Свържи се с нас

Новини

„Няма ситуация без изход, има пауза между две решение“

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

Заместник – министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова и нейният екип проведоха в Габрово работна среща – дискусия, в сферата на демографските и социални проблеми, в която участваха представители на общините от областта, държавни структури, имащи отношение към темата, работодателски организации, студенти от специалност „Социални дейности“.

Срещата беше открита от областния управител Невена Петкова, която накратко описа демографската ситуация за региона, но едновременно с това посочи, че като шанс за нашата област вижда трудовата миграция, „тъй като доброто ниво на икономическо развитие ни дава основания да смятаме, че сме регион, в който биха дошли много млади хора, за да се реализират на пазара на труда“.

По думите на зам. министър Султанка Петрова основната цел е да се разработят регионални демографски политики за всеки регион, които да бъдат съобразени с местната специфика, защото „регионите са изключително различни, тяхната структура е различна, дори населението им е различно“.

„За нас е важно да чуем по места проблемите и мнението на всички, които са съпричастни към един от най-големите проблеми – демографската криза“ – каза още д-р Петрова и допълни, че се надява да бъде поставено едно ново начало – на демографското възраждане на България.

Представени бяха презентации, свързани с темите за демографските проблеми, жизнено равнище и доходи – състояние и тенденции; за ограничаване на неравенствата в обществото чрез по-високи доходи.

Освен като предизвикателство, демографската криза беше разгледана и като перспективи, защото „Няма ситуация без изход, има пауза между две решение“. На първо място сред основните неща, необходими за България в демографски план, за да има една наистина реална промяна и демографско възраждане беше посочен огромният ресурс на българите зад граница.

На второ място беше посочена необходимостта от реални действия, за да се направи така, че младото население да остане да се реализира в страната ни, а не да емигрира. Обърнато беше внимание на нуждата от промени в образователната система у нас, както и на изграждане на връзка между образованието и нуждите на пазара на труда.

Друг момент от срещата бяха мерките, които правителството предприема за насърчаване на предприемачеството и развитието на социалната икономика в страната. Посочени бяха добри примери за социално предприемачество.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Майстор Боян Минчев е кандидатурата на Габрово за „Живи човешки съкровища“

Published

on

Кандидатурата от област Габрово, която продължава в националната селекция по системата „Живи човешки съкровища – България“ е „Сладкият аромат на наследството. Боян Минчев – майсторът шекерджия“, съобщиха от Областна администрация – Габрово.

Номинацията му бе издигната от РЕМО „Етър“ и представя знания и умения, свързани с традиционното производство на сладкарски деликатеси – шекерджийство.

Оценката на областния кръг бе проведена от петчленна комисия, съставена от представители на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, експерти от музеите в Габрово, Дряново и Трявна и РЕКИЦ „Читалища“.

Боян Минчев е наследник на българските шекерджии, които през втората половина на ХIХ, началото на ХХ век започват да практикуват занаята в Габрово, след като изучават тайните и тънкостите му в Румънско.

По това време захарта е била скъпа, затова сладкарските изделия са се приемали като празнични лакомства и са се внасяли в минимални количества от Цариград и Букурещ. Купували са се за празници по панаири и тържища, в кафенета и сладкарници.

През втората половина на века в Габрово има 5 майстори и шекерджийството се смята за най-модерния и млад занаят. Майстор Боян Минчев започва обучението си в занаята в шекерджийската работилница на музей „Етър“, където работят дядо му и неговия вуйчо.

Той е трето поколение шекерджия. Верен на традициите, Боян Минчев продължава да изработва всички изделия ръчно и да радва малки и големи в празник и делник и да предава занаята на най-любознателните.

Зареди още

Култура

Карикатурен салон 2024 официално бе открит в Дома на хумора и сатирата

Published

on

Вечерта на 24 октомври беше специална за Дома на хумора и сатирата и любителите на карикатурното творчество. Представени бяха изложбите от Карикатурен салон 2024, които са четири и са разположени на втория и четвърти музеен етаж. Те ще могат да бъдат разгледани до края на февруари 2025 г.

На най-високия етаж във Веселата къща е позиционирана самостоятелната изложба „Парченца време” на проф. Анри Кулев. Проф. Кулев е художник, режисьор и продуцент на игрални, документални и анимационни филми. Има над 15 самостоятелни изложби – графика, анимационни ескизи и живопис в Анси, Хирошима, София, Оберхаузен, Краков, Берлин, Москва, Братислава, Пловдив, Варна и др.

След изложбата му в Музея за модерно изкуство МоМА 8 Ню Йорк през 1980 г. анимациите „Гарсониера“ и „Неделя“ влизат в колекцията на музея. Носител е на близо 30 национални и международни награди за филмите си. Малко по-късно в зала „Стефан Фъртунов” бяха открити три изложби в една – селекции от 49-тата Национална изложба на карикатурата, 13-тия Международен конкурс за карикатура „Маслината”, Кирения, Кипър и Първия международен конкурс „Вода, река, хора” в Русе.

На откриването присъстват проф. Анри Кулев, Зия Сенсер – член на Общинския съвет на Кирения и председател на Комисията по култура и изкуство, Зафер Туткулу – член на борда на Асоциацията на кипърските турски карикатуристи и член на Организационния комитет на конкурса „Маслината”, Валери Александров – председател на секция „Карикатура” при СБХ, Ивайло Цветков – носител на наградата „Златен Езоп” от последното Габровско биенале.

Появяват се нови градове, които искат да са част от културните събития за карикатурата, гледайки примера на Габрово – каза Чавдар Николов, карикатурист от издателство ПРАС ПРЕС и с познатото си чувство за хумор засегна една важна тема за карикатуристите, работата, на които е свързана с политическата сатира.

Изправени пред сериозното предизвикателство, резултат от все по-малкото вестници тези майсторите на карикатурата са все по-малко – отбеляза Николов. Той подчерта още доброто сътрудничество на Дома на хумора и сатирата със секция Карикатура при СБХ.

В Карикатурен салон 2024 е първото гостуване на наградените и други избрани творби от конкурса „Вода, река, хора“, организиран от Община Русе, ОП Русе арт и СБХ – секция Карикатура по повод 20 години от подписването на Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав и 20 години отбелязване на Ден на река Дунав.

В рамките на салона Музеят на хумора и сатирата представя и селекция от 13-тото издание на Международния карикатурен конкурс Маслината, проведен в Кипър през 2024 г. Преди 23 години в община Кирения в Кипър започва да се провежда Фестивал на маслината, целящ да защити маслиновото дърво и продуктите от него, произвеждани от хиляди години. За да привлече вниманието към темата, се ражда карикатурният конкурс Маслината, който има за цел да критикува противоречията и лошите политики по отношение на производството на маслини по начин, разбираем за широката публика.

*Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Новини

Пътна помощ от ВАИКАР – сигурност, спокойствие и професионализъм!

Published

on

Попаднали сте в аварийна ситуация на пътя? С ВАИКАР помощта е само на едно обаждане разстояние!

Нашата денонощна пътна помощ е готова да реагира незабавно, като ви осигури бързо репатриране на леки автомобили и тежкотоварни превозни средства до 10 тона.

С екип от опитни професионалисти и модерно оборудване, ВАИКАР гарантира сигурност и надеждност при всяка ситуация на пътя.

Освен това фирмата предлага и удобни допълнителни услуги – изкупуване на бракувани и стари автомобили, както и коли под наем.

Не оставяйте непредвидените ситуации да развалят плановете ви. Обадете се на +359 999 009 008 и оставете ВАИКАР да се погрижи за всичко – бързо, професионално и на достъпни цени!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица