Свържи се с нас

Новини

Габрово отбеляза Деня на Победата и Европа – 9 май (снимки)

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Габрово отбеляза Деня на Победата и Деня на Европа – 9 май. Акцията в областния град, по честването на 73 години от победата над хитлерофашизма, се проведе на площад „Възраждане“ и бе организирана от сдружението на руско говорящите „Вива Габрово“.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В гражданската инициатива „Безсмъртен полк“ участие взеха Военният духов оркестър на Велико Търново и деца от Основно училище „Неофит Рилски“. Мероприятието бе уважено от областното и общинското ръководство на БСП – Габрово.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Честването на празника бе открито с българския национален химн, в изпълнение на Великотърновския военен духов оркестър.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Председателят на сдружението на рускоговорящите в Габрово Юлия Жданова говори за Деня на Победата, ужаса във войната и призова да се съхранява мира.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В своето слово пред присъстващите общинският председател на БСП – Габрово отбеляза, че днес 73 години по-късно от края на войната, се връщаме във времето назад с мисълта, че няма друга подобна дата, събрала в себе си толкова мъка, себеотрицание и героизъм.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Днес, пред паметник – костницата в Габрово, ще си спомним за тежкото минало, за милионите жертви във Втората световна война. Ще отдадем почитта си към загиналите, ще се поклоним пред паметта на героите, сразили хитлерофашизма. Ще се поклоним на тези, които с живота си спасиха света от най – голямото зло на 20 – ти век. Всички ние не трябва да забравяме за високата цена, която заплатиха Русия и европейските народи в битката с фашизма. Сред тях бяха и над 30 хиляди българи антифашисти и войните от Българската армия. И нека помним, че без деня на победата, днес нямаше да отбелязваме и 9 -ти май – Денят на Европа“, заяви лидерът на социалистите в Габрово.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Габровски свещеник отправи заупокойна молитва за всички загинали по бойните полета на Втората световна война.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Под музикалния съпровод Военния духов оркестър деца от Мажоретния състав към ОУ „Неофит Рилски“ изпълниха композиция.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Честването в Габрово завърши пред паметник – костницата, където социалисти, антифашисти и граждани отдадоха своята почит, пред подвига на загиналите и положиха венци и цветя, в знак на признателност.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. се отбелязва официално 9 май – Деня на Европа.

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Младежкият център организира семинар, посветен на хранителните разстройства

Published

on

Младежки център – Габрово организира тренинг, посветен на хранителните разстройства. Той ще се проведе на 20 април, събота, от 15.00 часа, в Художествена галерия „Христо Цокев“, а лектор ще бъде Яница Неделчева.

Яница е сертифициран психотерапевт в сферата на системния подход и фамилната психотерапия, международен обучител и консултант по емоционално хранене и хранителни нарушения със специализация в САЩ и над 15 години опит в индивидуалното и семейно консултиране. От 2013 г. е създател и директор на Мобилен тренинг център „ПОЗИТИВНИ 365“.

Яница е автор и ръководител на редица международни проекти, свързани с личностно развитие и промяна, като вярва във възможността за промяна, която е заложена във всеки човек. В нейното поле на дейност основно място имат емоционалното хранене и хранителни нарушения и здравословния начин на живот – особено важни теми за младежите, тяхното физическо и психическо здраве.

В програмата на тренинга ще бъдат включени образователни дейности и презентация, свързани с хранителните нарушения, емоционалното хранене и превенция в юношеска възраст.

Участниците ще получат практически насоки, както и информация за техники за справяне със стреса, възможност да тестват своята самооценка и да научат как да се справят с негативните мисли и депресивни състояния, водещи до хранителни нарушения. Инициативата цели да обогати знанията на младежите и да ги предпази.

Обучението е част от поредица образователни срещи, организирани по идея и с активното участие на младежи от ученическите съвети на средните училища и гимназии в Габрово.

Зареди още

Новини

Областната болница в Габрово набира стипендианти и персонал

Published

on

Областната болница в Габрово МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ набира стипендианти и персонал. През миналия месец лечебното заведение представи програмата си за подкрепа на студенти и кандидат- студенти, както и възможностите за развитие, които предоставя.

За болницата.
МБАЛ „Д-р Тота Венкова” – Габрово прави връзката между традициите и иновациите. Лечебното заведение наследява първата болница в Габрово от 1878 г. Днес е съвременна областна болница с 303 легла, 31 структури и 24 отделения.

MБАЛ “Д-р Тота Венкова” е акредитирана с оценка “Отличен” като база за практическо обучение.

Подкрепа за бъдещето и образованието.
Лечебното заведение провежда и надгражда дългогодишна политика за подпомагане на студенти в специалностите “Медицина” и “Здравни грижи”, като през 2024 г болницата изгради междуинституционална програма, с която предлага изплащането на семестриални такси и /или стипендии за студентите от горепосочените направления срещу сключване на трудов договор.

Подкрепа за служителите.
Съдейства на служителите на болницата за предоставяне на ведомствени жилища или намиране на квартири. Покрива транспортните разходи на служителите, които живеят извън община Габрово.

Сътрудничество за прогрес.
Поддържа партньорски отношения с O.L.V. Clinic в Аалст, Белгия, където лекари и медицински сестри от МБАЛ “Д-р Тота Венкова” имат възможност да се учат от светила в медицината.

Зареди още

Новини

Какво е коклюш и защо е опасен?

Най-сигурният начин за защита е имунизацията!

Published

on

Коклюш, познат и като „магарешка кашлица“, е остра инфекциозна болест. Причинява се от бактерия и засяга дихателните пътища. Заболяването е характерно за деца, в различна възраст. Най-опасна е за бебета на възраст под една година, особено през първите няколко месеца от живота.

За първите 3 месеца от 2024 г. в страната са регистрирани 114 случая. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8%000 (14 сл.), следвани от децата на възраст 10-14 г. – заболяемост 12,4 %000 (40 сл.). 89,5% от заболелите са на възраст до 19 г. – 102 сл. Сред тях, най-висок е относителният дял на заболелите на възраст 10-14 г. – 39,2%, следвани от децата на 5-9 г. – 18,6%, децата на 1-4 г. – 14,7%, децата на 0 г. и на 15-19 г. – по 13,7%.

Единични случаи на коклюш са регистрирани и при лица на възраст над 25 г. Ранните симптоми на коклюша често са подобни на тези при обикновена настинка: хрема или запушен нос, кихане, сълзящи очи, суха, дразнеща кашлица, възпалено гърло, леко повишена температура, отпадналост. Тези симптоми на коклюш могат да продължат 1 до 2 седмици, преди да станат по-тежки.

Вторият етап на заболяването протича с интензивни пристъпи на кашлица, хрипове при всеки рязък дъх след кашляне, повръщане след кашлица, особено при кърмачета и малки деца.

Бебетата и малките деца могат да бъдат особено податливи на усложнения от коклюш. Те включват: пневмония, повръщане, гърчове, дехидратация (обезводняване),ц отслабване.

Заразяването с коклюш става чрез близък контакт с болен, от кихане и кашляне. Най добрата защита срещу заболяването е имунизацията. Съществува възможност човек да се зарази, дори да е имунизиран, но обикновено заболяването преминава леко.

В България срещу коклюш имунизацията се прилага с комбинирани ваксини (с коклюшна компонента в състава), различни за различните възрасти. За да предпазите детето си от коклюш, необходимо е винаги да се отзовавате на поканата на общопрактикуващия лекар за поставяне на съответната ваксина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица