Свържи се с нас

Новини

Дебати в НАГ разгръщат словесния потенциал и възпитават лидери

Published

on


В два дебата – на училищно и на национално ниво, участваха възпитаниците на Националната Априловска гимназия през месец април.

Първият дебат на тема „Заплаха ли е науката за човечеството?“ беше организиран от Ученическия съвет на гимназията и завърши с утвърждаване на разискваната тема.

По традиция през годините в Априловската гимназия винаги се е осъществявала форма на самоуправление – организиране на дебати, благотворителни базари и концерти, познавателни игри, бригади, различни събития за подобряване на средата в училище… През 1993 година учениците организират сами изпращане на първия хуманитарен випуск.

Вторият дебат изправи Априловите възпитаници срещу отбора на столичното 125 СУ „Боян Пенев“. Отборът на НАГ имаше нова задача – да влезе в публичен спор по правилата на Британския парламентарен формат.

Това е един от най-разпространените стилове дебати в света, особено на университетско ниво. Ангажираността с чуждите аргументи е един от най-важните елементи в него. По време на спора състезателите имат право да предлагат въпроси на противниковата страна, които говорещият може да приеме или отхвърли.

Дебатът между националната и столичната гимназия се проведе в три кръга. В първия бяха избрани две теми – „Полезно ли е идеализирането на личности?“ и „Смартфонът – забраненият плод на съвремието“. Във втория – отборите градиха аргументи в пряка конкуренция пред взискателно жури – двамата директори на НАГ и на 125 СУ, представители на учителските колегии и училищните общности. Третият кръг беше решаване на сложен логически казус – има трима чакащи за трансплантация на сърце, а сърцето е едно, кого бихте избрали.

Софийският отбор победи само с 1 точка домакините – 210:209, от което спечели самата идея на дебата – изграждане на умения за говорене пред публика, съставяне на аргументи и работа в екип.

Автори: Божидар Недков, 9 а, НАГ, СИП Журналистика
Снимки: Божидар Недков и Ирина Иванова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Симона Петкова смени отбора в Швейцария

Published

on

Габровската футболна звезда Симона Петкова смени отбора в Швейцария, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

Футболистка №1 на България за 2021 година подписа договор за година и половина със състава на „Аарау“. Тимът от едноименния град се състезава Супер лигата и преди старта на втория полусезон заема осмата позиция в подреждането.

Това ще бъде третия тим от страната на шоколадите, банките и часовниците, за който Симона Петкова ще играе. Тя вече носила екипите на „Лугано“ и „Йънг Бойс“.

Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Представят книгата „Физическа и емоционална трансформация“

Published

on

Представяне на книгата „Физическа и емоционална трансформация“ ще се състои в Габрово на 10 февруари от 17.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово.

Събитието е част от програмата на седмия фестивал „Здраве, здраве“ в Габрово. Авторът на книгата Коко Ковачев се занимава активно с кинезитерапия от 2003 г., а от 2015 г. задълбочава работата си в приложната кинезиология.

През 2019 г. създава методът “Active sitting” и първата в България цялостна програма за Физическа и емоционална трансформация (ФЕТ), базирана на приложна кинезиология.

Как да подобрим емоционалното и физическото си здраве чрез приложна кинезиология посетителите на фестивала Узана поляна видяха за първи път през 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затварят за посещения НМО – Габрово до края на март

Published

on

Поради ремонтни дейности Националният музей на образованието ще бъде затворен за посещения до края на месец март, информират от институцията. Ремонтът, който ще се реализира е част от инвестиционен проект „Основен ремонт, реставрация и модернизация на стара сграда на НАГ и НМО – Габрово”, който бе разработен и одобрен в три етапа при изпълнение на предвидените ремонтни и реставрационни дейности.

През 2018 год. бе финансирана и завършена първа част „Спешен ремонт на сутерен и английски двор в Национален музей на образованието” от първия етап на проекта.

През 2022 год. бе изпълнена втората част от първия етап на проекта включващ „Основен ремонт на покрива на Националната Априловска гимназия и Национален музей на образованието”.

След проведена процедура по ЗОП на 14.12.2022 г. бе сключен договор със строител за изпълнение на дейностите по втория етап на проекта, включващ „Подмяна дограма и реставрация фасада на сградата на Априловска гимназия и НМО“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица