Свържи се с нас

Новини

Пети национален фестивал „Семе българско“

Петият национален фестивал „Семе българско“ ще се проведе на 12 и 13 май в парк „Казармите“ в град Севлиево.

Published

on

Петият национален фестивал „Семе българско“ ще се проведе на 12 и 13 май в парк „Казармите“ в град Севлиево. Фестивалът се утвърди като един от форумите в България, обявил се в защита на всичко българско и родно.

Петото му издание ще събере повече от 100 изложители на български храни, напитки, семена и цветя, както и творци на приложните изкуства, свързани с българския дух и традиции. Своята дейност ще представят някои от институтите към Селскостопанската академия, които ще гостуват през първия ден на фестивала.

Нова инициатива на събитието е демонстрацията на изчезващи български занаяти на 12 май. Магията на българския фолклор ще бъде неизменна част от посланието на фестивала като нещо, с което сме изконно свързани дълбоко в себе си и препредаваме на поколенията. Ще има не само надигравания и “Хоро за хората“, а и нестинарски танци, които късно вечерта в съботния ден ще напомнят за мистичните познания на българите.

Много са предвидените инициативи, които ще върнат всеки присъстващ към корените му, обещават инициаторите от рекламна агенция „Елмазови“ и съорганизаторът Община Севлиево.
Програмата засега запазват в тайна, но загатват, че на сцената в парк „Казармите“ ще се качат танцьорите от ансамбъл „Чинарите“ и славеят на Родопите Николай Славеев, както и много други фолклорни певчески и танцови формации от Северна България.

Тази година партньор на фестивала е “Идеал Стандарт-Видима”, затова не случайно през втория фестивален ден фирмата ще представи кът на занаятите на свои служители, които ще споделят уменията си с творби и изделия, сътворени от самите тях.

Децата на Севлиево с ръце и сърце и тази година ще творят, но темата ще е „Хлябът наш насъщни“, за да бъдат техните произведения предложени на благотворителния базар „Шанс за бебе“ – една съвместна инициатива с Фондация „Искам бебе”. Средствата от базара се предоставят на двойка с репродуктивни проблеми от гр. Севлиево, за да продължи животът.

Националният фестивал „Семе българско“ не е само повод да се съберат хиляди хора, за да посетят изложението и да се включат в демонстрациите и дегустациите, а и да подкрепят живота. Вече има едно родено бебе в резултат на вярата, че заедно е възможно да се дарява надежда за живот. И ако миналата година участниците и посетителите изтъкаха обща трибагрена черга, то тази година с общи усилия в парк „Казармите“ ще изгрее слънцето на надеждата. Защо и как ще научите следващия път, защото приказката Фестивал „Семе Българско“ продължава.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица