Свържи се с нас

Новини

Удостоиха Лальо Метев с Почетен гражданин на Габрово

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Лальо Метев бе удостоен със званието Почетен гражданин на град Габрово. Това се случи в Деня на Габрово, 17 май, по време на Тържествената сесия на местния Общински съвет. Наградата от заместник – кмета Нела Рачевиц прие племенникът на Лальо Метев Серги Метев.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Почетното отличие бе присъдено на Лальо Метев заради благотворителна му дейност и безкористна подкрепа при осъществяването на общественозначими за Габрово каузи, принос за духовния просперитет на града и развитието на християнския му облик.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Другият отличен на Тържественото заседание на местния парламент бе илюзионистът и основател на Куик Хендс Проджект Йордан Белев, който получи почетния знак на Община Габрово за принос към утвърждаването на Габрово като център на илюзионното изкуство.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Заседанието на Общинския съвет в Деня на Габрово започна с изпълнението на националния химн на България и бе открито от неговия председател Лена Георгиева. Гости на сесията бяха народните представители Кристина Сидорова и Николай Сираков, областният управител на Габрово Невена Петкова и бившият кмет на Габрово Николай Дачев.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Днес е Денят на Габрово, празникът, който отбелязваме от онзи далечен май на 1860 година, когато Габрово е обявено за град. Ние с вас, госпожи и господа общински съветници, сме тук по волята на хората – гражданите на Габрово. Понякога забравяме този факт, а друг път сме склонни да гледаме на него като на привилегия, преимущество и дори бих казала – с усещането за превъзходство, а истината е, че изборът на хората ни прави не по-големи, по-известни, знаещи и можещи, отколкото сме, а само и единствено по-задължени!

Длъжни сме да бъдем отговорни, взискателни, мъдри, справедливи и честни! И ако това е валидно за всеки човек, то за нас е двойно по-наложително, защото освен пред себе си, трябва да бъдем отговорни и пред тези, които са ни гласували доверие.

Празникът на града винаги ни връща назад в историята, защото имаме нужда от устоите й, кара ни е да се взираме в настоящето, за да може отчетливо да откроим успехите, напредъка, израстването. Празникът ни изпълва с надежда и ни подтиква да мечтаем за бъдещето с присъща само на дръзките, младите и смелите настойчивост, изисквайки повече.

Празникът ни радва, той ни сближава и ни гордее, обръща ни един към друг, но в същото време … празникът има и друга функция – да ни обърне към самите нас и да ни накара да погледнем навътре в себе си. Ако там е празно и студено, празен и студен ще е градът, в който живеем.

За Габрово днес може да кажем прекрасни неща, но много по-смислено е ако се запитаме за колко от тях и ние имаме принос? Какво дадохме, каква следа оставихме, какво добро отгледахме, посяхме ли разбирателство, бяхме ли смели, стигаше ли ни волята, честни ли бяхме, мъдро ли постъпвахме?

От отговорите на всички тези въпроси зависи в какъв град какво, колко и как празнуваме! Градът е това, което ние правим с него и ако нещо тук не ни харесва, то значи нещо там, в нас, не е хубаво.

Ето защо избирам за празника, госпожи и господа, едно единствено пожелание – нека бъдем взискателни към себе си. Този град заслужава както цялата ни любов, така и цялата ни отдаденост. Тогава и само тогава, той ще ни се отплати! Вярвам, че можем и вярвам в Габрово! Честит празник!“, заяви в своето обръщение Председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Преди да връчи почетните звания на отличените, заместник-кметът на община Габрово Нела Рачевиц поздрави участниците в събитието и отправи своето послание.

„Знаете ли как изглежда Летописната книга на Габрово – достолепна, голяма и много тежка, с дебели кожени корици и златния герб на Габровската община. Ден преди днешния погледнах отново в тази книга и видях над 600 имена на мъже и жени, които белязаха миналото и правят значимо настоящето на нашия град. Записите в нея започват от 1878 г. и никога няма да свършат, докато го има Габрово. На бледожълтите й страници, с красиви букви, са изписани имената на хората, които през последните 160 години оставиха следа в историята на града и в неговото развитие. Една хроника на всичко, което, като общност сме създавали в годините, защото общността е невъзможна без личностите в нея.

В деня на Габрово винаги поглеждаме назад – към 4 май 1860 година и едновременно мечтаем за бъдещето. А то винаги е там, където сме заедно в обществено значимите каузи, каузи които помагат, подкрепят, изграждат и утвърждават всичко добро и полезно за града, за габровци.

Защото да създаваш за и в името на Габрово не е служебно задължение. Това е привилегия, която можем простичко да наречем любов към Габрово – безкористна, безвъзмездна, от все сърце!

Ако всеки от нас избере кауза, която утвърждава общочовешки ценности, или идея, зад която бихме застанали без колебания, и с чиста съвест бихме оставили в наследство на децата на Габрово, тогава ще сме изпълни една от важните си мисии – габровската! Тогава ще имаме повече поводи да бъдем горди с това, което ни заобикаля, и по-малко основания да се оплакваме. Тогава, както вече беше казано, Габрово ще ни се отплати!

А утре децата ни ще бъдат горди със своята принадлежност към този град и ще работят, и ще сбъдват мечтите си в него и за него така, както са го правили всички, вписани в Летописната ни книга до сега – с любов, труд и постоянство!

Нека обичаме Габрово и заедно да пишем книгата на нашия град, която с гордост да разлистват утрешните Габровци! Честит празник!“, каза зам.кметът Рачевиц.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архиерейският наместник Руслан Личев също поздрави и благослови Габрово и габровци по повод Празника на града.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тържественото заседание завърши с изпълнението на младия и талантлив габровец Петър Чернокожев, който поздрави наградените и участниците в събитието с Прелюд от Рахманинов.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Поставиха началото на Габровския парк на миниатюрите

В пет знакови архитектурни шедьовъра на Габрово ще „живеят“ личните истории на забележителни габровци.

Published

on

По примера на парка Мини Европа в Брюксел, Миниатюрк в Истанбул, Мини България парк във Велико Търново и други, в Габрово се създават пет къщички, умалени модели на знакови архитектурни сгради, като проектът на този етап предвижда тази година да бъдат готови само пет. Поводът е 160-годишнината на Габрово.

Онова, което съществено отличава макетите от подобни образци, е че те ще бъдат интерактивни и с помощта на холографски кубове в тях ще се разказват истории – в случая биографиите на 10 знакови личности за града и страната.

Във всяка къщичка ще „живеят“ две различни личности от миналото – чрез снимки за тях, картини, видеофилми. Някъде ще се чува музика, другаде стихове и откъси от книги. Ще бъдат разположени в центъра, на пътя на хората, и ще ги „предизвикват“ да спрат и да погледнат вътре.

Ще „оживяват“ чрез сензори и ще откриват пред зрителите носталгия, гордост, критика към управляващите или критика към всички нас, които кротко се съгласяваме споменът да си тръгне, а с него да изчезне и паметта.

Много творци и любители, запечатват в артистичен спомен наследството на Габрово: стари фабрики, къщи, сгради, изоставени обществени места, които имат своя интересна история или са важна част от живота на града.

Подобно на сградите, съществуват и личности с принос за развитието на града, но забравени от поколенията. Тази инициатива иска да ги „върне“ при нас по един ненатрапчив, по-скоро предизвикателен начин.

Подбрани са имена, които не са непопулярни, но за тях в родния им град няма паметник. Те са първи в областта, в която са работили приживе.

Елена Доскова-Рикарди е първата българка, пяла на сцената на Миланската „Ла Скала“, Теофана Крил е една от първите три авиаторки в България, Иван Родев е първият корабостроителен инженер у нас и създател на Варненската корабостроителница, Сава Манолов е първият български морски капитан, брат на основоположника на българското професионално композиторско творчество, Емануил Манолов, Христо Енев е първият дипломиран български архитект, проектирал по-голямата част от железопътните гари в страната, Ботьо Бараков е първият български меценат, Тодор Бурмов /е първият български министър-председател, смята се и за първият журналист на Габрово, Ген. Константин Попконстантинов е първият българин военен министър, Нено Христов – Нено Кукладжията е основоположник на кукления театър, баща на двете популярни кукли – Рачо и Дешка. Стефан Бойновски е първият певец и гъдулар, записан на грамофонна плоча в България. През 1932 г. в Париж записват на грамофонна плочи 24 негови песни.

До 1 ноември, Денят на народните будители, проектът по изграждането на архитектурните макети и създаването на хологлафските кубове ще бъде завършено. Те ще бъдат разположени на достатъчно разстояние една от друга, няма да се изисква да бъдат докосвани.

Вече има интерес от музеи, институции и големи търговски обекти, т.нар. „къщички“ да останат по-дълго при тях. Така посетителите ще могат да видят в цялата им прелест сгради, които вече са разрушени, като къщата на Калпазанов, или са в лошо състояние – старопиталището на Пенчо Семов, скрити от горска растителност като Парахода, необхватни с един поглед като Дома на културата, или които подминаваме, без да забелязваме – ЖП гарата на града.

Проектът е на Народно читалище „Будителите – 2017“ и се подкрепя от Програма „Култура“ на Община Габрово. Той слага едно добро начало, което инициаторите и авторът на проекта Светослав Славчев, се надяват да се превърне в нова атракция за Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Богата програма за Празника на Дряново

Published

on

С богата програма, изпълнена със събития и инициативи, ще бъде отбелязан тази година Празникът на Дряново, 17 октомври.

Преди повече от 700 години е възникнала традицията всички хора от Дряново и околността да се събират по случай Деня на Света Петка през месец октомври. С времето този ден се утвърждава като празник на града.

Въпреки всички премеждия през 2020 година – традицията ще продължи! Датите са 16, 17 и 18 октомври. Поради епидемичната обстановка, всички събития ще се проведат на открито, информираха от администрацията на кмета Трифон Панчев.

ПРОГРАМА

11 октомври (неделя)
09:00 ч. – Поход Дряново – Дряновски манастир – Чуката – Св. Марина

15 октомври (четвъртък)
17:00 ч. – тържествена сесия на Общински съвет – Дряново. Удостояване със званието „Почетен гражданин“ на инж. Никола Йорданов, инж. Фильо Джагаров и Николай Колев.

16 октомври (петък)
09:30 ч. – церемония по връчване свидетелства на изявени деца от общината, вписани в почетната книга „Дарования и постижения“ / пл. Освобождение
11:00 ч. – 51-и Национален шосеен пробег „Колю Фичето“ / ул. Ст. Стамболов и ул. Бачо Киро
15:00 – 20:00 ч. – работилници в Творческата зона / пл. Старата автогара
17:00 ч. – тържествено откриване на празника – ритуал по издигане на знамето на община Дряново / пл. Освобождение
18:00 ч. – концерт на Керана и космонавтите / Ларгото

17 октомври (събота)
09:00 ч. – работилници в Творческата зона
10:00 ч. – туристическа обиколка на град Дряново / сборен пункт пред паметника на майстор Колю Фичето
10:00 ч. – представление за деца / Ларгото
11:00 ч. – „Палатката на приказките“ / пл. Освобождение
15:00 ч. – концерт на ансамбъл „Плетеница“ / Ларгото
18:00 ч. – концерт на Орлин Горанов / Ларгото

18 октомври (неделя)
09:00 – работилници в Творческата зона

През цялото време на разположение ще бъдат изложбата „90 години Дряново като курорт“ на Ларгото и изложбата „Изкуство от центъра“ – картини от фонда на Художествена галерия „Христо Цокев“ в Икономовата къща.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Втори контейнер за дрехи, текстил и обувки в Трявна

Published

on

Контейнер за събиране на облекло, текстил и обувки вече е поставен и в кв. “Светушка”. Това е част от инициатива на Община Трявна, която има цел да насърчи разделното събиране на отпадъци и рационалното оползотворяване, чрез събиране и последващо третиране на този вид отпадъци от непотребни дрехи и обувки.

Инициативата предизвика интерес сред гражданите още с поставянето на контейнер през месец април до сградата на Община Трявна. В отговор на искания от граждани за поставяне на още такива съдове, днес бе монтиран контейнер в кв. “Светушка” пред сградата на Детска градина “Светлина”.

Контейнерът е затворен е по начин, който не позволява да бъде отворен и да се извадят поставените стари дрехи. Условието да бъде използван е в него да се изхвърлят единствено текстилни продукти, годни за употреба, поставени в добре затворена торба.

Допустими отпадъци са дрехи, хавлиени кърпи, пердета, завеси и обувки. Изхвърлените дрехи и обувки се използват за рециклиране.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица