Свържи се с нас

Новини

Областният: Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

Уважаеми дейци на културата, науката, изкуствата,
Уважаеми преподаватели, студенти, ученици,
Уважаеми жители на област Габрово,

Да имаме Ден на славянската писменост и култура е привилегия на малко народи. Да честваме 24 май е повече от празник, това е ден, в който трябва да тържествува националната ни гордост, че и „ний сме дали нещо на света“.

Днес, в деня, когато всички пеем химна на Светите братя Кирил и Методий е редно да почетем и онези книжовници, които първи разпръснаха Светлината и посяха семето на духовността, онези, които разнасяха просвещението по наши и чужди земи, които ни обединиха чрез словото, книжовността, културата.

Словото… днес, във време на глобализация, когато навсякъде по света има частица от „нашия род“, То – словото е онова, което отново ни обединява. Безброй български букви се редят, макар не на „лампа жумеща“, а на екрани всякакви, но това ни дава връзка помежду и близост с онези, които говорят българския език. Граници няма – всички можем да бъдем навсякъде, да говорим всичко, но нека за миг се замислим това ли е онова, красиво благозвучно слово, което искаме да слушаме? Този ли е езикът свещен, който искаме да предадем от нашите деди на следващите поколения? Тази ли е светлината, която ще разпръскваме навред?

Словото е съвкупност от нашите мисли и възможността да ги споделим с хората около нас. То сближава, но и разделя, възхвалява, но и унижава, „убива“, възражда, създава…Словото е сила! Словото е бумеранг! Да бъдем внимателни преди всичко в мислите си, да подбираме думите си правилно, да говорим, когато има какво да кажем и да уважаваме езика си и нека има повече българи, които „обичат да знаят за своя род и език“.

Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Невена Петкова
Областен управител на област Габрово

Новини

Бързи антигенни тестове ще се правят и в КОВИД-кабинета

Published

on

След разкриването на КОВИД-кабинет в Първа база на Диагностично – консултативен център – Габрово, освен преглед и консултация, пациентите ще имат възможността да бъдат тествани и с бързи антигенни тестове.

В тази връзка, Община Габрово ще закупи 500 антигенни комбинирани бързи тестове Covid-19 и грип А+В, част от които ще бъдат предоставени на ДКЦ – I, а останалите ще се използват за тестване на бездомните лица, настанени временно в общинско помещение.

Решението беше взето вчера, 26 ноември, след проведеното редовно заседание на Общински съвет – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Детската млечна кухня в Габрово продължава да работи

Published

on

Детската млечна кухня в Габрово ще продължи работата си с нормалната си ежедневна организация и в периода на действие на допълнителните противоепидемични мерки, който бяха наложени със заповед на министъра на образованието.

Тя предлага обедно меню за деца в три възрастови групи- малки /от 10 м. до 1 г./, преходни /от 1 г. до 1,5 г./ и големи /1,5 г.до 3 г./.

Менюто на млечната кухня в Габрово можете да следите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Неделина Райчева: Научих се на работа в екип!

Published

on

Проект 2019-1-BG01-KA102-061565 „Млади предприемачи в областта на туризма“

Впечатления от производствената си практика в Лайпциг, Германия, споделят ученици от единадесети и дванадесети клас на Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов“, в която се обучват ученици от Габрово, Севлиево, Трявна и Габрово.

Зададохме им едни и същи въпроси, за да анализираме престоя в Германия, и подобрим бъдещите производствени пактики в чужбина. Ето какво отговори на три от въпросите в анкетата Неделина Райчева, ученичка от 11, „а“ клас, специалност „Производство на хлебни и сладкарски изделия“.

– Кое е най-важното нещо, което научи в Лайпциг, Германия?
– Научих, че в днешно време не е необходимо да имаш голям опит, важното е да имаш желание да се учиш и знания, които да превръщаш в умения с опитен професионалист до теб. Хората в Германия бяха отзивчиви и толерантни, и ни показаха какво означава да се работи в екип в една натоварена кухня – аз работих в кухнята в базата на Виталис, организацията, която ни осигури работните места.

– Имаше ли ментор и помагаше ли ти той?
– Тя ми показа как да се усмихвам дори когато режа лук. Всъщност, разбирам, че и други съученици са го забелязали – в Германия работят с настроение и усмивка дори и в напрегнати ситуации.

– Какво би казала на съучениците си за практиката в Германия?
– Беше невероятно преживяване. Всеки, който има възможността да участва в подобен проект, трябва да го направи!

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията, съдържаща се в нея.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица