Свържи се с нас

Култура

Писателят Ивайло Гогов впечатлен от млади таланти в НАГ

Published

on

Писателят Ивайло Гогов, председател на националния литературен конкурс за ученици „Млад писател“, даде изключително висока оценка на трима възпитаници на Националната Априловска гимназия и техните преподаватели.

В писмо до директора на НАГ Снежана Рачевиц, Гогов пише: „Изключително съм впечатлен от представянето на Вашите ученици Мирела Казакова, Ана-Мария Антонова и Теодор Мицев. Тримата не само че се класираха за втори кръг (сред дванадесетте най-добри участници в конкурса от цялата страна), но и се представиха отлично на втори кръг! Всички от журито сме на мнение, че тепърва ще чувате за техните успехи!“

Писателят изпраща и специални поздрави за преподавателите на талантливите деца – Елвира Христова, Паулина Мартинова и Велина Парахулева.

Вторият и последен етап на конкурса, чиито ментор, наставник и патрон бе доц. Георги Лозанов, се проведе на 15 декември в София. Той включваше среща със съвременни писатели, творческо писане в екип и самостоятелно творческо писане по непозната тема – „Много или малко са 25?“.

Ето с какво тримата от НАГ впечатлиха Ивайло Гогов, автор на 7 стихосбирки и 7 романа:

Мирела Казакова

Мирела Казакова, XII г: „Свързах 25 с Коледа. Аз свиря на пиано и ще имам концерт днес в Трявна (22 декември). Реших да свържа темата с пиеса от 25 ноти. Героинята в моя разказ заедно със своя приятел композира произведение за музикален конкурс и съставят пиеса в 25 тона – 5 ноти в 5 комбинации“.

Теодор Мицев

Теодор Мицев, XI д: „Аз писах за един чат с много важен за мен човек, който трая точно 25 минути. Разговаряхме за щастието, защо хората не трябва да отнемемат щастието от останалите, какъв е смисълът да го правят. А свободната ми тема беше „Аз, пушачът“.

Ана – Мария Антонова

Ана-Мария Антонова е намерила провокация за числото 25 в 25 чифта обувки, но интригата на разказа е завъртяна само с четири чифта.

Според думите на Гогов, който по професия е ландшафтен архитект, преподавателите по литература определят конкурса „Млад писател“, като „най-различния“, „най-нетрадиционния“ и „най-трудния“.

СИП Журналистика, НАГ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Проф. Димитрова участва в избора на президент на АЕОМ

Published

on

Директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова взе участие в заседанието за избор на президент на Асоциацията на европейските музеи на открито (АЕОМ). Кандидатурата на Хилде Шоелфс за втори мандат начело на организацията получи единодушна подкрепа. Гласуването бе част от 30 конференция на АЕОМ, реализирана в шведската столица Стокхолм от 27 септември до 1 октомври.

„Занаятите и устойчивото развитие на музеите на открито“ бе презентацията, представена пред участниците в конференцията от Тихомир Църов – вторият представител на „ Етър“ по време на форума.

Това издание на конференцията се проведе основно на територията на най-стария музей на открито „Скансен“ и в него се включиха 160 специалисти от 40 организации. Преобладаващото присъствие бе на музеи на открито от Германия, Норвегия, Дания, Чехия, Румъния, Обединеното кралство и др., но се включиха и представители на САЩ и Япония.

По време на официалната гала вечер участниците в конференцията бяха приветствани от висши представители на местната власт в Стокхолм, между които Сесилия Бринк – президент на Градския съвет. Те получиха възможността да се запознаят как функционират политическата и административна власти на шведската столица и бяха допуснати в залата за гласуване на парламента на шведската столица.

Един от важните дискутирани проблеми бе намирането на пътища за устойчиво развитие на музеите. Споделеният опит бе оценен от българските участници като ползотворен, независимо от естествените различия, които съществуват между отделните музеи на открито.

Президентът на АЕОМ Хилде Шоелфс поздрави РЕМО „Етър“ за голямото международно признание – получаването на наградата „Жива“ в началото на 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица