, че тази организирана престъпна група се ръководи най-отгоре“, завърши изказването си Алексей Петров.

 

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Икономика

Габрово е партньор в международен проект за енергийни градове

Published

on

Община Габрово се включи като партньор в международен проект за интегрирани решения за плюсово енергийни и жизнени градове. Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Финансирането е по програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“, приоритет „Интелигентни градове и общности“.

Идеята е да бъдат приложени иновативни модели в градското планиране, инфраструктурата и услугите, които засягат пряко общността, инвеститорите и индустрията, следвайки концепцията за развитие на интелигентни енергийни системи.

Разработката предвижда Община Габрово да приложи съвременни решения при въвеждането на енергоспестяващи мерки в съществуващи сгради, използването на възобновяеми източници на енергия (ВЕИ) и популяризиране на екологичната мобилност.

Изпълнението на дейностите е заложено в Плана за устойчиво енергийно развитие на общината. Участници в проекта са 53 организации от 14 европейски държави. Водещи градове са Дижон (Франция) и Турку (Финландия). Техни последователи ще бъдат Ботошани (Румъния), Брюксел (Белгия), Птолемаида (Гърция), Сарагоса (Испания), Северодонецк (Украйна) и Габрово. Останалите партньори са университети, научни институции, центрове за развойна дейност, НПО и частни фирми в сферата на енергийната ефективност и ВЕИ.

Водещите градове ще реализират интегрирани решения за увеличаване дела на енергията от възобновяеми източници и повишаване на енергийната ефективност в сградния сектор.

Добрите практики ще бъдат ползвани за създаване на сходни планове за приложимост при последователите.

Общата стойност на проекта е 23 558 437.25 евро, като бюджетът за Габрово е 200 000 евро – 100% безвъзмездна финансова помощ. Дейностите стартират през този месец и ще продължат до октомври 2025 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

НАП – Габрово напомни за здравните осигуровки

Published

on

От офиса на НАП в Габрово информират, че заради епидемията от КОВИД-19, по-малко габровци участваха в летните кампании в туризма, търговията с уличните щандове, селскостопанските дейности и строителните работи.

С приключване на сезона и оставането им без постоянна работа сезонните работници трябва да предприемат някои действия, за да не се прекъсва здравното им осигуряване.

Основното е, че след изтичането на временните им договори, сезонно наетите работници трябва сами да плащат здравните си осигуровки, ако не започнат друга работа или не се регистрират на трудовата борса с право на обезщетение.

За да продължат да ползват безплатно здравните услуги, които се предоставят от Националната здравноосигурителна каса, те трябва да подадат еднократно и декларация образец №7 в офиса на НАП в Габрово, на ул. „Радецка“ №11.

Гражданите, които са трайно безработни, не получават обезщетение от Бюрата по труда и не се осигуряват от държавата, трябва да превеждат здравните си вноски до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Това означава, че здравната вноска за месец септември 2020 г. трябва да се внесе най-късно до 26 октомври 2020 г., защото 25-то число на този месец е в почивния ден неделя.

Размерът на минималната здравноосигурителна вноска за тези лица за тази година е 24,40 лв. Декларация образец 7 се подава също в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца.

Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 години (60 месеца).

Справка, за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях, може да се направи в офиса на НАП в Габрово или на интернет страницата на Агенцията www.nap.bg , а така също и на нейния информационния телефон 0700 18 700.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

„Дни на кариерата“ на 20 октомври в ТУ – Габрово

Published

on

Технически университет – Габрово ще бъде домакин на националния форум „Дни на кариерата – ИТ, комуникации и аутсорсинг“. Събитието ще се състои на 20 октомври от 10.00 до 14.00 часа в сградата на Университетската библиотека.

Ще участват водещи български и международни компании, които търсят служители с умения в областта на информационните технологии, телекомуникациите и аутсорсинга.

Според статистиката от последните издания на „Дни на кариерата“ всеки шести посетител на форума е получил предложение след среща с компания изложител.

По време на „Дни на кариерата – ИТ, комуникации и аутсорсинг“ личният контакт е изключително важен. Вместо да се изгубят в дългия процес за подбор на кадри, на изложението младите хора могат да осъществят пряк контакт с работодателите.

Сред големите плюсове на тези срещи е, че помагат за изграждане на поведение по време на интервю и дават възможност за запознаване с реалните знания и умения, които пазарът търси.

Онези, които не успеят на живо, могат да се включат в онлайн изданието на 21 октомври 2020 г. Виртуалният ден ще продължи от 11.00 до 17.00 часа в платформата на Brazen Technologies. За участие е необходима регистрация на: https://bit.ly/3nbqSg6.

Единадесетото издание на изложението се проведе също в София, Пловдив и Варна. Допълнителна информация за участващите фирми и програмата следете на интернет страницата на събитието – https://careerdays.bg/bg/it-careerdays.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица