Свържи се с нас

Икономика

10 000 лева глоба за търговците, които са без връзка с НАП

Ако търговците чакат до месец септември, обектите им със сигурност ще бъдат запечатани, тъй като сервизите няма да смогнат с модифицирането на касовите апарати

Published

on

Търговците, които са регистрирани по ДДС, имат малко повече от 3 месеца, за да свържат своите касови апарати с компютърните системи на Националната агенция за приходите (НАП). До момента около 15 000 фирми са изпълнили това законовото изискване. Всеки ДДС търговец, който извършва продажби след края на септември и фискалното му устройство няма дистанционна връзка с НАП, подлежи на глоба до 10 000 лв. и едновременно с това обектът му може да бъде запечатан, съобщиха от Централния офис на НАП.

От сервизните фирми, които модифицират касовите апарати или заменят старите модели с нови, предупреждават, че с наближаване на крайния срок времето за регистриране на устройствата все повече ще се увеличава поради струпване на заявките. Сега средното време за инсталиране на едно устройство е около час и половина до два. Ако всички търговци изчакат крайния срок през месец септември, заявките им няма да могат да бъдат изпълнени.

По данни на НАП 231 големи корпорации имат общо 49 000 касови апарата. Останалите около 150 000 фискални устройства, на които предстои свързване, принадлежат на близо 185 000 регистрирани по ДДС фирми и еднолични търговци.

От Приходната агенция съобщават, че всички разходи по закупуването на нови касови апарати или модифицирането на вече съществуващи се зачитат като разход за данъчни цели на търговците. Според действащото в момента законодателство всички останали фирми, които нямат регистрация по ДДС, трябва да изградят дистанционна връзка не по-късно от края на март 2012 г.

Допълнителна информация за това кой модел касов апарат може да се преправи и в кои случаи се налага закупуването на ново устройство може да се намери в интернет сайта на приходната агенция www.nap.bg или на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Икономика

Заключителна конференция: Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП

Published

on

ПОКАНА

Габровската търговско-промишлена палата кани представители на малки и средни предприятия, на общините и институциите от областта, представителите на медиите на заключителна конференция по проект: „Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“.

Проектът се изпълнява в партньорство с норвежката фирма Prios Kompetanse AS и се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България“.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с извършените дейности по проекта, както и с добри практики от България (Клинтех България и Община Габрово) и Норвегия. Експерти от Техническия университет в Габрово ще насочат вниманието ни към мерките, които биха могли да се приложат за повишаване на енергийната ефективност и какъв ефект би могъл да се очаква.

Конференцията ще се проведе в хибриден формат на 29 април 2029 г. от 13.30 часа в Конферентната зала на Библиотеката на Техническия университет Габрово – гр. Габрово, ул. „Хаджи Димитър“ 4 (Ректорат). След края на конференцията дискусиите ще продължат на чаша вино.

Моля, заявете участие на място на мейл: office@chamber-gabrovo.com.
Линк за включване в събитието: Join Zoom Meeting https://us06web.zoom.us/j/8322874812?pwd=ZHhDd0M2ZVczYjgwQ2NDS2YxKzFrUT09 Meeting ID: 832 287 4812
Passcode: 123

Приложение: Предварителна програма
За допълнителна информация: тел. 066 80 31 42, e-mail: office@chamber-gabrovo.com Галина Михнева, Ганка Бакалова

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица