Свържи се с нас

Култура

Младежко надиграване „На гергьовденското хоро“

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

Младежко фолклорно надиграване за танцови двойки „На гергьовденското хоро”, организира Етнографски музей на открито „Етър”.

Гергьовден е един от най-големите празници в традиционната култура. През целия ден цари веселие и се играят гергьовденски хора. Oсновни участници в тях са младежите. Етнографски музей на открито „Етър” организира надиграване с конкурсен характер, за да стимулира творческите способности, фантазия и танцови умения у младите хора.

Инициативата предоставя възможност за популяризиране на традиционния фолклор и многообразието в танцовото изкуство. Конкурсът е без такса за участие, за да насърчи изявата на деца и младежи. Надиграването ще се проведе на 5 май 2018 г. на площада пред църквата „Свето Богоявление“ в ЕМО „Етър” с начален час – 11:00.

Конкурсната част протича в два кръга.

Първи кръг:
І-ва възрастова група: Ръченица, Джиновско хоро, Дайчово хоро.
ІІ-ра възрастова група: Тракийска ръченица, Добруджанска ръченица, Джиновско хоро и Дайчово хоро.

Втори кръг (за двете групи):
Шопска ръченица, Тракийска ръченица, Северняшка ръченица, Kопаница (Ганкино).

Право на участие имат представители на любителски клубове, формации за народни танци и училища с ограничение до 21- годишна възраст. Не се допуска участието на професионални изпълнители.

Участниците ще бъдат класирани по възрастови групи – Първа група – от 13 до 16 год.

и Втора възрастова група – от 17 до 21 год. За невярно подадена информация участниците няма да бъдат класирани.

Представянето в отделните танци е с времетраене до 2 минути. В деня на конкурса се тегли жребий за реда на надиграването.

Облеклото на участниците задължително трябва да съдържа мотиви от традиционни народни носии.

Разходите по пътуването и пребиваването в музея са за сметка на участниците.

Кандидатите подават заявка за участие по образец, публикувана в страницата  във фейсбук, начална страница на сайта на ЕМО”Етър” и директен линк тук.

Срок за подаване на заявките: 20 април 2018 г.

Участниците в конкурса ще бъдат оценявани от професионално жури : хореограф, етнограф, музикален педагог.

Журито оценява автентичността на танца и артистичността на танцьорите, техническото им майсторство и оригиналността на изпълнението.

Във всяка от възрастовите групи „Танцови двойки” се получава грамота за първо, второ и трето място, професионална фотосесия с обекти в ЕМО ”Етър” и парична награда в размер на:

І награда – 60 лв.
ІІ награда – 40 лв.
ІІІ награда – 20 лв.

Награда на публиката: определя се с анкета сред зрителите на надиграването.

Допълнителни награди (присъждат се по преценка на комисията):

Поощрителна награда за участници в неравностойно положение.
Награда за най-красив автентичен костюм.

Заявки за участие се приемат на e-mail: a.alexandrova@etar.bg или на адрес: гр. Габрово 5309, ул. „Ген. Дерожински“ № 144, Етнографски музей на открито „Етър”, лице за контакти : 0896 603 946 – Анна Александрова (информатор).

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица