Свържи се с нас

Новини

Прокуратурата атакува Правилника за работа на ОбС – Севлиево

Районна прокуратура – Севлиево протестира противоречиви норми в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет

Published

on

снимка: Община Севлиево, Архив

Районна прокуратура – Севлиево внесе в Административен съд – Габрово, протест против четири текста от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация в община Севлиево, приет на 26.07.2016 г.

Прокуратурата счита, че Правилникът е издаден от Общински съвет извън правомощията му и при неправилно приложение на материалния закон. Атакувани са четири от нормите, тъй като противоречат на друг акт – Закона за местното самоуправление и мастната администрация, който е с по-висока степен. С протеста прокуратурата иска отмяна на чл. 5 ал. 1 т. 23, т. 24, чл. 17 ал 1 т. 8, чл 24 ал 1 т. 7 и чл 118 ал 1 от Правилника.

В чл. 5 ал. 1 т. 23 от Правилника е записано, че Общински съвет взема решение за предсрочно прекратяване пълномощия на общински съветник. Този текст противоречи на нормата от ЗМСМА, където е посочено, че компетентността за това принадлежи на Общинската избирателна комисия.

Подобно е и противоречието на чл. 5 ал 1 от Правилника, в който е записано, че общински съвет взема решение за предсрочно прекратяване на правомощията на кмета. Според ЗМСМА тази компетентност принадлежи на общинската избирателна комисия.

В нормата на чл.24 ал 1 от Правилника е изброено, че пълномощията на общински съветник се прекратяват предсрочно, като според т. 7, това става при промяна на местожителството. Съгласно ЗМСМА това касае постоянния адрес.

Атакуван е и чл. 118 ал. 1 от Правилника, с който е въведена норма, според която общински съвет може с решение да прекрати предсрочно пълномощията на кмета, но тази компетентност според ЗМСМА принадлежи на общинската избирателна комисия.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

562 заразени с КОВИД-19 и 11 починали през миналата седмица в региона

Published

on

Единадесет души са загубили битката за живота си, а петстотин шестдесет и два са новите потвърдени случаи на КОВИД – 19 през миналата седмица на територията на област Габрово.

Данните, които обхващат периода от 10 до 16 януари, включително, стават ясни от информация на Регионалната здравна инспекция в Габрово относно разпространението на вирусната инфекция.

През миналата седмица общо 65 пациенти са били хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ, а останалите 497 провеждат домашно лечение.

По отношение на разпределението по новите 562 заразени с КОВИД – 19 в четирите общини на област Габрово, от информация на РЗИ става ясно още, че най-много са положителните проби в Габрово, общо 392.

Деветдесет и три са тези в Севлиево, петдесет и три в Дряново, двадесет и четири са отчетените през миналата седмица в Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Почти всяко домакинство в региона има достъп до интернет

Published

on

Резултатите от проведеното изследване за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2021 г. в област Габрово показват, че 83.7% от домакинствата в областта имат достъп до интернет в домовете си, при средно 83.5% за страната.

За областта е отбелязан ръст от 6.2 процентни пункта спрямо предходната година, който е по-висок от регистрирания за страната – 4.6 пункта. По този показател област Габрово се нарежда на второ място в рамките на Северен централен район.

През 2021 г. 74.6% от лицата в област Габрово, на възраст между 16 и 17 навършени години, използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично на работа, вкъщи или на друго място. Мъжете в областта са по-активни при регулярното използване на интернет – техният относителен дял е 78.8%, при 69.4% за жените, като при мъжете относителния дял е по-висок от средните за страната с 3.7процентни пункта, а при жените е по-нисък с 3.4 процентни пункта.

Значителни са различията при редовно използващите интернет по образование, като за област Габрово 92.9% от лицата с висше образование използват редовно глобалната мрежа, при 72.5% от лицата със средно образование. В сравнение с 2020 г. по този показател намалява относителният дял на лицата с висше и основно и по-ниско образование съответно с 0.9 процентни пункта и със 7.3 процентни пункта.

Данните за 2021 г. в национален мащаб показват, че при лицата с основно или по-ниско образование делът на регулярно използващите глобалната мрежа варира между 69.8% за област Бургас и 21.3% за област Кюстендил. При лицата със средно образование относителният дял се движи между 89.8% за област Шумен и 53.6% – за област Пазарджик.

При висшистите относителният дял на лицата, регулярно използващи интернет в отделните области на страната е между 100.0% за областите Перник и Ловеч 79.6% за област Ямбол.

Данните от изследването за използване на ИКТ в домакинствата и от лицата през 2021 г. сочат, че относителният дял на лицата в област Габрово, използващи глобалната мрежа за взаимодействие с публичните институции през последните 12 месеца е 20.2% при 26.6% средно за страната.

В рамките на Северен централен район с най-висок относителен дял е област Силистра -28.6%, докато в област Разград – 10.6% от лицата използват предлаганите онлайн услуги от публичната администрация. Област Благоевград е с най-висок относителен дял в страната – 43.8%.

В сравнение с 2020 г. делът на лицата в област Габрово, използващи интернет с цел взаимодействие с институции от публичния сектор, намалява с 3.1 процентни пункта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спряха севлиевец, метнал се да кара в нетрезво състояние

Published

on

44-годишен от Севлиево бе засечен пиян зад волана на „БМВ“. Нарушението му било хванато в събота, 15 януари, около 02.00 часа в ж.к. „Атанас Москов“.

При проверката водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел 1.48 промила алкохолни пари в количеството издишан въздух.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица