Свържи се с нас

Новини

Левицата поиска „главата“ на Даниела Василева

Published

on

снимка: Община Габрово, Архив

БСП – Габрово поиска Даниела Василева, директор дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово, незабавно да подаде оставка и да бъде освободена от длъжност. Мотивът за искането на левицата е скандалният случай на насилие и тормоз в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Хризантема“ в Габрово.

Това стана ясно днес (25 януари) по време на първото за 2018 г. редовно заседание на Общински съвет – Габрово. Пред местния парламент Николай Григоров, общински съветник от БСП, открито заяви, че трябва да се поеме отговорност за случилото се, визирайки общински служители, пряко отговарящи за Центъра „Хризантема“.

Според него, ако кметът на Габрово Таня Христова иска да покаже, че има желание да се справи с проблема, трябва да се разграничи от своите подчинени и да поиска оставките освен на директора дирекция „Образование и социални дейности“ Даниела Василева и тази на заместник – кмета Нела Рачевиц, отговаряща за ресор „Социално – икономическо развитие“.

„Настояваме категорично за поемане на отговорност, чрез незабавна оставка на пряко отговорните за този скандален случай служители на Община Габрово, от горе до долу по йерархията, така както е по структура и длъжностни характеристики“, заяви в зала общинският съветник от БСП.

Пред медиите Николай Григоров бе категоричен, че ръководството на Община Габрово е знаело за случая на насилие в Центъра за настаняване още през месец октомври 2017 г., но по някакви причини е проявило безхаберие. Като доказателство за думите си общинският съветник от левицата посочи писмо до омбудсмана, изпратено до Мая Манолов през октомври м.г.

Григоров коментира и изказването на досегашната ръководителка на Центъра Маринела Лазарова, обявила днес, че над директора дирекция „Образование и социални дейности“ Даниела Василева има политически чадър, определяйки думите на Лазарова като „всеизвестен факт“.

„В крайна сметка ние не говорим за политически чадър. Говорим за професионални задължения – това кой как се справя. Служител на Общината или държавен служител на работното си място трябва да бъде политически неутрален“, допълни още пред журналисти Николай Григоров.

В отговор на исканата от БСП – Габрово оставка на Даниела Василева, кметът на Габрово Таня Христова каза пред Общинския съвет, че ще бъде безкомпромисна, предприемайки и инициирайки всички действия, свързани с пропуски в работата и грижата, поети като ангажимент към децата и младежите от Центъра за настаняване от семеен тип.

Потърсена за коментар ще подаде ли своята оставка, директорът дирекция „Образование и социални дейности“ в Община Габрово Даниела Василева заяви пред медиите, че ще помисли дали да я депозира.

„Искам да кажа, че съм отговорен човек. Работя от дълги години за държавата и смятам, че си спазвам основните задължения. Колкото до въпроса дали ще подам оставка. Мога да кажа само – ще помисля“, коментира Даниела Василева. Директорът дирекция „Образование и социални дейности“ отхвърли твърденията, че е знаела за случаи на насилие в Центъра „Хризантема“ още от 2016 г.

По думите й узнала, че в Центъра „Хризантема“ имало случай на насилие едва на 15 януари 2018 г. след като била повикана за среща при кмета Таня Христова, получила кадрите със случаи на насилие. Временно изпълняващ длъжността на Центъра сега е Тихомир Георгиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Силвия Кръстева поздрави Славейковото училище за Празника

Published

on

Днес едно от най-старите светски училища у нас – Славейковото в Трявна празнува своята 183-та годишнина. По този повод кметът на Община Трявна поздравява цялото училищното настоятелство, всички бивши и настоящи учители и възпитаници на образователното средище.

Честит празник!

Уважаема г-жо Ганчева,
Уважаеми преподаватели,
Скъпи ученици,

Щастлива съм да Ви приветствам с празника на едно от най-старите светски образователни средища в България – Славейковото училище, което днес навършва своята 183-та годишнина. За мен е огромна чест и удоволствие да Ви поздравя по този повод и да изразя своята заслужена гордост, че Трявна има един стабилен и успешен просветен образ, благодарение на Вас!

Десетки са учителите и деятелите, които през тези близо два века са развивали и продължават да развиват просветното дело в нашия прекрасен възрожденски град. Многобройни са славейковите възпитаници, учили и просперирали тук, които сетне са оставили забележима диря в историята и живота на страната ни.  Хиляди са човешките съдби на различни по дарования хора, които обединени от чувствата за дълг, обич и всеотдайност са прекрачвали прага на тревненската гимназия.

Уважаеми учители,
Драги ученици,

Днес предизвикателствата пред българското училище несъмнено са сериозни, а задачите му – нелеки.  Но аз съм сигурна, че всички ние носим своята отговорност и правим необходимото, за да оправдаем очакванията към нас.

На днешния празник Ви пожелавам да сте здрави, да се подкрепяте и насърчавате взаимно. Уверявам Ви, че общинското ръководство ще продължава да прави необходимото, за да се осъществява общия ни стремеж за достоен живот и просперитет на нашите деца и бъдещето на България!“

Честит празник!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

По повод днешния празник на училището ще бъде открита изложба с творби на възпитаници от часовете им по изобразително изкуство с ръководител г-жа Росица Скендерова. Кметът на Община Трявна ще уважи събраната творческа колекция на учениците от 5 до 12 клас и ще поздрави присъстващите.

Изложбата ще бъде открита в 17:00 ч. днес и ще остане в музей Старото школо до 22 декември 2022 год.

Зареди още

Новини

„ВАИКАР“ изкупува всякакви непотребни коли, бусове и камиони

Published

on

„ВАИКАР“ изкупува всякакви превозни средства от леки автомобили, микробуси и камиони.

Габровската фирма приоритетно купува микробуси от марката „Форд“, модел „Транзит“ от цялата страна. Бусовете могат да бъдат стари, ударени, бракувани, повредени, с неотстранима техническа неизправност или спрени от движение.

Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359 999 009 008 и вземете добра оферта за старото си и непотребно превозно средство.

Освен това „ВАИКАР“ купува:

  • Всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти
  • За възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили, произведени преди 1990 година

Фирмата разполага с:

  • Специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона
  • Денонощна пътна помощ до всяка една точка на страната
  • Собствен транспорт
  • Коли под наем
  • Собствен сервиз

„ВАИКАР“ е Вашият коректен и надежден партньор, който ще се отзове веднага, предлагайки ви качествено обслужване и ще ви помогне, ако сте изпаднали в трудна ситуация на пътя.

Компанията предлага цялостни адекватни решения, свързани с транспорта и превозните средства. Не се колебайте, а влезте веднага в контакт с „ВАИКАР“ на телефон: +359 999 009 008.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица