Свържи се с нас

Новини

Първо място за ПТГ „Д-р Никола Василиади“ на състезание

Published

on

снимка: ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово

Емилио Траянов, Йоана Колева и Траяна Костадинова, ученици в 11 „б“ клас на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, се представиха по великолепен начин и завоюваха първо място на Общинското ученическо състезание, на тема: „140 години от Руско-турската освободителна война (1877-1878)”.

Младите „василиадевци“ направиха силно впечатление, въпреки техническата насоченост на обучението си, показвайки много сериозна общообразователна подготовка, дело на преподавателите по история и цивилизация в гимназия Илияна Кожухарова и Цветанка Генчева.

Тримата ученици представиха интересна и завладяваща презентация по темата, с която приковаха вниманието на всички присъстващи и на останалите участници във форума. Видно бе усърдието и старанието, което бяха вложили учениците при своята подготовка.

Успехът за тях е още по-ценен и впечатляващ, тъй като трябва да се има предвид, че в 11 клас учениците обръщат повече внимание на своята подготовка по специалността, но любовта им към общообразователните дисциплини не намалява.

Общинско ученическо състезание, на тема: „140 години от Руско-турската освободителна война (1877-1878)”, се проведе през миналата седмица в Ритуалната зала на Община Габрово.

В историческата надпревара участваха ученици от три възрастови групи. Децата, от началната степен, изработиха постери с паметници на загиналите руски воини и български опълченци.

Средношколците, от втората възрастова група, отговаряха на въпроси, свързани с историческите факти от Руско-турската война, а отборите в третата възрастова група се представиха с презентации по темата.

В първа възрастова група двата отбора получиха равен брой точки и първите места бяха две – за отборите на ОУ „Христо Ботев“ и ОУ „Иван Вазов“.

Във втора възрастова група първо място зае отборът на ОУ „Ран Босилек“. При най-големите  първото място бе поделено от отборите на ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“.

С приветствие към участниците в състезанието се обърнаха кметът Таня Христова и началникът на Регионалното управление на образованието Георги Маринов. Всички призьори бяха наградени от председателя на СБУ – Габрово Ренета Колева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица