Свържи се с нас

Култура

Маратон на четенето и Седмица на детската книга в Библиотеката

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

От 2 до 23 април Регионалната библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово, заедно с четящите хора от региона и страната, по традиция отбелязва националния Маратон на четенето с различни интересни инициативи.

От 2 до 7 април националното четене започва със Седмицата на детската книга и детското четене – 2 април е Международният ден на детската книга и се отбелязва в много страни от света.

Маратонът на четенето е национална инициатива, която се организира от ББИА и българските публични библиотеки в партньорство с общини, културни и образователни институти, доброволци и граждани.

„Походът на книгите” в Габрово през 2018 година започва точно на 2 април, когато деца от учебни заведения в Габрово ще изработят апликации по текстове от любими Андерсенови приказки. Творческото приказно ателие ще се състои в Детски отдел на библиотеката от 10 часа.

На 3 април 2018 г. отново от 10.00 часа и отново в Детски отдел деца-доброволци ще влязат в ролята на помощник-библиотекари.

На 4 април 2018, 10.00 ч. – ателие в Детски отдел, арт-зала, за изработване на художествен колаж от цитати от най-любимите детски книги и илюстрации към тези цитати, създадени от децата.

На 5 април – в дните преди Възкресение Христово, в арт-зала при Детски отдел деца ще изработват великденска украса и декорации, свързани с фолклорно-обредните и православните традиции за празника в ателие „Великденче”. Доброволци ще четат текстове за Великден и неговата символика.

Седмицата на детската книга и четене ще има своето естествено продължение с националния Маратон на четенето в дните след 10 април.

На 11 април от 17.30 часа в арт-зала при Детски отдел ще се състои образователната демонстрационна игра-състезание под мотото „Вече сме грамотни”.. Малките ученици от I клас на ОУ „Ран Босилек” ще покажат пред своите родители, близки, библиотекари и гости колко добре са се научили да четат и смятат.

На 12 април с начало 14.30 часа за трети пореден път в парковото пространство между сградата на РБ „Априлов-Палаузов” и сградата на театъра се организира четене на открито – флашмоб с книги, доброволци, библиотекари, граждани.

Тази година той се провежда под наслов „Байрон, Ботев и Багряна заедно – гласовете на вечните поети” и е по повод кръгли годишнини през 2018-та – 230 години от рождението на Джордж Гордън Байрон (22 януари 1788 г.), 170 години от рождението на Христо Ботев (6 януари 1848 г.) и 125 години от рождението на Елисавета Багряна (29 април 1893 г.). Ще прозвучат стихове от тези творци в изпълнение на доброволци, библиотекари, ученици от габровски учебни заведения, партньори и приятели на библиотеката. Всеки би могъл да вземе участие в четенето на открито с книга и произведение от Ботев, Байрон или Багряна и така да подкрепи идеята за непреходното значение на книгата и грамотността за човешкото развитие и личен просперитет.
17 април от 13.00 ч. в Детски отдел „Приказката довършете” – литературна игра, провокираща въображението и умението на учениците да пишат.

В дните от 2 до 23 април във всички отдели на библиотеката, пряко ангажирани с обслужване на библиотечни потребители – Заемна за възрастни читатели, Детски отдел, Читални, Интернет и обучителен център всеки посетител би могъл да подари своя цитат от любима книга. На желаещите да го сторят ще бъдат предоставени подходящи материали за това.

На 23 април колажът от литературни цитати ще бъде споделен с читателите в онлайн вариант на сайта на библиотеката – www.libgabrovo.com.

Маратонът на четенето продължава до 23 април – Международният ден на книгата, но по отношение ролята и мястото на обществените библиотеки днес и в бъдеще това е процес, неспирен „поход на книгите” с вечната идея за любовта към четенето, любовта към знание и духовно усъвършенстване.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

ХГ „Христо Цокев“ посрещна своя сто хиляден посетител

Published

on

Днес, 24 март, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово посрещна своя сто хиляден посетител.

За изненада на екипа това бяха две сестри – Маргарита Каракостова и Добрина Георгиева. Така, съвсем по габровски галерията вместо един има двама сто хилядни посетители.

Двете дами получиха абонаментни карти за безплатен вход на всички събития от културния календар до края на годината и печатни издания на ХГ „Христо Цокев“ и Съюза на българските художници.

Системата за преброяване на посещенията е въведена през 2012 г., преди това такава липсва. Запазени са статистики относно конкретни събития, но систематизирането и съответно анализът на публиките започва през 2012 г.

Тази седмица екипът на галерията има и друг повод за радост, тъй като институцията стана част от глобалната международна общност на ICOM.

Така габровската галерия получава възможност да се включи в редица международни мисии, както и достъп до огромните ресурси на организацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Награди за талантливите деца от „Габровче“

Published

on

На 11 и 12 март в Русе се проведе Петнадесетият Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика „Дунавски славеи“.

Инструменталисти и певици от цяла България бяха оценявани от компетентно жури. Възпитаниците на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ към Община Габрово се завърнаха оттам с множество награди: от класа по народно пеене с ръководител Боряна Христова – Уна Бурек и Йоана Дечева с грамота „отлично представили се“.

Грамота „много добре представили се“ са получили Борислава Димитрова и Станислав Сапунов. От класа по гайда и кавал, с ръководител Цвятко Цвятков, са отличени с грамоти за много добро представяне учениците Филип Църов, Станимир Станчев, а с поощрителна награда е Анатоли Петров. От класа по тамбура, с ръководител Илина Дечева, бяха отличени Калоян Минчев – първо място, Константин Кръстев – второ място и Петър Иванов – с грамота за много добро представяне.

Второ място е присъдено и в раздел „камерни групи“ за триото Константин Кръстев (тамбура), Константин Хаждиев (гъдулка) и Виктор Пенчев (гъдулка).

Габровската публика ще има възможност да се наслади на изпълненията на отличените възпитаници в предстоящия концерт на ансамбъла за пролетния празник Цветница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Дано играят добре“ за Световния ден на театъра

Published

on

На 27 март, когато театралите по целия свят честват Деня на театъра, от 19.00 часа в Драматичен театър „Рачо Стоянов“ ще се състои премиерата на най-новия спектакъл на режисьора Ана Батева.

„Дано играят добре“ е кратка зрителска молитва, дочута в театралната зала или фоайе преди началото на някое представление. Но зад това очакване зрителят дори не предполага бездната от обстоятелства, довели до „лош“ и скучен спектакъл, който се налага да изтърпи понеже вече си е купил билет.

На сцената ще видим моменти от различните репетиционни процеси, които с много хумор пресъздават типични ситуации по време на репетиции. За зрителите ще се осветят моменти и взаимоотношения, които се развиват зад кулисите и често оказват своето значение за резултата на спектакъла.

Спектакълът „Дано играят добре“ е по пиеса на съвременния немски драматург Луц Хюбнер, преведена от Зорница Гешева. А сценичната версия и режисурата са на Ана Батева.

Музиката за най-новото заглавие е написана от Стефан Здравески. Актьорите Таня Йоргова и Стоян Руменин влизат в ролите на режисьор и актриса. Луц Хюбнер е един от най-поставяните драматурзи на немска сцена. Toй пише текстове за театър от 1994 г. и е носител на няколко награди.

От 2004 г. работи съвместно със Зара Немиц. Пиесата „Грета“, по която е направен спектакъла „Дано играят добре“, е една от първите му пиеси. У нас тя се поставя за първи път. Ана Батева гледа постановка на пиесата в Скопие и решава да я постави у нас.

В спектакъла е включен и текстът „Пролог в театъра“ от „Фауст“ от Йохан Волфганг фон Гьоте. Втората премиера е на 28 март. А следващите дати, на които ще се играе спектакълът са 12 и 19 април.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица