Свържи се с нас

Новини

Чемширите пред Дома на културата ще бъдат лекувани

Published

on

снимка: Община Габрово

Започва лекуването на чемширите пред Дома на културата „Емануил Манолов“ в Габрово, информираха от местната общинска администрация.

Cydalima perspectalis /чемширов молец/ и Volutella buxi – гъба, причиняваща ръжда по листата и клоните, са причината за покафеняването на листата на чемширите. Вредителите са установени след взети проби и анализ в Централната лаборатория по карантина на растенията към БАБХ.

Ръждата по листата и клоните на чемшира е вид заболяване, причинено в случая от гъбата Volutella buxi. Засегнатите части покафеняват и умират. За да се ограничи разпространението на причинителя на ръждата, засегнатите клонки се изрязват и изгарят, а короната на растенията се прорежда, за да се подобри въздушната циркулация и да се увеличи достъпа на светлина.

Чемширеният молец, до преди няколко години непознат растителен вредител за територията на страната ни, е особено агресивен вид и нанася тежки щети на декоративните чемширови насаждения като за много кратко време изяжда листата.

Молецът има две или три поколения годишно, но в зависимост от конкретните условия, може да развие и четвърто. Пеперудата снася от 5 до 20 яйца от долната страна на чемшировите листа, от които се излюпват ларвите. Презимува като ларва, здраво захваната за листата.

Първите повреди по храста се появяват във вътрешността му под формата на нагризвания по младите листенца при затопляне на времето. Гъсениците изяждат листата на чемшира и оставят само най-твърдата вътрешна част, но могат да атакуват и кората, което причинява изсъхването и/или умирането на растенията. Общото обезлистване също причинява смъртта на растенията.

Звено „Озеленяване“ предприе незабавни мерки по лекуването и спасяването на чимширите. Освен прореждането на короните, растенията системно ще бъдат третирани с комбинация от препарати за растителна защита, с цел предотвратяване по-нататъшното разпространение на вредителите, уточнява от Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

3 Comments

 1. питам

  09.05.2018 at 14:41

  А общинарчетата крадливи кой ще ги лекува от Херпес Злостер, че да спрат да ни „радват“ със завършени наполовина проектчета?

 2. Шнура

  09.05.2018 at 15:55

  По-добре лекувайте мозъка на кметицата, за да спре да внася нови вредители. Пак се разхождат новодошли из града, ам тя разбира се не знае. Оглеждат се като в небрано лозе. Кметице, кметице, тези цигани, които внасяш, те ще ти изядат и главата.

 3. Клатицатъ

  09.05.2018 at 16:39

  Внасями нови избиратели със силен слънчев загар по рождение, защото трябва да изпълним петилетния план Сорос-Кратунко за три години, понежи догодина има месНи избори.
  Ша раздавами кибабчита и кифтета на новите граждани, а те ша гласуват за ОПГГЕРП!!!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица