Свържи се с нас

Новини

Габрово продължава усилията за качествено образование

Таня Христова: „С обновяването на „Св. св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“ продължаваме усилията за качествено образование в общината“

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Община Габрово продължава с последователните усилия в подкрепа на качественото образование. С обновяването на основните училища „Св. св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“ ще бъдат приложени по-добри решения в сферата на енергийната ефективност.“ Това заяви кметът Таня Христова по време на публичното представяне на дейностите от проекта за инвестиции в съвременна образователна инфраструктура в община Габрово.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Ще реализираме проект с интегриран подход, който включва не само цялостен ремонт и саниране на сградите, но и реорганизация на дворните пространства, най-съвременно оборудване и обзавеждане на класните стаи и помещенията. Ролята на Общината е да се грижи за добри физически условия в училищата. Надявам се, че обновяването на материалната база ще доведе до подобряване и на учебния процес, ще вдъхнови и ще мотивира, както децата, така и учителите. Убедена съм, че с крайния резултат ще можем да покажем на колегите от страната един модел, който ще е гордост за всички ни“, каза Таня Христова.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Заедно с Андрей Шишманов, представител на габровската фирма „Гипсотехника“, кметът даде официален старт на строително-ремонтните работи със символично полагане на топлоизолация върху фасадата на училище „Цанко Дюстабанов“.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По думите на ръководителя на проекта инж. Виолета Парашкевова заложените дейности в двете училища допълват и надграждат реализираните от Община Габрово през последните години мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура. С европейски средства през 2013 г. 5 училища и 9 детски градини станаха по-топли и по-приветливи.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За двата обекта са сключени договори за инженеринг, който включва проектиране, авторски надзор и строителство.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В ОУ „Цанко Дюстабанов“ дейностите започнаха, а за ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ текат съгласувателни процедури за одобряване на проекта на избраната фирма „Нов стандарт 2012“ ЕООД.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Предвидена е съвременна система за енергиен мениджмънт и сградна автоматизация, осигуряваща информация за потреблението на енергия чрез мрежа от сензори и отчитане на постъпилата от външни доставчици енергия. Това ще осигури надеждна експлоатация и проследяемост на използваната и спестената енергия в учебните заведения.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Според арх. Александър Генчев заданието за проектиране е изключително амбициозно от гледна точка на всеобхватност, за да се постигне цялостен продукт.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„С този проект Габрово за пореден път доказва, че си е заслужил името на един иновативен модел за модерно мислещ и съвременен град“, заяви Генчев. Той представи идейната концепция за реконструкция и модернизация на ОУ „Цанко Дюстабанов“.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На последния етаж в един от корпусите на училището ще функционира център за специална образователна подкрепа.  Той е проектиран така, че децата ще се занимават отделно от учениците в учебното заведение, като същевременно няма да се чувстват изолирани. Те ще бъдат настанени в така наречените „меки стаи“, които са напълно обезопасени, с обстановка, близка до домашната.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В проекта за ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ също е предвидено ново обзавеждане на класните стаи, подмяна на дограма, ремонт на покрива, топлоизолиране и отвеждане на повърхностни води, съвременна система за енергиен мениджмънт и сградна автоматизация, нови инсталации, оригинални дизайнерски решения за интериора и др.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дейностите по проекта бяха представени в присъствието на директори на общински учебни заведения, представители на Областна администрация и Общински съвет – Габрово, фирмите-изпълнители и проектантите, експерти и журналисти. Община Габрово благодари на второкласниците Антония Николова и Мартин Матев – възпитаници на училище „Св. св. Кирил и Методий“, за изпълнения специален поздрав към присъстващите.

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица