Свържи се с нас

Новини

Отличиха инсп. Илиева в „Пожарникар на годината“

Published

on

снимка: Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово

Инспектор Галина Илиева от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово получи отличие в Националния конкурс „Пожарникар на годината – 2017″. За поредна година служител от РДПБЗН – Габрово бе отличен в заключителния етап на конкурса.

Подгласник в Раздел „Г“ – „Пожарникар на годината от направление „Превенция“, осъществяващи превантивна дейност, обучение на населението или работещи с доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и за отстраняване на последиците от тях“, бе определена инж. Галина Илиева – инспектор по защита на населението ІV степен в група „Превантивен контрол и превантивна дейност“ на сектор „Превантивна и контролна дейност“ към РДПБЗН – Габрово.

Галина Илиева е родена на 06.07.1961 г. в Габрово. Завършила е висше образование с образователно-квалификационна степен „магистър“ във ВМЕИ – гр. Варна. Завършила е и двадесет и пет седмичен курс за първоначално професионално обучение във факултет „Пожарна безопасност и защита на населението” към Академия на МВР гр. София.

В системата на МВР постъпва през 2011 г. В момента изпълнява длъжността инспектор по защита на населението в група „Превантивен контрол и превантивна дейност“ на сектор „Превантивна и контролна дейност“ към РДПБЗН – Габрово при ГДПБЗН – МВР.

снимка: Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово

Основният принос на инспектор Илиева към дейността на службата е организирането на доброволното движение в областта и обучението на подрастващите. Галина Иванова подпомага методически обучението по защита при бедствия на населението на територията на област Габрово.

Провела е почти 40 занятия с участието на близо 1300 ученици от втори и шести клас, участвала е и при проиграване на Плановете за защита при бедствия на над 700 ученици и училищен персонал, активно участва в организирането и провеждането на зелено училище на територията на приключенския парк край село Поповци.

В изпълнение на Националния календар за извънучилищни дейности на МОН за учебната 2016/2017 г., активно участва в организиране и провеждане на общинските и областния кръг от националното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” и областния кръг на конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата”.

На проведеното през м.юни в Бургас XV национално ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” отборът на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово, който Галина Илиева ръководи, се класира на второ място в конкуренция с 28 отбора от цялата страна.

снимка: Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово

Тържествена церемония, проведена на 6 февруари в зала „Концертна” на Централния военен клуб в столицата, бяха връчени наградите от 23-то издание на Националния конкурс „Пожарникар на годината – 2017”.

Съгласно регламента, титлата „Пожарникар на годината“ се присъжда в четири раздела за държавни служители на ръководна, изпълнителска и младши изпълнителска длъжност, от които победители и подгласници, работещи в съответното направление на дейност.

В рамките на проведената церемония по връчване на отличията „Пожарникар на годината-2017“ бе организиран и благотворителен търг с рисунките на победителите за 2017 г. от международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”.

снимка: Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово

В търга бе включена и рисунката на 9-годишния Кубрат Кръстев от Дневен център за деца с увреждания гр. Габрово, класиран на второ място в категория „Деца и ученици от училища за деца със специални потребности и домове за деца в неравностойно положение“ от националния етап на конкурса.

Със събраните средства ще бъдат подпомогнати деца на загинали или пострадали служители от ГДПБЗН.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Приеха Областната аптечна карта на Габрово

Published

on

Областната аптечна карта на Габрово бе приета по време на заседание на Междуведомствената комисия, председателствана от областния управител Кристина Сидорова.

Картата дава актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и идентифицира необходимостта от разкриването на нови аптеки, като определя и необходимия брой на магистър-фармацевтите в област Габрово.

Тя съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствените продукти за домашно лечение от населението в областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, които реално практикуват професията.

За територията на областта, съобразно критериите, определени от Министерство на здравеопазването, е дефинирана необходимост от общо 47 аптеки, една от които денонощна.

Към момента на територията на областта функционират следните аптеки разпределени по общини: Габрово – 28, Дряново – 3, Севлиево – 11, Трявна – 5 /вкл. в гр. Плачковци – 1/.

В Становището на комисията, разработила Областната аптечна карта, се отчита необходимостта от разкриване на 1 нова аптека в община Дряново и 1 аптека с денонощно обслужване в община Севлиево. Предвидена е също така реорганизация на дейността на някои аптеки.

Поне по 1 аптека в общините Дряново, Севлиево и Трявна трябва да бъде пререгистрирана като аптека за отпускане на лекарствени продукти, включително приготвяни по магистрална и фармакопейна рецептура, без изготвяне на лекарствени форми за очи и на разтвори за парентерално приложение.

Поне 1 аптека в община Трявна трябва да договори с НЗОК отпускане на лекарствени продукти, предписвани по Протокол от група IC, предназначени за поддържащо лечение на трансплантирани пациенти; за медицински изделия – превръзки за булозна епидермолиза; за сензори за продължително измерване на нивото на глюкозата и за интермитентни катетри.

Поне 1 аптека в община Дряново ще трябва да монтира автомат за лекарства (тип вендинг), предвид липсата на денонощна аптека. Необходимият минимален брой магистър-фармацевти и помощник-фармацевти, е значително по-голям от реалния.

При необходими 125 магистър-фармацевти, в момента работят 74, а помощник-фармацевтите са 45 при необходими 66. Предстои Областната аптечна карта да бъде представена в Министерство на здравеопазването до края на месец ноември 2022 г.

Въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Трявна има готовност да посрещне зимата

Published

on

Община Трявна има готовност да посрещне предстоящия зимен сезон. Това сочат официалните доклади на структурите, ангажирани с осигуряването на нормални условия за работа и живот през зимата на хората на територията на Община Трявна, които бяха приети от областния управител на област Габрово тази година.

ДЗЗД „Зимно поддържане“ – Трявна е консорциумът, отговарящ за зимното поддържане на общинската пътна мрежа. Разполагат с 25 бр. оборудвана снегопочистваща техника и необходимото количество инертни материали. Създадена е и необходимата организация за поддръжка на републиканската пътна мрежа, преминаваща през територията на Община Трявна, с ОПУ – „Пътен кантон“ – Трявна.

Готовност за работа през зимата имат всички здравни и лечебни заведения на територията на Община Трявна, наличните транспортни фирми, както училищата и детските градини.

„Подготовката на Община Трявна за предстоящия зимен сезон започна още през месец октомври. С моя Заповед бяха възложени за изпълнение конкретни мероприятия със срокове и отговорници, като кметът на кметство Плачковци, кметските наместници по места, ръководителите на училища и детски градини в общината, управителят на „Дом за стари хора – гр. Трявна“, главен специалист „ЦСРИ“ и „Социално предприятие“ разработиха оперативни планове, в които са предвидени конкретни мерки за навременното снабдяване на населението с храна и стоки от първа необходимост, включително и производство на хляб и хлебни изделия“, коментира кметът Силвия Кръстева.

Община Трявна е в непрестанна връзка с ръководителите на Енерго – Про Мрежи АД Варна – МИР Трявна и „ВиК“ ООД – район Трявна, които също са оборудвали и привели в готовност своите аварийни екипи за изпълнение на неотложни аварийно-възстановителни работи в зимни условия. И тази година, приоритетно в Трявна и Плачковци ще бъдат почиствани от сняг зоните около болници, детски градини и училища, автогари, ЖП гари, хлебопекарни, социални заведения и пр.

При влошени метеорологични условия, ръководството на Община Трявна съвместно с органите на РУ на МВР – Трявна, има разработен план за въвеждане на варианти за временно ограничаване на движението и обходни маршрути по общинската пътна мрежа.

Не на последно място е извършено цялостно почистване от излишна храстова и дървесна растителност на 4,1 км зона на река Тревненска, както и на сухия и мокър откос на микроязовир „Трявна“.

Осигурена е необходимата подготовка и екипировка за работа при зимни условия на Планинска спасителна служба и Доброволно формирование „Трявна“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Първи сняг над Габрово!

Published

on

Първи сняг през настоящия зимен сезон заваля днес, 28 ноември, над Габрово. Снеговалежът започна през нощта.

Първоначално заваля слаб дъжд, който премина в сняг, напомняйки ни, че навън е зима. Прехвърчащите снежинки посрещнаха отиващите рано на работа тази сутрин.

Няма образувана снежна покривка, но по някои паркирани автомобили, дървета и храсти снегът се задържа.

Пътищата в региона са мокри. Слабият снеговалеж продължава и към настоящия момент.

Според метеорологичната прогноза очакванията са снеговалежът да продължи през днешния ден и вероятно ще образува тънка покривка.

Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Натрупалата снежна покривка е около 2 см. Пътната настилка се почиства и обработва.

Любопитен факт е, че през миналите 2 години първият сняг над Габрово заваля на 30 ноември, а през настоящата 2022 г подрани с 2 дни.

Жълт код за опасно време е обявен за област Габрово днес. По данни на НИМХ се очакват валежи от сняг и образуване на тънка снежна покривка. Времето в цялата страна ще бъде облачно.

Валежите в Централна и Източна ще се усилят и на места ще са значителни, а в Западна България ще спрат. В Предбалкана ще вали сняг. Ще духа до умерен, в източните райони до силен североизточен вятър и с него ще продължи да нахлува студен въздух.

Към 14 часа температурите ще бъдат между 3° и 8°, в крайните югозападни райони и по Черноморието до 10°-12°, в София около 4°. Бъдете внимателни на пътя, спазвайте необходимата дистанция и тръгвайте на път подготвени за зимни условия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица