Свържи се с нас

Култура

Общината кани на концерт с космическите гласове на Ваня Монева

Космическите гласове на Ваня Монева с концерт, посветен на Националния празник

Published

on

снимка: Община Габрово

Община Габрово кани габровци и гости на града на тържествен концерт на хор „Ваня Монева“, посветен на Националния празник и 140-годишнината от Освобождението на България. Събитието ще се състои на 1 март от 18.30 ч. в зала „Възраждане“.

Ценителите на хоровото изкуство и българския фолклор ще имат възможността да се насладят на вокалното майсторство и стойностния репертоар на формацията, която в последните години бележи значими успехи както на родна, така и на международна сцена.

В програмата ще прозвучат музикални композиции от Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Петър Льондев, Стефан Мутафчиев, Иван Спасов и др.

Цената на билета е 5 лева, уточняват от администрацията на кмета.

Продажбата на билети ще започне от 19 февруари на касата на зала „Възраждане“ с работно време: от 9.30 до 13.30 и от 15.30 до 17.30 ч. В деня на концерта касата ще работи до 18.30 ч.

Хор „Ваня Монева” е новото име на един от най-популярните български фолклорни хорове с диригент Ваня Монева и несъмнено принадлежи към най-ценните културни богатства на България днес. Стиловете, в които творят, включват обработен фолклор, църковна музика, съвременни джаз и поп проекти, кантатно-ораториална музика, филмови и театрални продукции, world music.

снимка: Община Габрово

Концертната дейност на Ваня Монева и ръководените от нея хористки е богата. Включва участия в големите български Фестивали: Мартенски Музикални дни, Варненско лято, Аполония, Салон на изкуствата, Софийски Музикални седмици, Европейски музикален фестивал, Новогодишен Музикален фестивал. Концертни турнета в Европа, Южна Америка, Азия.

Името на Ваня Монева се свързва освен с изтъкнатите български композитори: Кр. Кюркчийски, Ал. Текелиев, Ф. Кутев, И. Спасов, Ц. Минкин, Ю. Ценова, Ст. Мутафчиев, П. Льондев. Л. Денев, така също и с Jun Miyake, Ikuko Kawai, Yoko Kanno, Coba, Christian Kolonovits и др.

Хорът е носител и на наградата на Allegro vivace на БНР „Класика в другите жанрове“ и на Златно перо. През 2014 г. за годишнината си получава Специалната награда Кристална лира на Класик ФМ радио за своя принос в българската музикална култура, а Ваня Монева е определена за Музикант на годината според класацията на „Алегро Виваче” на БНР. През 2015 хорът печели Първа награда в отворената категория на най-престижния международен хоров конкурс в света „Нека пеят народите”.

През 2016 хор „Ваня Монева” записват версия на японския химн, представена по време на Закриващата церемония на Олимпиадата в Рио де Жанейро, Бразилия, при приемането на Олимпийския огън от домакините през 2020 – Токио, Япония.

Успешното партньорство с японския композитор Jun Miyake води до поредица концерти в Япония – хорът е поканен да участва в трубюта за Пина Бауш в Токио през 2012, на World Music Festival в Hamamatsu и в един от знаковите концертни клубове в Токио – Blue Note през 2016, и на Montreux Jazz Festival Tokyo – през 2017г. Хорът е и специален гост на откриването на Японския дом в Сао Пауло, Бразилия, през 2016г.

На 1-ви февруари 2018г. хор „Ваня Монева”, заедно със Софийска филхармония, участваха в официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС в зала Бозар в Брюксел, Белгия.

Други скорошни изяви на хор „Ваня Монева” са проектите „Гласове и ритъм от безкрая” – с младежки перкусионен ансамбъл в рамките на Варненско лято 2014, „Пътешествие в два свята” – с Биг бенда на БНР и Милчо Левиев по негова музика, „Вокално – инструментални картини” с ОНМ на БНР, концерт в международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, „Дивите корени” – проект със Софийска филхармония, Хоровата капела „Св. Обретенов” и ОНМ на БНР, „Да свириш на хор” – 21-ви Салон на изкуствата в НДК – концерт, посветен на проф. Васил Арнаудов, „На границата с класиката” – „От църковните песнопения до съвремието” – Варненско лято 2017, „75 години от рождението на Александър Текелиев“ – концерт със Софийска филхармония с творби на автора посветени на хора.

Ваня Монева е сред ярките имена в историята на българското хорово изкуство. Завършва с отличие ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Васил Арнаудов, със специалност „Хорово дирижиране”, което поставя началото на впечатляващия ù творчески път. Преди проекта на живота й – хорът с новото наименование „Ваня Монева”, Ваня Монева е главен художествен ръководител и диригент на „Космически гласове от България”, „Мистерия на българските гласове”, Женски народен хор при БНР, Представителен смесен хор „Алеко Константинов”, Хор на софийските девойки, Представителен смесен хор „Петко Стайнов” и хорова школа – гр. Казанлък, както и редица други хорови формации в гр. София, Лом и Стара Загора.

Ваня Монева интензивно работи с българските композитори. Провокира ги и ги вдъхновява със своя творчески заряд и дълбоко познание в областта на хорово-диригентското майсторство. Силната й привързаност към българския фолклор изкристализира в създаването на женските народни хорове „Космически гласове от България“ и “Ваня Монева”. Вече над 20 години Ваня Монева утвърждава извоюваните позиции с иновативното си мислене и репертоарна политика, която демонстрира скритите възможности на народните гласове и ги води към различни жанрови измерения, с което налага своя запазена професионална марка.

Ваня Монева е едно от най-ярките имена в хоровото ни изкуство – диригент, наложил се със своя стил, музикална естетика и висок професионализъм. Композиторът проф. Красимир Кюркчийски казва за нея: „Ваня Монева е българският Караян в рокля“. Ваня Монева е и музикален продуцент в Българското национално радио.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Нова цветна стена в кв.“Шести участък“

Published

on

Ново произведение на уличното изкуство в квартал „Шести участък“ украси фасадата на кооперацията на ул. „Опълченска“ № 45. Цветната стена е дело на габровеца Мирослав Живков (Джингиби) от дизайнерското студио „НоПойнт Ателие“ (NoPoint Atelier), информира Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Творбата е вдъхновена от старинния облик на „Шести участък“, а графичните елементи са директни референции към архитектурата на квартала. Композицията е изпълнена в шест цвята и се отличава с абстрактност и колорит, които са запазена марка в стила на художника.

Това е втората артистична рисунка в „Шести участък“, чийто автор е Мирослав Живков. През лятото той преобрази старите метални щори в жилищната сграда на ул. „Николай Палаузов“ № 13.

За своите проекти Джингиби споделя: „Водещата ми идея е, че „Шести участък“ остава на мястото си, но се променя към един по-цветен и културно богат квартал!“. Творческата намеса е плод на сътрудничеството между Община Габрово и „НоПойнт Ателие“ и е част от дейностите по преобразяване на централния габровски квартал“.

Това не е първата подобна инициатива за „Шести участък“. През 2018 г. по идея на Фондация „Габрово – преди и сега“ в квартала бяха обновени няколко електрически табла. Всички те имат обща тематика в областта на литературата и изкуството в местен контекст, изрисувани са от габровски художници с помощта на дарители.

Мирослав Живков е артист и графичен дизайнер от Габрово. Завършва Национална художествена академия в София през 2016 г., а от 4 години живее и работи в родния си град. Отскоро развива и артрезиденция „NoPoint Atelier“, насочена към ситопечат, намираща се в близкото до Габрово село Баланите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Мутафчията на музей „Етър“ е обявен за живо човешко съкровище

Published

on

Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, е обявен за живо човешко съкровище. Кандидатурата му, издигната от културната институция в която работи, е одобрена за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България.

Тази година на областния етап бяха излъчени шестнадесет предложения. На свое заседание Националният съвет по нематериално културно наследство прие работата на Националната комисия за оценка на областните кандидатури и предложи на министъра на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България да бъдат вписани шест кандидатури.

Церемонията по връчването на удостоверенията ще се проведе на 12 декември 2022 г. от 13:30 ч. в галерия „Средец“ в Министерство на културата.

На 13 декември от 11:00 часа в музей „Етър“ е обявено официалното откриване на ретроспективната изложба „Христо Маринов – майсторът творец“. Изложбата представя богатата палитрата от умения на Христо Маринов чрез изработени от него изделия. Вече 40 години той прилага автентичната технология в производството на мутафчийски изделия в музей „Етър”.

Придобитият майсторлък в редкия занаят мутафчийство го провокира да търси различни творчески предизвикателства. Той експериментира с тъкачни техники; усвоява боядисването, за да покаже, че пъстротата може да присъства и в козинявите изделия; изучава и практикува тъкане на колани „на кори“ и плетене на въжета.

През 2022 година, по предложение на музей „Етър“, майстор Христо Маринов стана кандидат на Област Габрово за вписване в Националната система „Живи човешки съкровища – България”, в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“. Министерство на културата публикува на сайта си информация за всички одобрени кандидатури.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Из “Тайната книга на богомилите” 4 в ХГ „Христо Цокев“

Published

on

През месец декември ХГ „Христо Цокев“ представя в рубриката „Акцент на месеца” творбата на Стоимен Стоилов Из „Тайната книга на богомилите” 4. Авторът е със значителен принос за българската графика и извежда специфична линия чрез творчеството си.

Стоимен Стоилов е роден на 18.09.1944 г. във Варна. Завършва ВИИИ „Николай Павлович” през 1972 г. със специалност графика и илюстрации. През 80-те години на 20-ти век е председател на варненската група на художниците. По традиция варненската графична школа е със сериозен статут и високо ниво. Носител е на Хердерова награда през 1991 г. Има редица самостоятелни изложби в София, Варна, Париж, Осло, Москва, Одеса, Ню Йорк. Експериментира и в областта на живописта.

Цветната графика Из „Тайната книга на богомилите” 4 носи характерния почерк на автора, като разглежда митологемата за богомилството и съдържа библейска символика. Отпечатъкът е изключително прецизен в технологично отношение, предвид, че са използвани няколко цвята.

Авторът умело се ползва от ефектите и качествата на литографията и показва авангарден подход към рисунката и композицията. Очевидната способност на Стоимен Стоилов да бъде изразителен и да изследва докрай темите, които разработва, личи в серията литографии Из „Тайната книга на богомилите”.

Представеният отпечатък датира от 1981 г. и е ценна част от фонд “Графика” на ХГ „Христо Цокев”. Каним всички ценители на графичното изкуство да се докоснат до произведението Из „Тайната книга на богомилите” 4 с автор Стоимен Стоилов през месец декември в ХГ „Христо Цокев”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица