Свържи се с нас

Любопитно

„Алекс Орбито е обикновен човек, натоварен с тежко бреме“, смята операторът Добрин Кашавелов

„Алекс Орбито е обикновен човек, натоварен с тежко бреме и има слабости, като всички нас“, смята операторът на филма Добрин Кашавелов

Published

on

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Този уикенд, 27 и 28 януари, Габрово ще бъде домакин на Фестивала „Здравей, Здраве“. Лектори от цялата страна ще споделят с габровци своите знания в сферата на познанието и достигането на духовно и физическо здраве. С лекции и практики ще бъде показан пътят към постигане на здраве, щастие и свобода, чрез методите на нетрадиционната медицина. В рамките на събитието на 27-ми януари, събота, от 18.00 ч. в зала „Възраждане“ ще бъде показан филмът „Човек на Вярата“, посветен на Алекс Орбито, признат за най-големия лечител на ХХI век. Оператор на продукцията е габровецът Добрин Кашавелов, с когото е и нашият разговор.

Вие сте от Габрово и сте операторът на този уникален филм – „Човек на вярата“ – за големия филипински учител – Алекс Орбито, сниман цели четири години. Защо габровци трябва да го гледат?

– „Човек на вярата“ е документален филм за филипинския лечител Алекс Орбито. Това е филм е колкото за Алекс, толкова и за всеки човек. Всеки един човек от нашия екип работи сърдечно през тези години и знам, че филмът може да докосне сърцето на много хора, независимо дали са от Габрово или от Ню Йорк.

Благодарен съм, че не направихме филма за по-малко време, защото нямаше да е това, което е. Този период от четири години, в които се случиха много неща, както с нас, така и с хората, които бяхме снимали, ни помогна да разграничим кое е по-важното. Когато си в този процес, си мислиш, че това няма да има край, а всъщност е безкрайно нужно, за да станат нещата по-добре.

Кое Вас Ви впечатли най-много в Алекс Орбито? И кое е най-ценното, което промени гледната Ви точка – на човека Добрин и на оператора Добрин?

– В началния период на работа по филма, бях впечатлен от възможностите на Алекс на чисто повърхностно ниво. По време на снимките разбрах, че Алекс е обикновен човек, натоварен с тежко бреме и има слабости, като всички нас. Мислех си, че човек не може да изпитва такава самота или тъга, след като помага на толкова хора. Видях, че той е много топъл и сърдечен човек, уязвим като дете. Алекс ни помогна да отворим повече сърцата си.

Гледната ми точка като човек е гледната ми точка и като оператор. В началото на снимачния процес подходих по обратния ред и всичко ми се разминаваше. След това осъзнах, че, ако искам да стане нещо, трябва да се оставя да бъда воден от неизвестното, да се доверя и да бъда търпелив.

Като оператор на филма, имаше ли моменти, в които да изпитате емоции, непознати за Вас досега? Споделете ни, моля.

– В професионален план имаше много моменти, в които се чудих какво да направя. Алекс усещаше това и доста често се случваше да ми прочете мислите и да повтори някоя операция или да ми даде съвет. Краят на филма завършва с кадри на Алекс Орбито, който играе Паневритмия в България, на Рила.

Каква е връзката на лечителя и българската практика?

– Това не е първото му посещение на Рила. През 2015 година, той имаше възможност да се качи на Рила и тогава поиска да играе Паневритмия, която много му хареса и каза, че усеща хубава енергия от мястото и хората.

Алекс много обича България и всеки път във Филипините не пропускаше да каже, че има гости българи. Според мен Алекс се чувства добре навсякъде, където хората се опитват да живеят в мир и единомислие.

Завършили сте Национална Априловска гимназия. Кажете ни няколко думи за Вас и Вашия професионален път. И не на последно място – посланието Ви към габровци.

– Завърших Национална Априловска гимназия, в която имах весели спомени със съучениците си, както и случих на добри учители. След гимназията станах студент по операторско майсторство в НБУ, който и до днес не съм завършил. Започнах работа като фоторепортер като успоредно през годините съм снимал и като оператор в различни проекти.

На габровци пожелавам всеки сам да бъде промяната, която иска и чака от толкова време. Да не се затварят вкъщи пред телевизори и компютри, а да излизат сред природата и да знаят, че всичко е живо, разбира и може да им помогне.

Филмът за лечителя Алекс Орбито ще бъде излъчен в събота, 27.01.2018 г., от 18:00 ч., в зала „Възраждане“ в Габрово.

Билети днес може да закупите на касата на Драматичен театър – Габрово. Утре, събота, билети ще се продават по време на фестивал „Здравей, Здраве!“, както и непосредствено преди прожекцията.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Фестивалът „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на кукления театър

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на Държавен куклен театър Габрово, тъй като времето не позволява представленията да са на площад „Възраждане“.

Прогнозата е за дъжд, и въпреки че все още оптимизмът и вярата в слънцето не ни напускат, искаме да сме сигурни, че малките и големите посетители на фестивала ще се чувстват комфортно.

Прекрасният и уютен салон на Кукления театър е готов да посрещне двете представления – „Нарисувай ми човек“ от 17 часа и „Разбойническа история“ от 18.30, в събота, 13 август.

Работилничката „Цветни семена“ също ще се състои във фоайето на кукления театър. Децата ще могат да рисуват и апликират с цветове от природата своята рисунка, като я превърнат в жива и плодотворна. За тази цел ще им предоставим различни по големина и цвят семена – червена и обикновена леща, чия, овес, с които да създадат своите картини.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. В четири поредни съботи от месец август куклени театри от България и чужбина представят различни постановки за деца – класически приказки и съвременни истории, а в програмата всеки път е включена и забавна работилница, в която да изработят нещо със собствените си ръце.

Цялата програма на събитието можете да видите оттук.

Медийни партньори: Портал Vcentara.com и Новинарски портал “Габрово Нюз”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Богородичният събор в село Поповци и този път с благородна кауза

Published

on

Едно случайно приятелство на габровеца Димитър Луканов с търновеца Александър Пеев – военнослужещ, музикант и певец с китара, стана причината в радиоефира да се появи нова песен „Продавач на време „. От няколко месеца тя се върти във Велико Търново и клипът ѝ е достъпен онлайн.

Хората от габровското село Поповци, където живее Митко Луканов, ще я чуят за пръв път на живо на 13 август. На голямата поляна до читалището и това лято ще се проведе голям Богородичен събор на жителите на кметството.

Освен изпълнения на Александър Пеев в програмата гвоздей е специалният гост, народният певец Димитър Аргиров. Ще има разнообразна музикална програма, курбан за здраве, томбола с изненади, щандове с интересни предмети и продукти.

Очаква се и този път гостите на събора да бъдат около 500-600 човека. Около 35 деца от селата в кметството и гости се включиха в тазгодишното издание на Детско лято 2022.

След увлекателните и полезни занимания в читалището те ще предложат своите творби, създадени през изминалите три седмици на тема „море”.

Ще има и благотворителен щанд в подкрепа на малкото слънце Велинка от Бургас. Тя има нужда от средства, за да продължи лечението си. За набирането на дарения ще помогне и щандът с вкусни изненади.

НЧ“Дядо Стойно-1927” и кметството в село Поповци са организатори на събитието, чието начало в събота на 13-ти е от 18.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Български безпилотни товарни самолети започват карго полети в ЕС тази година

Published

on

Още до края на 2022 г. ще стартират карго полети с български безпилотни товарни самолети в Средиземноморието, а през 2024 г. и в България. Карго полетите на българските дронове ще започнат първоначално в Малта и Италия, като постепенно ще се разширява обхватът им.

Това стана ясно при посещението на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в “Дронамикс“ – български технологичен стартъп, който работи по създаването и оперирането на безпилотни самолети за доставки на товари. Компанията е разработила собствен дрон, наречен „Черният лебед“, като крайната ѝ цел е да улесни логистиката и начина на пренасяне на товари, с доставка още на същия ден. Близо 140 души работят в компанията, от които над 100 в България. На срещата беше обсъдена още възможността България да се превърне в карго Хъб, а държавата да играе по-активна роля в подкрепа на високотехнологични компании за осигуряване на нови пазари.

„Радвам се, че имам възможност да посетя успешни компании, технологични стартъпи,  чието развитие е преминало през внедряването на иновации. Ще запазим всички работещи механизми в подкрепа на иновативните и високотехнологични български компании и ще опитаме да надградим останалите“, изтъкна министър Пулев. Той допълни, че предстоят още посещения на компании, за да получи обратна връзка как да се подобри подкрепата към родните производства.

Съоснователят на компанията Свилен Рангелов изтъкна от своя страна, че се планира масово производство на карго дронове в дългосрочен план в България, като тук със сигурност ще бъде запазен центърът за развойна дейност и прототипиране, който компанията развива в последните осем години. Рангелов посочи, че „Дронамикс“ е първата в Европа с лиценз за дрон карго авиолиния.

Министър Пулев подчерта още, че българските високотехнологични компании, които създават добавена стойност в икономиката, ще бъдат подкрепени още по-активно с всички финансови инструменти и програми в ресора на Министерството на иновациите и растежа, в това число и Плана за възстановяване и устойчивост. Той посочи като пример предстоящата Оперативна програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията /ПКИП/, която ще осигури подкрепа най-вече на микро, малките и средни компании за близо 3 млрд. лв. „По нея ще бъдат подпомогнати високотехнологични стартиращи компании, както и такива в различни етапи на развитието си. Ще се стимулират партньорства между малките компании и големи дружества за разработване и внедряване на нови технологии и иновации“, допълни Пулев.

Българският стартъп „Дронамикс“ е основан през 2014 г. от братята Свилен и Константин Рангелови и е единствен и стратегически партньор на IATA за безпилотни летателни апарати в целия свят. Компанията е финансирала разрастването си през борсата, като вече има над 1000 акционери. Стартира в рамките на инициативата ДЖЕРЕМИ и Фонда Илевън, като чрез различни финансови инструменти и бизнес ангели през годините е набрала 20 млн. евро инвестиции.

Компанията вече подготвя първите полети на карго дрона си, който е с възможност да транспортира 350 кг. товари на разстояние до 2500 км., в това число в рамките на един работен ден, до няколко часа. Възможното приложение на услугата е в секторите на транспорта, доставките, земеделието, машиностроенето и други. Стартъпът вече притежава сертификат за оператор на лека безпилотна авиационна система (UAS) на ЕС (LUC). Лицензът позволява полети на карго дронове в ЕС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица