Свържи се с нас

Новини

Набират проекти за „Габрово-град на творчеството, младежта и туризма“

Набират се малки проекти за каузата „Габрово-град на творчеството, младежта и туризма“

Published

on


От днес, 23 април, до 20 май може да подавате идеи за финансиране към Обществен дарителски фонд – Габрово. С общо 150 000 лева, осигурени от Фондация „Америка за България“, ще бъдат подкрепени проекти на НПО, читалища, компании и свободни професии, за да се реализира каузата „Габрово-град на творчеството, младежта и туризма“.

Размерът на отпусканите средства за един проект ще бъде от 1000 до 10 000 лева.

Идеите трябва да отговарят на някой от 8 приоритета на общността: насърчаване на бизнеса и предприемачеството; развитие на културата; развитие на неформалното образование; масов спорт и свободно време; екология и зелено Габрово; развитие на туризма; брандиране и комуникационна стратегия на Габрово и обединяване на общността. По схемата за ре-грантинг държавни, общински и ведомствени организации могат да участват единствено като партньори.


В периода 21-25 май Обществена комисия към Фондацията ще разгледа постъпилите предложения.

С цел осигуряване на максимална прозрачност и безпристрастност при оценяването на проектите, в Обществената комисия са включени 10 публични личности, които не са ангажирани към организации – потенциални конкуренти на кандидатстващите: представители на Обществен фонд – Габрово, на бизнеса и активното гражданство, на Областна администрация – Габрово, на Община Габрово, на Фондация „Америка за България“ и на Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Формулярът и пълните насоки за кандидатстване са публикувани на сайта на ОДФ: http://odfgabrovo.org/.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Двама в ареста заради марихуана в буркани

Published

on

Двама севлиевци бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Операцията е била проведена в петък, 23 септември. Криминалисти извършили претърсване в два частни имота в града.

В едното от жилищата, обитавано от 28-годишен мъж, полицаите намерили буркани, съдържащи суха зелена листна маса, с тегло 13 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Задържан бил и 32-годишен севлиевец, държащ в жилището си също марихуана. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит по пладне велосипедист се самоконтузи на ул.“Орловска“

Published

on

Неприятен инцидент посред бял ден с пиян велосипедист изправи косите на минувачи. Сцената се разиграла в съботния ден, около 13.35 часа, на ул.“Орловска“ в Габрово.

Пристигналият на мястото на пътнотранспортното произшествие екип на полицията установил, че 64-годишен велосипедист не е контролирал непрекъснато движението си, ударил се в бордюр и паднал на тротоара.

Мъжът бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след прегледа бил освободен с контузна рана на главата.

Проверен бил за употребата на алкохол, като дрегерът отчел 1.09 промила. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица