Свържи се с нас

Новини

Удостоиха Лальо Метев с Почетен гражданин на Габрово

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Лальо Метев бе удостоен със званието Почетен гражданин на град Габрово. Това се случи в Деня на Габрово, 17 май, по време на Тържествената сесия на местния Общински съвет. Наградата от заместник – кмета Нела Рачевиц прие племенникът на Лальо Метев Серги Метев.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Почетното отличие бе присъдено на Лальо Метев заради благотворителна му дейност и безкористна подкрепа при осъществяването на общественозначими за Габрово каузи, принос за духовния просперитет на града и развитието на християнския му облик.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Другият отличен на Тържественото заседание на местния парламент бе илюзионистът и основател на Куик Хендс Проджект Йордан Белев, който получи почетния знак на Община Габрово за принос към утвърждаването на Габрово като център на илюзионното изкуство.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Заседанието на Общинския съвет в Деня на Габрово започна с изпълнението на националния химн на България и бе открито от неговия председател Лена Георгиева. Гости на сесията бяха народните представители Кристина Сидорова и Николай Сираков, областният управител на Габрово Невена Петкова и бившият кмет на Габрово Николай Дачев.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Днес е Денят на Габрово, празникът, който отбелязваме от онзи далечен май на 1860 година, когато Габрово е обявено за град. Ние с вас, госпожи и господа общински съветници, сме тук по волята на хората – гражданите на Габрово. Понякога забравяме този факт, а друг път сме склонни да гледаме на него като на привилегия, преимущество и дори бих казала – с усещането за превъзходство, а истината е, че изборът на хората ни прави не по-големи, по-известни, знаещи и можещи, отколкото сме, а само и единствено по-задължени!

Длъжни сме да бъдем отговорни, взискателни, мъдри, справедливи и честни! И ако това е валидно за всеки човек, то за нас е двойно по-наложително, защото освен пред себе си, трябва да бъдем отговорни и пред тези, които са ни гласували доверие.

Празникът на града винаги ни връща назад в историята, защото имаме нужда от устоите й, кара ни е да се взираме в настоящето, за да може отчетливо да откроим успехите, напредъка, израстването. Празникът ни изпълва с надежда и ни подтиква да мечтаем за бъдещето с присъща само на дръзките, младите и смелите настойчивост, изисквайки повече.

Празникът ни радва, той ни сближава и ни гордее, обръща ни един към друг, но в същото време … празникът има и друга функция – да ни обърне към самите нас и да ни накара да погледнем навътре в себе си. Ако там е празно и студено, празен и студен ще е градът, в който живеем.

За Габрово днес може да кажем прекрасни неща, но много по-смислено е ако се запитаме за колко от тях и ние имаме принос? Какво дадохме, каква следа оставихме, какво добро отгледахме, посяхме ли разбирателство, бяхме ли смели, стигаше ли ни волята, честни ли бяхме, мъдро ли постъпвахме?

От отговорите на всички тези въпроси зависи в какъв град какво, колко и как празнуваме! Градът е това, което ние правим с него и ако нещо тук не ни харесва, то значи нещо там, в нас, не е хубаво.

Ето защо избирам за празника, госпожи и господа, едно единствено пожелание – нека бъдем взискателни към себе си. Този град заслужава както цялата ни любов, така и цялата ни отдаденост. Тогава и само тогава, той ще ни се отплати! Вярвам, че можем и вярвам в Габрово! Честит празник!“, заяви в своето обръщение Председателят на Общински съвет – Габрово Лена Георгиева.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Преди да връчи почетните звания на отличените, заместник-кметът на община Габрово Нела Рачевиц поздрави участниците в събитието и отправи своето послание.

„Знаете ли как изглежда Летописната книга на Габрово – достолепна, голяма и много тежка, с дебели кожени корици и златния герб на Габровската община. Ден преди днешния погледнах отново в тази книга и видях над 600 имена на мъже и жени, които белязаха миналото и правят значимо настоящето на нашия град. Записите в нея започват от 1878 г. и никога няма да свършат, докато го има Габрово. На бледожълтите й страници, с красиви букви, са изписани имената на хората, които през последните 160 години оставиха следа в историята на града и в неговото развитие. Една хроника на всичко, което, като общност сме създавали в годините, защото общността е невъзможна без личностите в нея.

В деня на Габрово винаги поглеждаме назад – към 4 май 1860 година и едновременно мечтаем за бъдещето. А то винаги е там, където сме заедно в обществено значимите каузи, каузи които помагат, подкрепят, изграждат и утвърждават всичко добро и полезно за града, за габровци.

Защото да създаваш за и в името на Габрово не е служебно задължение. Това е привилегия, която можем простичко да наречем любов към Габрово – безкористна, безвъзмездна, от все сърце!

Ако всеки от нас избере кауза, която утвърждава общочовешки ценности, или идея, зад която бихме застанали без колебания, и с чиста съвест бихме оставили в наследство на децата на Габрово, тогава ще сме изпълни една от важните си мисии – габровската! Тогава ще имаме повече поводи да бъдем горди с това, което ни заобикаля, и по-малко основания да се оплакваме. Тогава, както вече беше казано, Габрово ще ни се отплати!

А утре децата ни ще бъдат горди със своята принадлежност към този град и ще работят, и ще сбъдват мечтите си в него и за него така, както са го правили всички, вписани в Летописната ни книга до сега – с любов, труд и постоянство!

Нека обичаме Габрово и заедно да пишем книгата на нашия град, която с гордост да разлистват утрешните Габровци! Честит празник!“, каза зам.кметът Рачевиц.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архиерейският наместник Руслан Личев също поздрави и благослови Габрово и габровци по повод Празника на града.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Тържественото заседание завърши с изпълнението на младия и талантлив габровец Петър Чернокожев, който поздрави наградените и участниците в събитието с Прелюд от Рахманинов.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Енергийни мерки в залата за хандбал в СК „Христо Ботев“

Published

on

Проектът на Община Габрово за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в залите за хандбал и тежка атлетика в спортен комплекс „Христо Ботев“ получи одобрението на Министерството на младежта и спорта (ММС). Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Субсидията е в размер на 235 284,20 лв. Средствата се отпускат безвъзмездно по Наредба № 4 на ММС за изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост.

Предстои спортното министерство да проведе процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. Предвиден е ремонт на 3-етажната част от сградата чрез подмяна на дограмата и полагане на топлоизолация по фасадите.

Ще бъдат ремонтирани електрическите, осветителните, отоплителните инсталации, ВиК и вентилационните уредби. Съблекалните и санитарните възли ще бъдат обновени. През 2019 г. сградата беше присъединена към газоразпределителната мрежа, с което се осигури отоплението в залата за тенис.

Сега ще бъде инсталиран нов топлоизточник чрез преустройство на локалното котелно за захранване на природен газ. Към технологичното оборудване ще има мълниезащитна и заземителна инсталация.

Ще бъде обособена и конферентна зала. Спортният комплекс се ползва от над 400 картотекирани състезатели, като залата за вдигане на тежести обслужва всички лицензирани спортни клубове в Габрово, а залата за хандбал служи за подготовка и официални срещи от „А“ РХГ в периодите, в които зала „Орловец“ домакинства различни спортни прояви.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Евродепутатът Елена Йончева с въпрос към министъра на отбраната на Франция

Published

on

В рамките на заседание на Комисията за сигурност и отбрана на Европейския парламент (SEDE), на която Елена Йончева е член беше проведено изслушване на министъра на отбраната на Франция, Флоренс Парли. Бяха дискутирани въпроси от сферата на общата Европейска отбрана и сигурността на външните граници на ЕС.

Българският евродепутат в качеството си на постоянен член на SEDE, както и на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, зададе тема за обсъждане, касаеща актуалната ситуация в Либия. Поставени бяха въпроси относно блокирането на мисията на ЕС покрай либийските брегове – „Ирини“, контролът над енергийните доставки за Европа и овладяване на втория път на бежанските потоци към Европа.

Йончева се обърна към министър Парли – Франция ще постави ли проблема в Съвета за сигурност на ООН за налагане на Международна зона за сигурност, така както изключително активно действаше по време на гражданската война в Либия. Напомнено беше за Берлинската среща, където беше приетата резолюция на ООН, в която Съветът за сигурност подкрепи решението за прекратяване на бойните действия в Либия.

В отговор на въпроса, министър Парли заяви базовата позиция на своята страна, че либийската криза може да бъде решена само с политически средства и военната ескалация е недопустима. Също така декларира решимостта на Франция да използва всички политически средства и инициативи, включително в международните организации за прекратяване на бойните действия и спазване на поетите ангажименти пред международната общност от двете страни на конфликта.

В допълнение беше обстойно дискутирана темата за бъдещето на Постоянното Структурирано Сътрудничество – PESCO като водещ механизъм за общата европейска отбрана и стратегическа автономия на ЕС.

Евродепутатът Елена Йончева е съ-докладчик по подготвения от Европарламента доклад за актуалното състояние и бъдещите приоритети на PESCO, който ще бъде обсъждан от парламентарните групи следващата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Поезия в парк „Черничките“

Published

on

На християнския празник Петровден младите и амбициозни младежи от Интеракт клуб Севлиево откриха поетичен кът на членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” към Народно читалище „Развитие-1870“ в парк „Черничките“.

Идеята на младежите беше приета присърце от община Севлиево, Ротари клуб Севлиево и разбира се, от членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” и Народно читалище „Развитие-1870”.

Сумата, събрана за каузата на Интеракт клуб Севлиево е прецедент – 1 200лева. Парите са набавени на традиционния мартенски базар, организиран от членовете на Интеракт. А това е доказателство, че гражданите на Севлиево имат много добро отношение към поезията. На откриването на поетичния кът Президентът на Интеракт клуб – Калоян Тодоров дефинира накратко поезията – „Когато животът стане монотонен и разпилян, в него се намесва поезията, за да го подреди.

Поезията е всичко онова, което чувстваме и не можем да обясним, защото поезията може да говори вместо нас. Тя изказва скритите ни чувства.” А водещият Борислав Маринов даде думата на председателя на литературен кабинет „Пеньо Пенев”- Димитър Васин, защото той най-красноречиво може да говори за поезията -„Поезията е жажда. Няма нищо по-хубаво от това, че идеята на членовете на Интеракт клуб Севлиево е намерила толкова хубава форма.

Такава алея на поезията няма. Нека няма в сърцата ви и лоша дума. Ако мога да ви пожелая нещо, то е да вървите само напред и нагоре. Много хубави думи да чувате занапред – обич, обич и пак обич! Ние от Литературния кабинет няма да ви забравим! Подали сме ръка на пишещите – заповядайте при нас! Дарихте ни с много обич!”

Президентът на Ротари клуб Севлиево за следващата ротарианска година – Марияна Петрова също адмирира идеята на Интеракт клуб – Севлиево – „Развълнувана съм. Много е вдъхновяваща идеята, която осъществиха нашите приятели от Интеракт клуб Севлиево.

Уникална инициатива, която показва, че младите хора са дълбоко вдъхновени от изкуството и успяват да докоснат поетите. Гордост е да видим чувствата на поетите върху поставените постери. Поздравявам ви сърдечно.”

А секретарят на Народно читалище „Развитие-1870” – Нели Тотева – Георгиева поздрави гостите и прочете благодарствен адрес – „Скъпи приятели, от името на Народно читалище „Развитие-1870” и от Литературен кабинет „Пеньо Пенев” ви благодарим за реализирането на идеята, с която популяризирахте литературните творби на членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” в парк „Черничките”.

„Пожелаваме любовта към изкуството във всички негови форми да присъства в живота Ви, защото както казва Хелвеций – „Задачата на изкуството е да вълнува сърцата.” Бъдете благословени!”, Нели Тотева – Георгиева – секретар на Народно читалище „Развитие-1870“.

Всички гости на събитието си тръгнаха с обич и вдъхновение от вечерта, в която бяха „посадени” в парк „Черничките” думите, които извират от най-дълбокото на душите на севлиевските и утвърдени поети…

*Снимки: Минчо Тодоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица