Свържи се с нас

Новини

Петър Курумбашев: Правителството да втвърди тона между „мон шери“ и „мон амур“ по отношение на Пакета за мобилност

Ако въпросът бъде отложен за Австрийското председателство, резултатът няма да е толкова добър за България, смята евродепутатът

Published

on


„Добре е малко да втвърдим приятелския тон по отношение на Пакета за мобилност. Дали има обръщения „мон шери“ и „мон амур“, както и кой с каква рокля е облечен – това е една тема.

Точно по отношение на регулациите в сферата на автомобилния превоз на товари френският президент Еманюел Макрон идва през август на морето. Той не беше тук, за да гледа нещо през терасата на Евксиноград“.

Това заяви Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП, в предаването „Денят започва“ по Българската национална телевизия.

„Когато ножът е опрял до кокала, редно е да се води разговорът с един по-твърд тон, макар и между приятели. Правителството трябва много категорично да заяви, че България има една или две червени линии в този преговорен процес и те няма как да бъдат преминавани. Оттук нататък трябва да се действа на ниво Съвет на ЕС“, смята българският евродепутат.

„Искам да отправя един много ясен призив към българското правителство – все още имаме много минимален шанс да затворим преговорите по Пакета за мобилност на Европейската комисия по време на нашето председателство. Дори и при някакви не дотам добри условия, но все пак под контрола на нашето председателство можем да се опитаме да го направим. Ако ние не затворим преговорите по тези регулации, след нас идва Австрийското председателство. Австрийското председателство вече няма да действа с „отрязване на едната ръка“, а по-скоро бихме отишли към нещо, което ние определяме като „отрязване през кръста“.

По думите на Курумбашев във вторник предстои последно обсъждане на т.нар. „компромиси“. Самото гласуване в Комисията по транспорт ще бъде на 24 май. Третото гласуване ще бъде в пленарна зала.

„Като цяло, разпределението на гласовете в парламента не е в наша полза“, поясни Курумбашев. В наша полза са 250-300 гласа, срещу нас са 450-500 гласа. Това си пролича още при първото гласуване в Комисията по заетост и социална политика в ЕП. Там загубихме гласуването. Тук депутатите не гласуват според това дали са от левицата, или от десницата, а на национален принцип.“


Петър Курумбашев каза още: „Един от критериите за оценка на успеха на Българското председателство е как ще защитим българския национален интерес. Все пак председателят формулира общата позиция на държавите членки.

Това, че по време на нашето председателство нямаме право да изразяваме позиция, е пълна глупост. Да не се окаже, че най-лошото в ЕС е да си председател, защото не може да има твоя позиция?

От една година насам не виждам нашето правителство да работи по създаването на коалиция от държави, които да се противопоставят на тези държави, които подкрепят предложенията на Европейската комисия (тези държави имат огромно влияние върху ЕК, под тяхно влияние дойдоха и тези предложения). Съществува Road Transport Alliance(Бенелюкс, Германия, Франция, Австрия, Италия и Скандинавските държави) – къде е нашият съюз срещу този съюз?“, попита Курумбашев.

Евродепутатът коментира също така, че е налице двоен морал и абсолютна липса на последователност в предложенията на Европейската комисия. Той даде за пример общите правила за достъп до международния пазар на автобусни превози (т. нар. втори „Пакет за мобилност“).

„Защо забраняваме за либерализацията за камиони и разрешаваме либерализацията за автобуси? Защо един шофьор е командирован работник, когато кара камион, а не е командирован, когато кара автобус? Защо каботажът с камион е лошо нещо, а каботажът с автобус е нещо хубаво? Отговорът е много прост. Държавите от Централна и Източна Европа имат господстваща позиция в пазара с камионите и затова либерализацията трябва да бъде спряна. А в бизнеса с автобусните превози, където има господстващо положение на компании от Западна Европа, Комисията предлага този бизнес да бъде либерализиран и продължен. Излиза, че когато аз правя бизнес във Вашето село, например, имаме общ пазар и общи правила. Когато обаче Вие дойдете в моето, аз Ви казвам, че Ви трябва бележка от кмета, че си тормозите работниците и т.н.“, даде пример Курумбашев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица