Свържи се с нас

Новини

Съветниците на левицата с предложения за запазване на Трето основно

Published

on

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Общинските съветници на БСП – Габрово имат конкретни предложения Основно училище „Цанко Дюстабанов“ да продължи да съществува и да не бъде закривано.

Това стана ясно от думите на областния председател на левицата Николай Григоров, който коментира темата и обяви, че на заседанието на Общински съвет – Габрово на 29 март групата на червените категорично ще гласува против закриването на учебното заведение.

Предложенията на левицата за запазване на училището ще бъдат изложени по време на дебатите в зала, предхождащи гласуването на точката, свързана с идеята на кмета Таня Христова ОУ „Цанко Дюстабанов“ да затвори врати.

Съветниците на БСП са против закриването на училището по няколко причини, информира Григоров, според когото управляващите, в лицето на кмета, упорито отказват да отговорят на въпроса какво ще се случи след закриването на Трето основно.

„Къде отиват да учат учениците от ОУ „Цанко Дюстабанов“? Какво ще се случи със сградата, която в момента се ремонтира по европейски проект, при положение, че има условие за устойчивост?“, запита Николай Григоров, който съобщи, че кметът на Габрово Таня Христова категорично отказва да предостави информация относно тези неясноти.

Според областния председател на БСП – Габрово отговор на въпроса, дали са изчерпани всички варианти за съхраняване на училището, също няма. „Районът на училището няма да се превърне в гето, защото в последните години в квартала се инвестираха много средства за обновяването му. Кварталът се превръща в един от най-привлекателните за живеене“, заяви Николай Григоров.

„Всички твърдения, че училището е сегрегирано и според Закона то не може да съществува и няма друг вариант да бъде запазено, просто не отговарят на истината. Според нас желанието на кмета Таня Христова е училището да бъде закрито и там да стане нещо, което гражданите не знаем какво ще бъде“, каза още общинският съветник от левицата.

Григоров допусна, че е възможно по време на заседанието в четвъртък общинските съветници от левицата да поискат отлагане на точката, свързана с предложението на кмета Таня Христова за закриване на ОУ „Цанко Дюстабанов“, която да бъде разгледана на извънредна сесия на местния парламент.

„Всеки габровец си задава въпроса защо се ремонтира училището, след като ще бъде закрито? И отговор няма! А реално съществуват възможности ОУ „Цанко Дюстабанов“ да бъде съхранено“, допълни към казаното общинският съветник.

За него позицията на кмета Таня Христова, заявявала в различни габровски медии, че училището няма да бъде затваряно, а сега противоречаща си и правеща точно обратното на думите си, е изключително неприемлива.

Николай Григоров беше категоричен, че вина, за да се стигне до кметското предложение да бъде закривато училището, носят всички управляващи кметове на Габрово и техните екипи за последните 10 години.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица