Свържи се с нас

Новини

Общината напомня: Не лепете некролози на нерегламентирани места!

Забрана за поставяне на некролози на нерегламентирани места

Published

on

снимка: Община Габрово

Община Габрово напомня на гражданите да спазват разпоредбите на Наредба № 1 за чистотата в Габровската община и да не поставят некролози, афиши и други материали на нерегламентирани места свободно из града.

Забранено е поставянето на некролози по: дървета и едроразмерна растителност, автобусни спирки, далекосъобщителни, електрически и тролейбусни стълбове, както и стълбове от уличното осветление, електрически табла и трафопостове, обществени сгради и сгради, обявени за паметници на културата, скулптурни паметници и други елементи на декоративната пластика, както и във визуалния обсег на възприятието им, в паркове и градски градини, ажурни и декоративни огради, елементи от системата за регулиране на движението по пътищата.

За поставяне на некролози са определени таблата в храмовете, както и тези, в близост до и на територията на гробищните паркове.

Гражданите могат да ползват също и таблата за поставяне на рекламни материали и афиши, които се намират на следните места в града: на спирката на ул. „Юрий Венелин“; срещу банка SG Експресбанк и до Пощенска банка – в зелената площ; до „Баев мост“; на улици „Съзаклятие” – до Кинополис (бивше кино „Алеко“), „Скобелевска” – в зелената площ до паметника на Николай Палаузов, „Орловска” – срещу СУ „Райчо Каролев”, „Лиляна” – до входа на ОУ „Неофит Рилски“, „Райчо Каролев” – до дирекция Местни данъци и такси към Община Габрово, „Брянска” – автобусната спирка пред студентско общежитие; на бул. Могильов – срещу стадион Априлов и в зелената площ срещу блок „Катюшата“; на пресечката на улици „Н. Войновски” и „Чавдар“ – спирка „Щампата“; на пресечката на бул. „Столетов” и ул. „Черни връх” (кв. „Любово”); срещу входа на ДКЦ 1 – ЕООД – пресечката на бул. „Трети март“ и ул. „Баба Зара“; на обръщалото в кв. „Гачевци”; на „Шиваров мост” – зад автобусната спирка към реката.

Съгласно Наредбата, нарушителите се наказват с глоба до 1 000 лв. – за физически лица, а за еднолични търговци и юридически лица – с имуществени санкции в размер до 10 000 лв., и с възстановяване на нанесените вреди.

При повторно нарушение глобата за физическите лица нараства до 5 000 лв., а за едноличните търговци и юридическите лица – с имуществени санкции в размер до 50 000 лв., и с възстановяване на нанесените вреди.

Ако нарушението на наредбата е извършено от младежи под 16 години, за тях отговарят съответно родителите, настойниците или попечителите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Двама в ареста заради марихуана в буркани

Published

on

Двама севлиевци бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Операцията е била проведена в петък, 23 септември. Криминалисти извършили претърсване в два частни имота в града.

В едното от жилищата, обитавано от 28-годишен мъж, полицаите намерили буркани, съдържащи суха зелена листна маса, с тегло 13 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Задържан бил и 32-годишен севлиевец, държащ в жилището си също марихуана. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит по пладне велосипедист се самоконтузи на ул.“Орловска“

Published

on

Неприятен инцидент посред бял ден с пиян велосипедист изправи косите на минувачи. Сцената се разиграла в съботния ден, около 13.35 часа, на ул.“Орловска“ в Габрово.

Пристигналият на мястото на пътнотранспортното произшествие екип на полицията установил, че 64-годишен велосипедист не е контролирал непрекъснато движението си, ударил се в бордюр и паднал на тротоара.

Мъжът бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след прегледа бил освободен с контузна рана на главата.

Проверен бил за употребата на алкохол, като дрегерът отчел 1.09 промила. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица