Свържи се с нас

Новини

Удостоиха Лальо Метев с Почетен гражданин на Габрово

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Лальо Метев бе удостоен със званието Почетен гражданин на град Габрово. Това се случи в Деня на Габрово, 17 май, по време на Тържествената сесия на местния Общински съвет. Наградата от заместник – кмета Нела Рачевиц прие племенникът на Лальо Метев Серги Метев.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Почетното отличие бе присъдено на Лальо Метев заради благотворителна му дейност и безкористна подкрепа при осъществяването на общественозначими за Габрово каузи, принос за духовния просперитет на града и развитието на християнския му облик.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Другият отличен на Тържественото заседание на местния парламент бе илюзионистът и основател на Куик Хендс Проджект Йордан Белев, който получи почетния знак на Община Габрово за принос към утвърждаването на Габрово като център на илюзионното изкуство.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Заседанието на Общинския съвет в Деня на Габрово започна с изпълнението на националния химн на България и бе открито от неговия председател Лена Георгиева. Гости на сесията бяха народните представители Кристина Сидорова и Николай Сираков, областният управител на Габрово Невена Петкова и бившият кмет на Габрово Николай Дачев.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Днес е Денят на Габрово, празникът, който отбелязваме от онзи далечен май на 1860 година, когато Габрово е обявено за град. Ние с вас, госпожи и господа общински съветници, сме тук по волята на хората – гражданите на Габрово. Понякога забравяме този факт, а друг път сме склонни да гледаме на него като на привилегия, преимущество и дори бих казала – с усещането за превъзходство, а истината е, че изборът на хората ни прави не по-големи, по-известни, знаещи и можещи, отколкото сме, а само и единствено по-задължени!

Длъжни сме да бъдем отговорни, взискателни, мъдри, справедливи и честни! И ако това е валидно за всеки човек, то за нас е двойно по-наложително, защото освен пред себе си, трябва да бъдем отговорни и пред тези, които са ни гласували доверие.

Празникът на града винаги ни връща назад в историята, защото имаме нужда от устоите й, кара ни е да се взираме в настоящето, за да може отчетливо да откроим успехите, напредъка, израстването. Празникът ни изпълва с надежда и ни подтиква да мечтаем за бъдещето с присъща само на дръзките, младите и смелите настойчивост, изисквайки повече.

Празникът ни радва, той ни сближава и ни гордее, обръща ни един към друг, но в същото време … празникът има и друга функция – да ни обърне към самите нас и да ни накара да погледнем навътре в себе си. Ако там е празно и студено, празен и студен ще е градът, в който живеем.

За Габрово днес може да кажем прекрасни неща, но много по-смислено е ако се запитаме за колко от тях и ние имаме принос? Какво дадохме, каква следа оставихме, какво добро отгледахме, посяхме ли разбирателство, бяхме ли смели, стигаше ли ни волята, честни ли бяхме, мъдро ли постъпвахме?

От отговорите на всички тези въпроси зависи в какъв град какво, колко и как празнуваме! Градът е това, което ние правим с него и ако нещо тук не ни харесва, то значи нещо там, в нас, не е хубаво.

Ето защо избирам за празника, госпожи и господа, едно единствено пожелание – нека бъдем взискателни към себе си. Този град заслужава както цялата ни любов, така и цялата ни отдаденост. Тогава и само тогава, той ще ни се отплати! Вярвам, че можем и вярвам в Габрово! Честит празник!“, заяви в своето обръщение Председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Преди да връчи почетните звания на отличените, заместник-кметът на община Габрово Нела Рачевиц поздрави участниците в събитието и отправи своето послание.

„Знаете ли как изглежда Летописната книга на Габрово – достолепна, голяма и много тежка, с дебели кожени корици и златния герб на Габровската община. Ден преди днешния погледнах отново в тази книга и видях над 600 имена на мъже и жени, които белязаха миналото и правят значимо настоящето на нашия град. Записите в нея започват от 1878 г. и никога няма да свършат, докато го има Габрово. На бледожълтите й страници, с красиви букви, са изписани имената на хората, които през последните 160 години оставиха следа в историята на града и в неговото развитие. Една хроника на всичко, което, като общност сме създавали в годините, защото общността е невъзможна без личностите в нея.

В деня на Габрово винаги поглеждаме назад – към 4 май 1860 година и едновременно мечтаем за бъдещето. А то винаги е там, където сме заедно в обществено значимите каузи, каузи които помагат, подкрепят, изграждат и утвърждават всичко добро и полезно за града, за габровци.

Защото да създаваш за и в името на Габрово не е служебно задължение. Това е привилегия, която можем простичко да наречем любов към Габрово – безкористна, безвъзмездна, от все сърце!

Ако всеки от нас избере кауза, която утвърждава общочовешки ценности, или идея, зад която бихме застанали без колебания, и с чиста съвест бихме оставили в наследство на децата на Габрово, тогава ще сме изпълни една от важните си мисии – габровската! Тогава ще имаме повече поводи да бъдем горди с това, което ни заобикаля, и по-малко основания да се оплакваме. Тогава, както вече беше казано, Габрово ще ни се отплати!

А утре децата ни ще бъдат горди със своята принадлежност към този град и ще работят, и ще сбъдват мечтите си в него и за него така, както са го правили всички, вписани в Летописната ни книга до сега – с любов, труд и постоянство!

Нека обичаме Габрово и заедно да пишем книгата на нашия град, която с гордост да разлистват утрешните Габровци! Честит празник!“, каза зам.кметът Рачевиц.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архиерейският наместник Руслан Личев също поздрави и благослови Габрово и габровци по повод Празника на града.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тържественото заседание завърши с изпълнението на младия и талантлив габровец Петър Чернокожев, който поздрави наградените и участниците в събитието с Прелюд от Рахманинов.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Окръжната прокуратура проведе среща с ученици от НАГ

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово продължава участието си в образователната програма  „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и през настоящата учебна 2022- 2023 г.

В края на миналата седмица беше проведена среща с ученици от ХІ-ти клас на Националната Априловска гимназия в Габрово в Актовата зала на учебното заведение. При беседата прокурорът от Окръжна прокуратура – Габрово Людмила Рачева и завеждащият Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Габрово Атанас Йорданов разясниха структурата на Прокуратурата като институция и основните функции на прокурора.

Обсъдени бяха въпросите какво е престъпление и какво е наказание по Наказателния кодекс.

На учениците беше представен реален казус от практиката, чрез който да могат да придобият представа за първоначалните процесуално-следствени действия от страна на разследващите органи и прокурора при извършено престъпление.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Приеха Областната аптечна карта на Габрово

Published

on

Областната аптечна карта на Габрово бе приета по време на заседание на Междуведомствената комисия, председателствана от областния управител Кристина Сидорова.

Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и идентифицира необходимостта от разкриването на нови аптеки, като определя и необходимия брой на магистър-фармацевтите в област Габрово.

Тя съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствените продукти за домашно лечение от населението в областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които реално практикуват професията.

За територията на областта, съобразно критериите, определени от Министерство на здравеопазването, е дефинирана необходимост от общо 47 аптеки, една от които денонощна.

Към момента на територията на областта функционират следните аптеки разпределени по общини: Габрово – 28, Дряново – 3, Севлиево – 11, Трявна – 5 /вкл. в гр. Плачковци – 1/.

В Становището на комисията, разработила Областната аптечна карта, се отчита необходимостта от разкриване на 1 нова аптека в община Дряново и 1 аптека с денонощно обслужване в община Севлиево. Предвидена е също така реорганизация на дейността на някои аптеки.

Поне по 1 аптека в общините Дряново, Севлиево и Трявна трябва да бъде пререгистрирана като аптека за отпускане на лекарствени продукти, включително приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура, без изготвяне на лекарствени форми за очи и на разтвори за парентерално приложение.

Поне 1 аптека в община Трявна трябва да договори с НЗОК отпускане на лекарствени продукти, предписвани по Протокол от група IC, предназначени за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти; за медицински изделия – превръзки за булозна епидермолиза; за сензори за продължително измерване на нивото на глюкозата и за интермитентни катетри.

Поне 1 аптека в община Дряново ще трябва да монтира автомат за лекарства (тип вендинг), предвид липсата на денонощна аптека. Необходимият минимален брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, е значително по-голям от реалния.

При необходими 125 магистър-фармацевти, в момента работят 74, а помощник-фармацевтите са 45 при необходими 66. Предстои Областната аптечна карта да бъде представена в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна има готовност да посрещне зимата

Published

on

Община Трявна има готовност да посрещне предстоящия зимен сезон. Това сочат официалните доклади на структурите, ангажирани с осигуряването на нормални условия за работа и живот през зимата на хората на територията на Община Трявна, които бяха приети от областния управител на област Габрово тази година.

ДЗЗД „Зимно поддържане“ – Трявна е консорциумът, отговарящ за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Разполагат с 25 бр. оборудвана снегопочистваща техника и необходимото количество инертни материали. Създадена е и необходимата организация за поддръжка на републиканската пътна мрежа, преминаваща през територията на Община Трявна, с ОПУ – „Пътен кантон“ – Трявна.

Готовност за работа през зимата имат всички здравни и лечебни заведения на територията на Община Трявна, наличните транспортни фирми, както училищата и детските градини.

„Подготовката на Община Трявна за предстоящия зимен сезон започна още през месец октомври. С моя Заповед бяха възложени за изпълнение конкретни мероприятия със срокове и отговорници, като кметът на кметство Плачковци, кметските наместници по места, ръководителите на училища и детски градини в общината, управителят на „Дом за стари хора – гр. Трявна“, главен специалист „ЦСРИ“ и „Социално предприятие“ разработиха оперативни планове, в които са предвидени конкретни мерки за навременното снабдяване на населението с храна и стоки от първа необходимост, включително и производство на хляб и хлебни изделия“, коментира кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна е в непрестанна връзка с ръководителите на Енерго – Про Мрежи АД Варна – МИР Трявна и „ВиК“ ООД – район Трявна, които също са оборудвали и привели в готовност своите аварийни екипи за изпълнение на неотложни аварийно-възстановителни работи в зимни условия. И тази година, приоритетно в Трявна и Плачковци ще бъдат почиствани от сняг зоните около болници, детски градини и училища, автогари, ЖП гари, хлебопекарни, социални заведения и пр.

При влошени метеорологични условия, ръководството на Община Трявна съвместно с органите на РУ на МВР – Трявна, има разработен план за въвеждане на варианти за временно ограничаване на движението и обходни маршрути по общинската пътна мрежа.

Не на последно място е извършено цялостно почистване от излишна храстова и дървесна растителност на 4,1 км зона на река Тревненска, както и на сухия и мокър откос на микроязовир „Трявна“.

Осигурена е необходимата подготовка и екипировка за работа при зимни условия на Планинска спасителна служба и Доброволно формирование „Трявна“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица