Новини
Днес е Гергьовден – ден на храбростта и Българската армия!
На този ден честваме паметта на Свети Георги Победоносец (275-281 – 23 април 303). Той е войник в Римската империя, който е почитан като мъченик за Христовата вяра. Свети Георги е един от най-тачените светци в Източноправославната църква. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на Канада, Каталония, Англия, Етиопия, Грузия, Гърция, Черна гора, Португалия,България, Сърбия, градовете Истанбул, Любляна и Москва.
Роден в Кападокия (Мала Азия), на 20 години му е дадена военната титла трибун, след като се проявява като пълководец. През 303 г., по време на управлението на император Диоклециан, е убит, тъй като е защитавал християнската вяра. На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убитата от него ламя.
Гергьовден в България се нарича денят, в който се чества Свети Георги Победоносец, 6 май. Обявен е за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Чества се и като главен празник на овчаря. Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване.
Празникът се чества на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. По-рано на 1 януари с указ № 1 е учреден и военният орден За храброст – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.
През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, обявявайки го само за „Ден на пастиря”. Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.
Гергьовден е най-празнуваният имен ден в България преди Ивановден, отбелязван от около 180 хиляди души. Той е имен ден на носещите имената Георги, Гергана, Гинка, Ганка, Глория, Ганчо, Гено, Генчо, Генади, Гошо, Генка, Галина, Галя, Генко, Геновева, Габрил, Габрина, Габриела, Габриел и други имена, подходящи за празника.
В българския народен календар Гергьовден е един от най-големите празници през годината и най-големият пролетен празник. Познат е с имената Гергьовден, Гергевден, Гюрговден, Герги, Джурджовдън, както и Хъдърлез и Адрелес, сред мюсюлманите и помаците. Празникът е календарно обвързан-празнува се на 6 май и се чества във всички територии населени с българи. С него започва лятната половина на стопанската година, завършваща на Димитровден.
Според народните представи св. Георги освен покровител на земеделците, е и най-могъщият покровител на стадата, затова голяма част от обредните практики и обичаите, изпълнявани на този ден имат за цел да осигурят здравето и плодовитостта на живата стока.
На Гергьовден рано сутринта се извършва ритуалното извеждане на животните на първа зелена паша (на попас), като стадото се подкарва със зелена пръчка. На този ден се прави и първото обредно доене на овцете. Овчарите отварят вратата на кошарата и която овца излезе първа, украсяват главата и с предварително подготвен венец и я издояват (другаде се дои първата оягнила се овца). Ведрото, в което се дои овцата, е украсено също с венци или различни зелени растения и пресукани бял и червен конец (мартеница). По същия начин са украсени и вратата на кошарата, както и самата кошара. Млякото на първата овца се издоява през сребърен пръстен, кравайче, венец, а някъде и през речен „гергьовски камък” с естествен отвор. Първите капки мляко се изливат на земята или върху яйце (не рядко червено), което после се заравя в земята. Някъде овчарите гърмят с пушки край стадото, за да изгонят злите духове. Широко разпространен е обичаят на този ден овцете да се захранят с обреден хляб, приготвен от жените. Също така на Гергьовден става първото вкусване на мляко и млечни продукти през годината.
Традиционно на Гергьовден се коли агне. На този ден всяка къща, независимо дали притежава или не овце, трябва да заколи агне, защото:
Изборът на жертвеното животно е различен – някъде това е първото родено агне през годината, другаде – агнето на първата излязла от кошарата овца. Може да се взема предвид и пола (първото мъжко) или цвета (първото бяло) на животното. Преди да се заколи, то също се окичва с венец или цветя, захранва се със свежа зеленина, трици и сол (на някои места и с обреден хляб) и се запойва с вода; някъде го прекадяват с тамян или свещеникът му чете молитва. От солта и хляба, с които е захранено, дават и на другите домашни животни.
В миналото агнето обикновено се е колело в къщата при огнището, като се е гледало кръвта му да опръска стената. На някои места според дебелината на кървавите бразди се гадаело плодородна ли ще е годината или не. След заколването се взима от кръвта и с нея се мазват децата по челото и бузите, за да бъдат здрави през годината. С тази кръв се мазват и праговете на вратите и ъглите на стаите. Останалата кръв се събира в съд, (в който също има зеленина), и се заравя в земята на чисто място (в смисъл далеч от бунище, тоалетна, капчук и др. места, които в народните представи се определят като „нечисти”), където не се стъпва.
На места в Южна България агнето се коли под плодни дървета и се следи кръвта да попие в земята. В Западна България пък агнето се коли при река, като кръвта му изтича във водата (ако е заколено в къщи, кръвта му се отнася и се хвърля в реката). След празника костите на жертвеното агне също се хвърлят в течаща вода („да тече млякото като вода”), заравят се в нивата или в мравуняк („да се въдят овцете като мравки”). От тях някъде запазват кокалчето от предния десен крак, което използват на следващата година при украсата на обредните гергьовденски хлябове, както и предната плешка – с нея лекуват децата от уруки. В Родопите по предната плешка се гадае за плодородието през годината и съдбата на стопанина.
Обикновено агнето се пече цяло, като след изпичането се носи в църква, за да се освети или ако се пече на общоселската трапеза, свещеникът или стопанинът го прекадяват на място.
Тя обикновено е общоселска. Прави се извън селището някъде на зеленина – обикновено при оброчище, параклис или манастир (ако има такъв в близост). След като се освети, на нея се носят опечените агнета, обредните хлябове, прясно издоеното мляко и подсиреното от него сирене, квасено мляко и други подобни. На този ден за първи път през годината се яде пресен чесън, който задължително присъства на трапезата.
Край празничната трапеза отново се изпълняват обредни практики, свързани както с плодородието, така и с брачна насоченост. В някои райони на Източна България младите булки в началото стоят прави край трапезата, „за да стават високи конопите”, а после хукват да бягат, като децата ги замерят с трохи хляб за плодородие. Другаде с бучки сирене за плодовитост са замеряни и младоженците. На Гергьовден, край трапезата, кумът ритуално събува сватбените чорапи на младоженката и сваля връхната ѝ сватбена дреха, като я забражда с женска забрадка, вместо носената досега булчинска.
На празничната трапеза (както и през целия ден на празника) цари веселие и се играят т. нар. „гергьовденски хора“. Играят се обикновено на песни с религиозно-митичен характер и такива, свързани с мотивите за св. Георги – обикалящ полето, побеждаващ ламята и отключващ изворите и влагата. Веселието е задължително по време на целия празник.
Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730
Новини
Ученици от ПМГ – Габрово се запознаха с кампанията „НЗОК за теб“

В рамките на националната информационна кампания „НЗОК за теб“ експерти на Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ в Габрово се срещнаха с ученици от 12 клас на ПМГ „Академик Иван Гюзелев“. Директорът на РЗОК, Захари Дошков им представи накратко дейността на институцията.
Младежите бяха запознати също с правата и задълженията им в здравноосигурителната система – осигуряване, избор на личен лекар, профилактика, дентална помощ и относно получаването и използването на европейската здравноосигурителна карта.
Служителите на РЗОК представиха и възможностите за достъп до електронното здравно досие – мобилното приложение Ездраве, чрез което всеки може да следи личната си медицинска информация. Оказано беше съдействие на желаещите учители и ученици да го активират на своите мобилни телефони.
Срещата премина с интерес от страна на младите хора, които задаваха въпроси предимно за здравните им права при пътуване и обучение в чужбина. РЗОК Габрово стартира своите информационни срещи с граждани в началото на октомври. Посетени бяха всички градове на областта – Габрово, Севлиево, Трявна, Дряново и Плачковци.
Домакини на осемте проведени до момента беседи бяха пенсионерски клубове, дневни центрове за възрастни хора, клубове на хора с увреждания и старчески дом. Присъстващите на тези срещи научиха от експертите за процедурите за заявяване и получаване на помощни средства за хора с увреждания, правата и задълженията си при ползване на медицинска и дентална помощ, как Здравноосигурителната каса осъществява контрол и защитава правата на здравноосигурените лица, реда за подаване на сигнали и жалби.
Желаещите попълниха анкетни карти, в които дадоха обратна връзка за проблемите, които срещат при ползването на медицинска помощ, както и за своята осведоменост за здравноосигурителните си права. На възрастните хората беше предоставена информация и за възможностите за физикална терапия и рехабилитация, осигурявани от НЗОК.
Експертите предупредиха гражданите и за опитите за измами от името на Здравната каса и отговориха на техни въпроси. От институцията посочват, че се предвижда тези срещи да продължат и в други учебни заведения, както и в селата на областта, като целта е да се засилят директните контакти с хората, като им се предоставя актуална информация за техните здравноосигурителни права.


Новини
ПГТ – Габрово представи България на международен панаир в Сърбия
Ученици и учители представиха ПГТ „Пенчо Семов“ – Габрово в XII Международен панаир „Хляб и сирене“ в Пирот, Република Сърбия. Поканата на партньорското училище Млекарска школа „Д-р Обрен Пежич“ стана традиция, тъй като събитието се провежда ежегодно, с идеята за популяризиране на традиционни хлебни и млечни изделия от региона.
Нашите участници Ивета Трифонова и Никол Василева от 10-ти клас, Яница Станева и Виктория Ковачева от 12-ти клас, с ръководители Венцислав Станев и инж. Симона Касамакова – Пенева, демонстрираха високи професионални умения при приготвянето и представянето на хлебни изделия, като спечелиха трето място в класирането от общо 18 училища.
По време на събитието ученици и учители обмениха опит с колеги от други държави, запознаха се с добри практики в хранително – вкусовата промишленост и представиха достойно българските традиции.
В програмата бяха включени още посещения на културни и исторически забележителности, както и срещи с домакините. Участието на ПГТ „Пенчо Семов“ за пореден път показва високото ниво на професионална подготовка на учениците.

Новини
Зарибиха с шарани язовир „Александър Стамболийски“

Екипи на ИАРА сектор Велико Търново и риболовни сдружения издаващи билети за любителски риболов на територията на Велико Търново и Габрово, извършиха зарибяване на язовирите „Йовковци“ и „Александър Стамболийски“.

Във водите на двата водоема бяха пуснати близо 5000 броя шаранчета, със средно тегло – 150-200 грама. Зарибени бяха още река Росица при Севлиево и Бяла Черква, р. Янтра при с.Раданово, Долна Оряховица, Първомайци, както и Стара река с близо 1 200 броя рибки от вида „шаран“, със средно тегло от 0.150 г. до 2 килограма.

Предстои още зарибяване и засилен контрол по тези места, посочват още от ИАРА.


-
Кримипреди 5 дниХванаха мъж с над половин кило марихуана
-
Икономикапреди 5 дниБез опашки по бензиностанциите на „Лукойл“ в Габрово
-
Кримипреди 6 дниИнспектори сгащиха бракониер в яз. „Александър Стамболийски“
-
Любопитнопреди 7 дниГаброво влезе в Петото годишно време: „Краят е близо – да му отпуснем края!“
-
Новинипреди 6 дниРотарианци от Канада и САЩ гостуваха на Ротари клуб Габрово
-
Културапреди 6 дниГаброво е домакин на вечер, посветена на майстор Колю Фичето
-
Икономикапреди 6 дниStudio New Era с инициатива в подкрепа на малкия и среден бизнес
-
Културапреди 5 дниБиблиотеката в Габрово кани на среща – разговор с Елена Чамуркова











