Свържи се с нас

Новини

Габрово е лидер по минифутбол в Централна България

Четири отбора от Английската неделна футболна лига на Габрово очакват жребия за републиканските турнири на БАМФ.

Published

on

снимка: АНЛ – Габрово

Габрово се превърна в лидер по минифутбол в северна Централна България. Това показват сухата статистика и неоспоримите факти. А какви са те?

В началото на републиканските надпревари габровските отбори попаднаха в една зона с най – добрите тимове от Троян, Плевен и Русе. Това бе прието със смесени чувства от неизвестността, която предстоеше. Предимство бяха малките разстояния, които трябваше да се изминават за мачовете.

В Шампионска Лига, шампионите от „ФК Стеф Фреш“ попаднаха в една група с „ГП Лука“ от Плевен и „ФК Мечките“ – Русе. Трябваше да се изиграят три турнира, като всеки отбор щеше да домакинства по веднъж. Още при първата си среща в Плевен габровци загатнаха за силата си. Те загубиха нещастно от русенци, но във втората си среща „отвяха“ домакините, с 8:2 на собствения им терен. За втория турнир в Русе, плевенчани не се явиха и бяха дисквалифицирани, а нашите момчета победиха и русенци на техен терен. Така третата среща между „ФК Стеф Фреш“ и „Мечките“ се оказа протоколна и габровци спечелиха групата. На 1/16 финалите, потърпевш бе тимът на „Куршумите“ Троян. Иван Лесев отново бе неудържим и по този начин, габровският шампион се класира за 1/8 финалите.

В Лига България, зоната бе разделена на пет групи. Във всяка една от тях имаше по един габровски отбор и всеки един от тях я преодоля.

Първи това стори „ВАС Етъра“, разправил се с тимовете на „Шерифа Тийм“ от Плевен и „Спортинг“ – Троян, по изключително убедителен начин.

Последва ги отборът на „ФК Габрово – Палаузово“. Палаузовци загубиха нелепо от „Арте“ – Плевен, но „ТМ Технолоджи“ от Русе не се яви и нашите момчета продължиха напред.

„ФК Старо Село 777“ бе следващият габровски отбор, класирал се за 1/32 финалите. На терена в Плевен, нашите победиха „ФК Разград“, а „Sushi shef“ от София не се яви.

„Копакабана“ също бе убедителен, след като с две победи спечели групата си. Отстранени бяха „АФК Гарант“ – Троян и „АФК Русчук“ от Русе.

Най – драматично бе класирането на „New Boys“, след две равенства. Първото бе срещу „ФК Дунав Завинаги“, а второто срещу „Young Stars“ от Троян бе постигнато в намален състав, минутки преди края на мача.

Фазата на 1/32 финалите бе прескочена от тима на „ВАС Етъра“, тъй като той се оказа победителят от петте групи с най – добри показатели.

„ФК Габрово – Палаузово“ направи най – паметният мач в историята на габровския минифутбол. Съперниците от „ФК Дунав Завинаги“ поведоха с 3:0 и тогава „палаузовци“ заиграха на пълни обороти. В последните три минути на срещата те отбелязаха четири гола и ликуваха с 5:3.

„Копакабана“ изпита обратното чувство. Водейки с 2:1, габровци допуснаха два гола в заключителните две минути на мача и загубиха от „Спортинг“ – Троян.

„ФК Старо Село 777“ и „New Boys“ пък бе габровското дерби в тази фаза на надпреварата. В много оспорван мач селекцията на Кирил Каменополски спечели с 3:2.

Така, хулен и подценяван от мнозина, но вълнуващ все повече габровския зрител, минифутболът в града на Рачо Ковача показа доминиращата си сила в централната част на Северна България. Голяма част от мачовете в местната лига се играят пред многочислена публика, а за дербитата спортен комплекс Трендафила се оказва тесен пред зрителския наплив.

Истинският критерий обаче е надпреварата с отборите от другите градове. И тук габровци са на четвърто място по брой отбори, класирали се за пролетните кръгове от турнирите на БАМФ. Напълно очаквано София е с девет представители в урните, Враца е с шест, а Благоевград с пет. И на четвърто място е Габрово, със своите четири отбора, очакващи жребия на 13 януари.

След Габрово са такива футболни градове, като Пловдив, Бургас, Русе, Варна, Сливен, Петрич и много други.

Жребият ще бъде теглен на 13 януари, събота, по време на традиционния семинар на БАМФ.

„ФК Стеф – Фреш“, „ВАС Етъра“, „ФК Габрово – Палаузово“ и „ФК Старо Село 777“, бъдете силни, вярвайте в собствените си сили и дерзайте. Вие сте в елита на минифутбола в страната. Желаем ви успехи на републиканската сцена, споделят от АНЛ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Обучение за боравене с огнени инструменти и танц с огън в Габрово

Published

on

Читалище „Будителите“ ви кани да се включите в обучение за боравене с огнени инструменти и танц с огън.

Предизвикайте се и елате, дори да нямате никакъв опит! Работилницата ще водят артистите от столичната формация Bright eye – Петя Божинова, хореограф и танцьор в областта на съвременния танц, Даниел Нгуен – танцьор и костюмограф, и актьорът Николай Бързаков.

Обучението ще се проведе на 15 юли, петък, в сградата на читалище „Будителите“- бившото помощно училище до централния пазар. Времетраенето е около 3 часа, като участниците ще се съберат в 16.00 часа.

Най-добрите ще се представят пред публиката на Фестивала на светлината, който ще се проведе в двора на читалище на 15 и 16 юли.

Не изпускайте шоуто! То ще започне още вечерта на 14 юли по старинните улици на квартал „Шести участък“ и ще продължи на други централни локации.

Всички желаещи да се впуснат в приключението са добре дошли, без ограничения на възрастта!

За да се запишете в обучението по боравене с огнени инструменти и танц с огън, пишете на: buditelite@mail.bg, за да бъдете включени. Оставете име, телефон и електронна поща за връзка.

Участниците в работилницата ще проведат с обучителите кратка предварителна онлайн среща, за която ще ви информираме допълнително. Крайният срок за записване е 12 юли!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Узана Поляна Фест и тази година през юли

Published

on

Любимият Узана Поляна Фест, отново през юли, ще придаде на лятото необикновена емоция сред природата. Голямата поляна в местност Узана, само на 20 км от Габрово, ще се превърне в дом на зелените идеи и споделените емоции в трите фестивални дни – 22, 23 и 24 юли.

Устремен към екологичното поведение и грижата за природата, фестивалът ще срещне зеленото мислене и успешните екологични модели, представени в 10 зони чрез еко практики, интерактивни дейности, здравословни продукти, арт инициативи, зелени предизвикателства и всичко това допълнено с музика, вкусна храна и простора на Балкана.

За първи път тази година фестивалът ще предложи Младежка зона с много динамика. В специалното пространство на младите хора ще е едновременно и забавно, и лежерно, и творческо, и международно, и пълно с предизвикателства!

Пространство „Познание“ е посветено на адаптацията и справянето с климатичните промени. В темата „Повече зелени в борбата с климатичните промени“ участие ще вземат различни организации, специалисти и хора с опит в отношенията с дърветата. И не само това тук ще говорим за водата, въздуха, огъня и силата на природата.

Арт зоната ще приюти творци с различни умения и занаяти. Специални работилници ще дадат възможност на посетителите да участват и със собствените си ръце да сътворят красота. И всичко това без да вредят на природата.

Еко базарът и фермерският пазар са зоната на производителите с малки ферми и градини, предлагащи продукти с неподправен вкус и качество.

А музиката! Музиката е в две концертни вечери с участието на групите Тригайда и COOL DEN в петък и Ritmos Negros, БУЛГАРА и Sevi в събота.

Това не е всичко! В Узана Поляна Фест свое запазено място имат Детския център, ИН и ЯН зоната за практики, пространство „Наздраве“, организираните образователни преходи в планината, спортни инициативи, срещи, разговори и усмивки.

Екологичният фестивал Узана Поляна Фест се организира от Община Габрово и е част от „зелените“ инициативи, посветени на опазването на природата. Фестивалът се реализира с подкрепата на „Северноцентрално държавно предприятие“ ДП и Център за енергийна ефективност ЕнЕфект.

Входът за фестивала е безплатен.

Узана Поляна Фест ще Ви посрещне топло, гостоприемно и омагьосващо!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Марин Маринов присъства на информационна среща за дуалното обучение

Published

on

Заместник-кметът на община Трявна бе сред официалните гости по време на информационна кампания за популяризиране на дуалната форма на обучение у нас, която бе проведена в тревненски хотел на 4 и 5 юли тази седмица. Марин Маринов уважи събитието, което е в изпълнение на Дейност 5 – Дейности в подкрепа на родителите, по проект BG05M2OP001-2.014-0001 ,,Подкрепа за дуалната система на обучение“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове и поздрави присъстващите от името на кмета на община Трявна Силвия Кръстева.

“Добре дошли в нашата прекрасна Трявна, изключително много се радвам, че има такъв голям интерес към подобно събитие, което екипът на Министерство на образованието и науката е подготвил. Смятам, че не е необходимо да Ви уверявам в ползите на дуалното обучение – една от причините, поради която всеки един отива да учи, за да може да бъде полезен не само на себе си, но и на обществото, в което се опитваме всички ние да живеем заедно, помагайки си един на друг. Пожелавам успех на събитието, сигурен съм, че всеки един от Вас ще излезе обогатен след края му и искам също така да благодаря освен на екипа на МОН и на областна управа, така и на Регионално управление на образованието в лицето на г-н Георги Маринов, с който взаимодействаме изключително добре по всяка една допирна точка. Бъдете здрави!” сподели зам.-кметът на община Трявна.

Информационната кампания в Трявна събра близо 110 души, сред които членове на екипа за организация и управление на проекта, директори и учители от училищата от област Габрово и област Велико Търново, които вече са въвели дуална форма на обучение, представители на бизнеса от двете области, ученици от VII клас и техните родители, както и заинтересовани граждани. Събитието уважиха още областният управител на Габрово Ралица Манолова и началникът на РУО-Габрово Георги Маринов.

Областният управител на област Габрово подчерта, че дуалната форма на обучение е “позабравеното ново” и вече е доказало, че работи във времето. “Знам, че на територията на област Габрово всяка една община има фирми, които са подали ръка, които са готови да подкрепят този образователен процес, така че учениците да се чувстват подготвени и добри специалисти. Не веднъж съм казвала и продължавам да казвам, че само тогава, когато заедно работим и намираме истинската пресечна точка между интереса и възможностите на институциите, бизнеса, активното участие на родители и ученици само тогава можем да постигнем добри резултати“, допълни още Манолова.

По време на откриването на кампанията бяха представени постигнатите резултати от стартирането на проекта и как той е подобрил връзката “ученик-училище-родител-работодател” в контекста на значимостта на активното участие на родителите и връзката им с училището и работодателя за реализирането на дуалната система на обучение. Във втория ден от информационната кампания бяха посетени Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово и „АМК Задвижваща и управляваща техника“ ЕОД – гр. Габрово.

“Основен акцент е представянето на постиженията на учениците, обучавани в дуална система на обучение, пред родители, широката общественост и органите на местната власт от госпожа Фани Тодорова, член на екипа за организация и управление. В рамките на двата дни бяха проведени поредица събития – представяне на професионални гимназии, обмен на добри практики, отворени врати при работодател и професионална гимназия, дискусии“, сподели инж. Емилия Ангелова – координатор по проекта в Регионално управление на образованието – Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица