Свържи се с нас

Любопитно

Играй, обичай и дарявай

Published

on

снимка: Община Габрово

Младите спортисти на три габровски клуба – Баскетболния клуб „Чардафон – Орловец“, Хандбалния клуб „Бъки“ и Ръгби клуб „Янтра – Габрово“, се включиха в обучение на Фондация „Играй с развитие“, свързано с инициативата „Деца учат деца да правят добри дела“. Фондацията е създадена от корпорация „Развитие“ с цел да подпомага развитието на спорта при деца и младежи. Като специални гости бяха поканени деца от три семейства в нужда.

снимка: Община Габрово

Корпорация „Развитие“ от години се занимава с благотворителни акции и тяхна е идеята за организиране на инициатива, в която деца се обучават да правят добри дела, учат се на благотворителност и как да даряват на хора в нужда. Първоначално са започнали с около 50 деца, после броят на обучените нараства. Децата не само се учат на добри дела, но и ги правят със средства и помощ, осигурени от корпорация „Развитие“.

снимка: Община Габрово

Обучението се проведе в спортна зала „Орловец“ от основателя и главен мениджър на корпорацията Александър Александров. Той представи същността на благотворителността и даряването – „да правиш нещо за другите, а не за себе си, да помагаш на някой, който има нужда“.

снимка: Община Габрово

Чрез дарителството децата ще станат по-добри и по-щастливи хора, ще изпитат удовлетворение от стореното добро. Подобни действия те могат да правят често сами в училище или в семействата си. Когато се обучат, те трябва да бъдат максимално активни и да участват в такива дейности, подпомагани от възрастните. Целта е след време сами да инициират и да се занимават с благотворителност самостоятелно.

снимка: Община Габрово

Бяха представени стъпките в осъществяване на даряването: идентифициране на получателите на помощта, изграждане на система, ред и организация, логистика, планиране във времето, осигуряване/купуване на нещата, които ще се даряват, като предварително е изяснено от какво получателите имат нужда.

снимка: Община Габрово

От важно значение са личните качества на детето. Освен да иска да дарява, то трябва да може да го прави, т.е. самото то да се чувства добре, за да вдъхне надежда и кураж на хората, на които помага.

снимка: Община Габрово

В края на обучението младите спортисти споделиха защо според тях е важно доброволчеството, даряването и участието в благотворителни акции. Изказаха се и придружителите на клубовете – Георги Петков – създател на ръгби клуба в Габрово, спортният директор на БК „Чардафон – Орловец“ Виктор Крушев и Росица Бакърджиева – директор на Общински спортни имоти.

снимка: Община Габрово

Те споделиха, че колективните спортове учат състезателите да играят екипно на терена. За да стане един отбор силен, трябва да се научи да уважава противника си. Спортистите са подходящи да участват в благотворителни акции, защото имат не само нужните качества и популярност, но са силни като личности и ангажираността им може да послужи като пример за други, които да ги последват.

снимка: Община Габрово

Представители на спортните клубове дариха подаръци на децата и ваучери на стойност 700 лв. за всяко от трите семейства, осигурени от Александър Александров и корпорация „Развитие“.

снимка: Община Габрово

На срещата стана ясно, че от 21 до 23 април 2018 г. в Габрово ще се проведе хандбален лагер с над 250 участници, както и турнир по футзал за купа „България“. По време на лагера също ще има обучение за деца по благотворителност и даряване.

снимка: Община Габрово

Спортното събитие ще бъде финансово подкрепено от Фондация „Играй с развитие“. Проведени са предварителни срещи между Община Габрово и фондацията за трайно партньорство в областта на спорта.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица