Свържи се с нас

Новини

Шест момичета от НАГ работят към Ученическия институт на БАН

Published

on

Отляво надясно: Мария, Андреа, Габриела, Виктория с акад. Кендеров

Мария Големинова, Андреа Ангелова, Тереза Колева, Виктория Кирова, Габриела Савчева и Марчела Драганова от паралелките по История в Националната Априловска гимназия са първият ученически екип в Габровска област, който се занимава с истинска научна работа в хуманитарната област.

Всички участници в семинара,, организиран от Ученическия институт на БАН, в една от залите на Центъра за подготовка на ученици за олимпиади в София. Заедно с габровските момичета (вдясно на снимката) са и изследователските екипи от Национална гимназия за древни езици и култури, Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“- Варна, ПГТ „Д-р Васил Берон” – Велико Търново и др.

В началото на октомври миналата година преподавателите по История и цивилизации в НАГ Пенка Петрова и Силвия Стоянова регистрираха малка изследователска общност към Ученическия институт на БАН, в която са включени и шестте момичета от X в и XI в клас.

Темата на ученическото проучване е „Габровските учители и техният принос за обществено-политическото, културно и икономическо развитие на България през XIX век”.

Идеята за нейното формулиране принадлежи на Даниела Цонева, уредник в Регионалния исторически музей – Габрово, която помогна на екипа при подготовката на библиографската справка.

Целта на изследването, според г-жа Петрова, е насочена не толкова към учителя като преподавател, а по-скоро към неговата личност:

„Габровските учители Иван Гюзелев, Райчо Каролев, Тодор Бурмов например, имат принос в изграждане основите на младата българска държава.

Учителят Васил Карагьозов се реализира и като политик, и като индустриалец. Христо Цокев преподава чертане и рисуване в Главното мъжко класно училище в Габрово, но историята отрежда на творбите му място в златния фонд на Националната художествена галерия.

И десетки още примери… Тоест с нашия проект показваме учителите един път като книжовници, просветители, автори на учебници и научни трудове и от друга страна – като политици, общественици, хора, градили читалища, библиотеки, просветни дружества, театрални салони…

Мотивът, който движи нашия екип, е свързан с уронения днес престиж на професията.

Ние сме амбицирани да докажем и покажем, че учителят винаги, независимо от епохата, е активен участник във всички сфери на живота и най-често – уважаван авторитет и лидер в общността. И не само през Възраждането.

Мога да дам примери от нашето съвремие – математикът от Априловската гимназия Иван поп Иванов е основател на хора при храм „Успение Богородично”, учителят по литература Петко Златев е уважаван книжар.

Проектът ни дава възможност да преосмислим познати на историята факти и да ги погледнем от друг ъгъл, водени от идеята, че учителят е една последователна, творческа личност, която носи високо призвание – да гради.”

Този месец младите габровски изследователи участваха в семинар, организиран от Българска академия на науките и ръководен от акад. Петър Кендеров.

Десет екипа от цялата страна представиха свои идеи и разработки, учиха как се работи ефективно в група, как се представя изследователски проект, получиха ценни съвети от доц. Ергюл Реджеб и доц. Евгения Сендова.

„Разработката на екипа от НАГ предизвика интерес сред участниците в семинара, споделя Пенка Петрова. Академик Кендеров си спомни за Габрово с добро чувство и сподели отлични впечатления от работата си с Димитър Жечев и неговата учителката по математика Мария Атанасова. Много добро впечатление на академичните среди направи и една от нашите ученички.

На въпрос имат ли живи наследници габровските учители, които проучва, момичето отговори:

„Да, мен ме е учила далечна племенница на Тодор Бурмов – г-жа Стела Димитрова и за да съм в Априловската гимназия, го дължа на нея.”

До септември шестте момичета трябва да представят изследването си в обем от 50 страници, за да бъдат одобрени за участие в научната сесия на УчиБАН през ноември.

Според правилата на Ученическата академия авторите на отличените разработки получават достъп до библиотечни и научноизследователски ресурси, с които разполага БАН, както и научно ръководство за насърчаване, развитие и израстване в избраната област.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Община Трявна и „Четири лапи“ представиха проекта им за борба с популация на бездомни животни

Published

on

Първата информационна среща от проекта „Обществена ангажираност“, който се осъществява съвместно между Община Трявна и Фондация „Четири лапи“, се проведе в началото на тази седмица в сградата на общинска администрация в града. Събитието събра представители на местната власт; международната организация за защита на животните; образователни и културни институции; контролни органи, ветеринарни лекари, журналисти и др.

Официален старт на проекта даде кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която приветства всички гости и благодари на организацията за съвместната работа. „Заедно с Фондация „Четири лапи“ подписахме договор за сътрудничество и ще Ви представим техните добри практики за това какво трябва да правим за животните на територията на нашата община. Изказвам благодарност към организацията и се радвам, че ще си сътрудничим и в полза на гражданите. Благодаря и на всички представители на институции, които дойдоха, за да положим началото на една добра практика.“ сподели в началото на срещата г-жа Силвия Кръстева.

По покана на местната власт експерти от Фондация „Четири лапи“ – координаторите по Обществена ангажираност г-жа Яна Спасова и г-жа Мария Ганчева и водачите на кучета-терапевти г-жа Антония Рикова и г-жа Петя Радкова представиха проекта и добрите практики на организацията за намаляване на безстопанствените животни и подобряването на отношението към тях.

„Наличието на безстопанствените животни е проблем, който води до големи разногласия между хората. Ние се стараем не само да намалим популацията на бездомните кучета, чисто физически, чрез кастрация. Искаме да променим нагласите към тях. Когато има правилните нагласи към животните, ние им причиняваме по-малко страдания, грижим се за тях по-адекватно и в крайния вариант на тази грижа ние искаме да осиновим бездомно животно, вместо да си закупим породисто такова.“ коментира пред аудиторията г-жа Мария Ганчева.

Сериозността на проблема с популацията на бездомните животни засегна и зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

„Проектът ще е с продължителност 2 години. Ние потърсихме Фондация „Четири лапи“ именно, за да продължим да работим в насока разрешаване проблема с безстопанствените кучета. Както знаете, ние си партнираме и с приюта „Street Hearts“ в с. Глушка от началото на 2020 год. – едно доста успешно партньорство, което продължава и до днес. За съжаление, проблемът с безстопанствените кучета в очите на гражданите е по този начин: имаме безстопанствено животно и той се решава, като го няма. Но проблемът е много по-дълбок. Тези безстопанствени се озовават на улицата, след като са изгонени от някой дом. Трябва да научим хората, че трябва да бъдат малко по-отговорни към това нещо и да не се стига до една неовладяна популация на безстопанствени животни.“ подчерта зам.-кметът на община Трявна.

В продължение на два часа участниците дискутираха основните предпоставки за наличието на безстопанствени кучета по улиците, конкретните предизвикателства в Община Трявна и начините, по които те могат да се преодолеят, за да доведат до намаляване на популацията на бездомните животни. В основата си „Обществена ангажираност“ е подход за сътрудничество между заинтересованите страни за намиране на най-ефективните и взаимноизгодни решения на даден проблем.

„Методът от опита, който имаме от други държави и общини е, че това е обект на обща работа на всички заинтересовани страни. Надяваме се до края на този двугодишен период на нашата работа да имаме план за устойчиво намаляване на популацията на бездомните кучета и котки, евентуално, който да бъде с конкретни действия, които Вие да можете след това да следвате.“ допълни още г-жа Яна Спасова – координатор по проекта „Обществена ангажираност“.

По време на информационната среща бе постигнато съгласие, че безстопанствените кучета са резултат от възприятията и действията на хората. Присъстващите се обединиха около идеята, че трябва да се предприемат конкретни и широкоспектърни действия по линия на образоване и подобряване на информираността на децата, стопаните на домашни кучета и кампании за масова кастрация на безстопанствените животни.

Фондация „Четири лапи“ се ангажира да планира кастрационна кампания с мобилната си клиника през есента на 2023 год., по време на която бездомни животни ще бъдат кастрирани, ваксинирани, обезпаразитявани, маркирани, регистрирани и върнати по местообитанията си.

В резултат от желанието на присъстващите за работа по темата с децата и младежите от общността, екипът откликна с представяне пред заинтересованите на успешния си двустъпковия модел (теоретичен и практически) на занимания с ученици.

Следва съставяне на график за работа със заинтересованите училища и детски градини на територията на общината. Като част от проекта по „Обществена ангажираност“ се планират и други съвместни инициативи, срещи и кампании, насочени към гражданите и животните. Следете информационните ни канали за повече информация.

Зареди още

Крими

Арестуваха 26-годишен заради пико и марихуана в Габрово

Published

on

В хода на специализирана полицейска операция, имаща за цел противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, бе задържан криминално проявен мъж.

Акцията е проведена вчера на територията на Габрово, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Криминалисти извършили проверка на 27-годишен местен жител, у когото намерили 26 грама марихуана и близо 3 грама метамфетамин.

При последвалото претърсване в жилището, обитавано от лицето, полицейските служители открили и иззели 38 грама марихуана и 3 грама метамфетамин. Мъжът бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Зимни забавления по габровски в миналото

Published

on

Зимата вече е тук, а с нея идват и забавленията и спортуването в снега. В днешния снежен януарски ден Държавен архив – Габрово обърне поглед назад, показвайки как и къде габровските деца са се радвали на бялата премяна със ски и шейни.

Точно по габровски за целта не е било необходимо да се ходи или пътува надалеч. Снимките показват деца с шейни пред някогашния Народен дом в Габрово към пързалките на Бакойския баир, както и млади скиори пак на Бакойския баир.

Снимките се съхраняват във ф. 1266 „Редакция на вестник „Балканско знаме“ – Габрово“ в Държавен архив – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица