Свържи се с нас

Култура

Параграф 22

Или колко е лесно да обвиняваме читалищата, а не потърсим проблемите в собствената си къща?

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Проблемите между дряновските читалища са национално достояние! Години след години те се въртят в един порочен кръг. Липсата на конкретна политика на Община Дряново, в областта на културата и респективно читалищата, е видима и явно последователна. Създалата се ситуация стана нетърпима, което доведе до груби действия на някои читалищни представители.

Елементарното възпитание и протокол за поведение на обществени места остана в небитието. Причината е пълното бездействие на Общината, неизпълнение на решенията на съда. Предприетата политика на неплащане на държавната субсидия към някои читалища, надявайки се, че ще ги откаже от дейност е напълно погрешна.

В обществото съществува мнение, че на Дряново му е достатъчно едно читалище, не отговаря на съвременната действителност. Беше време, когато обвинявахме в монопол и тоталитарно управление дейностите в икономиката, културата и услугите. Те формираха една единствена и правилна политика на работа. Самите представители и борци против тоталитарното управление, за изграждането на демокрация в обществото и свободна пазарна икономика тогава, днес са защитници на собственото си тоталитарно управление!

Доказателство за това са: не приемане на различното мнение; не признаване на възможностите и квалификация на други специалисти освен личните; липса на приемственост между поколенията; не подготвяне на млади специалисти за продължаване и развитие на дейността на читалищата и мн. други.

Правилата на пазарната икономика по отношение на бизнеса, услугите, културната политика и отчасти образованието са едни за всички. Правото свободен избор, конкуренцията между идеи и възможности играят основна роля в развитието на обществото.

Когато в обществеността съществуват очаквания, но няма кой да ги реализира се създават инициативи, формални и неформални сдружения, за да покрият нуждите на общността. Такава възможност създаде законът за народните читалища.

В резултат на еволюцията на обществените отношения и граждански контрол през годините доведоха до създаването на много нови читалища в страната и респективно в град Дряново. Всеизвестна е междучиталищната борба за бюджетно финансиране. От това зависи дейността им. Възможността им за развитие закупуване на книги, носии, ангажиране на преподавателски състав и пр.

Тук е мястото и основната роля на Общинският съвет и Общинската администрация да създадат условия за справедливо разпределение на средствата, предоставени от Министерството на културата за действителна дейност, постигнати резултати и принос за развитието на града.

Допускам, че обществото по презумпция е възприело тезата, че читалищата разполагат с парични средства и получават високи възнаграждения. Де факто ситуацията е съвсем различна. В голямата си част читалищните дейци са назначени на минимална работна заплата, на непълен работен ден от по четири часа. Надеждите им за спокоен живот на старини и пенсия са химера.

А как стоят нещата при читалищата, не получаващи бюджетни средства, но задължени да спазват законите за осигуряване на своите служители?

За да има обективност и справедливост в разпределението на бюджетните средства е необходимо да се разработи процедура и критерии еднакви за всички читалища в общината. От една страна читалищата да приемат необходимостта от правила, от друга Общината ще може да формулира правилна културна политика и програма за развитие.

Безспорно ще се чуят мнения, за това че Министерството на културата е приело критерии за разпределение на бюджетни средства, но практиката в страната показва, че в различните региони съществуват специфики и критериите трябва да се разработят и допълнят, съобразявайки се с тях.

Така че Общините са тези, които трябва да намерят най-справедливия подход за разпределение на средствата. Създаването и доказването на добра и работеща практика изисква време и години доказване!

Очакваме Община Дряново да се превърне в полезен за обществото балансьор и арбитър на възникналите проблеми!

Надяваме се, че ще осигури благоприятни условия за развитие на читалищата и подкрепи усилията им за допълващо образование на нашите деца, възпитаващи любов към родината, традиционните в нашия регион и прокламиращи четенето като модерна и полезна дейност, откриваща нови хоризонти за развитие и самоусъвършенстване.

Автор: Ирен Петкова
*ОЧАКВАЙТЕ: ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА МЕХАНИЗЪМ ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВНАТА СУБСИДИЯ ОТ МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА*

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица