Свържи се с нас

Новини

Шест момичета от НАГ работят към Ученическия институт на БАН

Published

on

Отляво надясно: Мария, Андреа, Габриела, Виктория с акад. Кендеров

Мария Големинова, Андреа Ангелова, Тереза Колева, Виктория Кирова, Габриела Савчева и Марчела Драганова от паралелките по История в Националната Априловска гимназия са първият ученически екип в Габровска област, който се занимава с истинска научна работа в хуманитарната област.

Всички участници в семинара,, организиран от Ученическия институт на БАН, в една от залите на Центъра за подготовка на ученици за олимпиади в София. Заедно с габровските момичета (вдясно на снимката) са и изследователските екипи от Национална гимназия за древни езици и култури, Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“- Варна, ПГТ „Д-р Васил Берон” – Велико Търново и др.

В началото на октомври миналата година преподавателите по История и цивилизации в НАГ Пенка Петрова и Силвия Стоянова регистрираха малка изследователска общност към Ученическия институт на БАН, в която са включени и шестте момичета от X в и XI в клас.

Темата на ученическото проучване е „Габровските учители и техният принос за обществено-политическото, културно и икономическо развитие на България през XIX век”.

Идеята за нейното формулиране принадлежи на Даниела Цонева, уредник в Регионалния исторически музей – Габрово, която помогна на екипа при подготовката на библиографската справка.

Целта на изследването, според г-жа Петрова, е насочена не толкова към учителя като преподавател, а по-скоро към неговата личност:

„Габровските учители Иван Гюзелев, Райчо Каролев, Тодор Бурмов например, имат принос в изграждане основите на младата българска държава.

Учителят Васил Карагьозов се реализира и като политик, и като индустриалец. Христо Цокев преподава чертане и рисуване в Главното мъжко класно училище в Габрово, но историята отрежда на творбите му място в златния фонд на Националната художествена галерия.

И десетки още примери… Тоест с нашия проект показваме учителите един път като книжовници, просветители, автори на учебници и научни трудове и от друга страна – като политици, общественици, хора, градили читалища, библиотеки, просветни дружества, театрални салони…

Мотивът, който движи нашия екип, е свързан с уронения днес престиж на професията.

Ние сме амбицирани да докажем и покажем, че учителят винаги, независимо от епохата, е активен участник във всички сфери на живота и най-често – уважаван авторитет и лидер в общността. И не само през Възраждането.

Мога да дам примери от нашето съвремие – математикът от Априловската гимназия Иван поп Иванов е основател на хора при храм „Успение Богородично”, учителят по литература Петко Златев е уважаван книжар.

Проектът ни дава възможност да преосмислим познати на историята факти и да ги погледнем от друг ъгъл, водени от идеята, че учителят е една последователна, творческа личност, която носи високо призвание – да гради.”

Този месец младите габровски изследователи участваха в семинар, организиран от Българска академия на науките и ръководен от акад. Петър Кендеров.

Десет екипа от цялата страна представиха свои идеи и разработки, учиха как се работи ефективно в група, как се представя изследователски проект, получиха ценни съвети от доц. Ергюл Реджеб и доц. Евгения Сендова.

„Разработката на екипа от НАГ предизвика интерес сред участниците в семинара, споделя Пенка Петрова. Академик Кендеров си спомни за Габрово с добро чувство и сподели отлични впечатления от работата си с Димитър Жечев и неговата учителката по математика Мария Атанасова. Много добро впечатление на академичните среди направи и една от нашите ученички.

На въпрос имат ли живи наследници габровските учители, които проучва, момичето отговори:

„Да, мен ме е учила далечна племенница на Тодор Бурмов – г-жа Стела Димитрова и за да съм в Априловската гимназия, го дължа на нея.”

До септември шестте момичета трябва да представят изследването си в обем от 50 страници, за да бъдат одобрени за участие в научната сесия на УчиБАН през ноември.

Според правилата на Ученическата академия авторите на отличените разработки получават достъп до библиотечни и научноизследователски ресурси, с които разполага БАН, както и научно ръководство за насърчаване, развитие и израстване в избраната област.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Новини

Кандидатът Михаил Митов обсъди със спортните клубове идеи за развитието на спорта

Published

on

Кандидатът за народен представител от гражданската квота на ГЕРБ Михаил Митов, който е изпълнителен директор на футболен клуб „Янтра” Габрово, представи идеите си за развитието на спорта по време на срещи с представителите на спортните клубове в габровска област.

„За нуждите на масовия спорт и спорта за високи постижения е важно е да бъде намалена административната тежест при кандидатстване за финансиране от Министерството на младежа и спорта, да се изгражда нова спортна инфраструктура, да се реконструира старата и да се реализират програми за повишаване квалификацията на треньорите”, подчерта Михаил Митов.

Участниците в срещите подкрепиха идеята да се разработи национална стратегия за младежта и спорта, която следващото Народно събрание на приеме и реализира, така че тежестта да не пада върху общините, а държавата да гарантира устойчивост на развитието на спорта във всички региони.

По време на разговорите бяха обсъдени и идеи за данъчни облекчения за фирмите, които спонсорират спорта, както и въвеждането на разширена отговорност на пускащите на пазара продукти със завишено съдържание на захар като възможност да се финансира масовия спорт, каквато практика съществува в други европейски държави.

Сред основните идеи на Михаил Митов в училищния спорт са въвеждане на допълнителни часове по Физическо възпитание и спорт, които в началната степен също да се водят от професионалисти в сферата, а не от началните учители, както и сформиране на спортни паралелки и то в предпочитани училища с добро образование.

“Една бъдеща стратегия за спорта в училище ще предвижда и стимулиране на партньорства със спортни клубове, което цели да повиши спортната активност и да подобри качеството на спорта в училищата”, коментира още Михаил Митов.

Включване на профилиран спорт като задължителна извънкласна дейност след учебните занимания, воден от треньор – представител на спортен клуб, също е сред обсъдените идеи.

*Избори 2024 г. Купуването и продаване на гласове е престъпление.

Зареди още

Новини

ПП „ИТН“ ще проведе срещи в Габрово и Севлиево

Published

on

Скъпи съграждани,

На 24.05.2024 г ПП „Има такъв народ“ ще проведе среща със своите симпатизанти и с жителите на Севлиево и Габрово. На срещите ще присъстват кандидатите за народни представители за 7 МИР – Габрово, водачът на листата г-н Димитър Гърдев (международен секретар на ПП „ИТН“, уважаван и опитен дипломат и анализатор) и други членове на нашата партия.

Графикът в двата града е както следва:

Севлиево: – Поднасяне на венци в Севлиево и срещи със симпатизанти – 10 ч.;
– Дебат относно проблемите на града в конферентната зала на хотел Плаза – 11 ч.;

Габрово: – От 12.30 ч на Ваше разположение за въпроси и реални решения на ул. „Генерал Радецки“ ще Ви очакваме в нашия павилион, където след мероприятието в Севлиево ще се присъединят и другите кандидати включително и нашият водач.

Очакваме Ви и нека върнем здравия разум!

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Има такъв народ“, във връзка с изборите за 50 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Има такъв народ“ е под номер 1 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица