Свържи се с нас

Новини

Дарителският кръг в Габрово набра 30 000 лв. за инициативи

Published

on

снимка: frgi.bg.

Във вторник щедростта на габровци отново се срещна с инициативността на Обществения фонд на поредния дарителски кръг „За Габрово“. Този път бяха събрани 30 000 лв. дарения в подкрепа на 5 инициативи, които ще се реализират през 2018 година.

Необходими са още около 2000 лв., за да се събере предварително планираната сума. Когато набраните дарения станат 32 000 лв. към тях ще се добавят и 16 000 лв. насрещно финансиране и така с общата сума от 48 000 лв. ще се реализират следните проекти:

1. Проект на обединени спортни клубове – Спортен клуб по ориентиране – Габрово, Спортен клуб по ски бягане – Габрово, Клуб по биатлон – Габрово предвиждат закупуване на специална машина за утъпкване на писти, която ще се ползва в м. Узана за създаване на писти за всички гореизброени спортове. Шейната, която се използва за целта, в момента е безкрайно стара и амортизирана. Трите клуба имат крещяща нужда от микробус, с който да се извозват децата за тренировки и състезания. За момента Българска спортна федерация предоставя от София своя микробус при много важни участия, за да се ползва за максимум ден от габровски клубове. Наличието на собствен микробус ще осигури нови възможности за спортистите от Габрово. В рамките на предвидения бюджет ще се закупят двете машини втора употреба, защото няма възможност за чисто нови, но ще се търсят такива – с гаранция от продавача.
Обща стойност – 18 000 лв.

2. Проект на Фондация Градище – Проектът предвижда създаване на първото за Габрово – споделено пространство /co-working space/. Помещенията се предоставят безвъзмездно от Областен управител – на комуникативно място в центъра на града, но имат нужда от ремонт. Проектът е на стойност 3000 лв., с които ще се покрият най-належащи ремонти за създаване на условия за стартиране на дейността. Предвижда се първоначално да заработи Лаборатория по роботика. Проведени са разговори и има готовност за безвъзмездно предоставяне на техника.
Обща стойност – 3 000 лв.

3. Проект на Младежки клуб, подкрепен от бизнес-организации, Сдружение „Равен старт – 2008″ и Ротари – Проектът включва диагностика и рехабилитация на деца с гръбначни изкривявания. Диагностиката ще бъде извършена от Ротари клуб – Габрово, а самата рехабилитация се извършва от Сдружение „ Равен старт-2008”. Сдружението вече четвърта година извършва Водна рехабилитация на деца с увреждания от Област Габрово, то е и инициатор на идеята за водна рехабилитация на деца с гръбначни изкривявания. От миналата година в басейна на ПМГ „Академик Иван Гюзелев“ се провежда и лечебно плуване за деца с увреждания и деца с гръбначни изкривявания. За целта Сдружение „Равен старт – 2008“ обучи специалист – кинезитерапевт, който да рехабилитира децата.
За прегледи:
Обща стойност – 7 500 лв.
За водна рехабилитация:
Обща стойност – 6 000 лв.
Обща стойност на всички дейности: 13 500лв.

4. Проект „Игрила” на Театрален клуб към ИМКА – Габрово – Целта на проекта е да се създаде театрален спектакъл по едноименната пиеса на Теодора Димова с участието на ученици от няколко габровски училища, който през дълбоко закодирания в българската традиция мотив за „залюбената мома от змей“, търси връзка с ценностите, страховете и мечтите на младите хора днес. В постановката ще участват 15 младежи от три габровски училища – Априловска гимназия, Математическа гимназия и Професионалната гимназия по туризъм – Габрово. Очаква се представлението да бъде видяно от над 500 млади хора от града и от поне още толкова публика от други възрастови групи. Спектакълът ще бъде представен на различни младежки театрални фестивали, първият от които е през м. април, 2018 г. в Пазарджик – МТФ „Океан от любов”. По пиесата ще бъде направена адаптация за тип сетивен театър, който ще бъде представен в регионална библиотека „Априлов-Палаузов”.
Обща стойност – 1 500 лв.

5. Проект на обединение от арт-организации и творци – Габрово Арт – Проектът обединява Школа по приложни изкуства с преподавател Ива Пенчева, Арт-клуб към ДГ „Дъга“, Клуб „Будители“.
Обща стойност на проекта 11 400лв
Дейностите предвиждат:
• провеждане на поредица от арт-пленери, насочени към въвличане на деца и родители в приложните изкуства /3 по време на карнавалната седмица, 3 през лятната ваканция – общо 6 за над 120 участника /
• Провеждане на конкурс „Съвременни будители“
• Поредица арт-инициативи, комбиниращи изкуства и активно гражданство в Арт-клуб към ДГ „Дъга“
• Издаване на каталог с арт-произведенията от горепосочените инициативи, организиране на изложба и даряване на част от произведенията за отделения в болницата
Проектът ще ангажира над 300 деца и семействата им, което е над 1000 човека пряко.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Двама в ареста заради марихуана в буркани

Published

on

Двама севлиевци бяха задържани при полицейска акция по линия „Наркотици“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Операцията е била проведена в петък, 23 септември. Криминалисти извършили претърсване в два частни имота в града.

В едното от жилищата, обитавано от 28-годишен мъж, полицаите намерили буркани, съдържащи суха зелена листна маса, с тегло 13 грама, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

Задържан бил и 32-годишен севлиевец, държащ в жилището си също марихуана. По двата случая са образувани досъдебни производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит по пладне велосипедист се самоконтузи на ул.“Орловска“

Published

on

Неприятен инцидент посред бял ден с пиян велосипедист изправи косите на минувачи. Сцената се разиграла в съботния ден, около 13.35 часа, на ул.“Орловска“ в Габрово.

Пристигналият на мястото на пътнотранспортното произшествие екип на полицията установил, че 64-годишен велосипедист не е контролирал непрекъснато движението си, ударил се в бордюр и паднал на тротоара.

Мъжът бил откаран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където след прегледа бил освободен с контузна рана на главата.

Проверен бил за употребата на алкохол, като дрегерът отчел 1.09 промила. ПТП-то е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица