Свържи се с нас

Новини

СЦДП ще инвестира над 3 млн. лв. в залесяване през тази година

3120 декара залеси през 2017-та СЦДП, над 3 млн. лв. ще бъдат инвестирани в залесяване тази година

Published

on

Засаждане на дървета, снимка: СДЦП

Общо 3120 дка залеси през миналата година Северноцентралното държавно предприятие. През пролетта на 2017 г. бяха залесени 489 дка, а след приключване на есенния залесителен сезон вече са факт и още 2721 дка с млади широколистни и иглолистни дръвчета.

На територията на Държавно горско стопанство – Габрово бяха залесени общо 72 дка, в обхвата на ДГС „Болярка“ – 216 дка, в района на ДГС – Буйновци – 30 дка, в ДГС – Елена – 40 дка, в ДГС – Плачковци залесителни мероприятия са проведени на 70 дка, общо 18 дка са залесени при ДЛС „Росица“ – Лъгът, площите с новозасадени фиданки към ДГС – Свищов са 352, при ДГС – Бяла залесяването е върху 528 дка, за ДЛС „Дунав“ – Русе декарите са 890, за ДЛС „Каракуз“ са 22 дка, залесяване е осъществено и върху 202 дка на територията на ДГС Разград, върху 110 декара при ДГС „Сеслав“ – Кубрат, а също върху 211 дка при ДГС – Силистра и 359 дка при ДГС Тутракан.

Общо 665 хиляди броя фиданки произведе в своите разсадници Северноцентралното държавно предприятие през 2017 г. За собствените си залесителни дейности предприятието използва 520 хиляди броя от тях, 80 хиляди фиданки са били продадени, а 65 хиляди броя са предвидени за предстоящото пролетно залесяване.

През 2018 г. Северноцентралното държавно предприятие планира да инвестира в залесяване 3 188 907 лв., в това число 526 000 лв. за производство на фиданки. Предвидено е залесяване да се извърши върху обща площ от 3097 дка в обхвата на предприятието.

През изминалата година СЦДП – Габрово бе партньор в две мащабни доброволчески акции по залесяване, инициирани от граждански организации. С подкрепата на ДГС – Елена доброволци засадиха в еленския Балкан 1750 фиданки чер бор, а повече от 3300 фиданки бор и цер осигури ДГС „Болярка“ за акция по залесяване край село Вонеща вода.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

3 коментара

3 Comments

 1. Отврат

  20.02.2018 at 21:33

  Специлягите от ОПГ ГЕРП залесяват с невидими фиданки, които се виждат само от тях .
  Така „залесиха“ изсечената гора на Градище, а като отидеш, всичко е като в Сахарска Африка.

 2. :)

  21.02.2018 at 10:16

  няма кой да го „гръмни“, вилажерка. нали трябва да си заработиш 24те стотинки… жалък джендър си.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

„Туристическа анимация“ в ПГТ „Пенчо Семов“

Published

on

ПРИЕМ
ЗА УЧЕБНА 2020/2021 ГОДИНА

Специалност: „Туристическа анимация“
Професия: Аниматор в туризма
⇒ Разширено изучаване на английски език.
⇒ Трета степен на професионална квалификация.
⇒ Професионална реализация на учениците е в сферата на туристическия бизнес – аниматор, организатор „Спортно-развлекателна дейност“, работа в бюра и агенции като организатор „Туристическо обслужване“, организатор „Екскурзии, мероприятия и информация“, завеждащ туристически бюра, екскурзии и информатор, рекламен агент и др.
⇒ Учениците придобиват необходимия опит и познания за стартиране и управление на самостоятелен бизнес.

Специфичната подготовка на специалност „Туристическа анимация“ дава възможност на учениците да усвояват не само теоретични знания, но и практически умения за работа в други сфери на туризма и хотелиерството като организацията на кухнята, ресторанта, хотела, както и знания и умения за технологията на екскурзоводското обслужване.

Курсът на обучение включва знания и умения по следните предметни области:
• туристическа анимация
• спортна и фолклорна анимация
• сценично поведение
• народни и модерни танци
• култура и национална идентичност
• екскурзоводско обслужване
• мениджмънт в туризма
• предприемачество
• гостоприемство в туристическата индустрия
• финанси и документиране
• безопасност и долекарска помощ
• организация и функциониране на хотела.

Национално състезание „Най-добър млад аниматор“
Грамота от Националното състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“

Зареди още

Новини

Габрово продължава с протеста и тази вечер

Published

on

Габрово продължава с антиправителствения протест, с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Протестната акция ще се проведе тази вечер, отново на площад „Възраждане“, а началният час е 18.00 часа.

Събитието се организира чрез социалната мрежа фейсбук. Това ще е втората демонстрация в Габрово.

Снощи на централния градски площад се проведе първият протест в нашия град, с искане оставка на правителството, който премина мирно и спокойно, с мотото за запазване на демокрацията в България.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Топ 5 ползи от застраховането на жилище

Published

on

Притежаването на собствен дом е нещо прекрасно, но ако сте като повечето хора, вероятно не сте мислили много за застраховането му. Имотът е най-скъпата собственост на българина, но когато става дума за защита, той отстъпва място на автомобила. Повече от 70% от застраховките са за автомобилно застраховане.

Ето обаче ТОП 5 ползи от застраховането на жилище:

1. Предлага усещане за защита и сигурност Защитата на вашата собственост обхваща всички видове риск от щети, причинени от пожар, природни бедствия или други фактори. Той също така покрива риска от загуба в резултат на кражба или други престъпни действия.

2. Не е скъпо и повечето хора могат да си го позволят Имуществените застраховки варират между 40 и 200 лв. на година, в зависимост от покритите рискове. Следователно само с малък разход имотните ви активи са добре защитени.

3. Покрива временно място за престой Ако поради някаква причина, независеща от вас загубите дома си, определен тип застраховка може да ви предостави алтернативно място за престой или да ви компенсира таксата за наем на временното място.

4. Широкообхватно Освен основното си жилище, може да застраховате и прилежащи обособени структури, например гараж, навес, масивна ограда и т.н., както и строително-монтажни работи. Домашното имущество, електронното оборудване и друга лична собственост във вашия дом също подлежат на защита.

5. Лесно и бързо Сключването на застраховка става изключително лесно и отнема само няколко минути. Много от фирмите предлагат и застраховане онлайн.

Въпреки че повечето хора си мислят „Едва ли ще се случи на мен!“, рискът от загуби е възможен, а застраховката на собствеността успешно би минимизирала въздействието му.

Ако вече сте закупили жилище или тепърва Ви предстои, свържете се с нашите брокери. Всеки закупил имот с ГАРАНТ, получава до – 10 % отстъпка от Застрахователен брокер „Амарант“ – офис ЕСА.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица