Свържи се с нас

Новини

Габрово продължава усилията за качествено образование

Таня Христова: „С обновяването на „Св. св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“ продължаваме усилията за качествено образование в общината“

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Община Габрово продължава с последователните усилия в подкрепа на качественото образование. С обновяването на основните училища „Св. св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“ ще бъдат приложени по-добри решения в сферата на енергийната ефективност.“ Това заяви кметът Таня Христова по време на публичното представяне на дейностите от проекта за инвестиции в съвременна образователна инфраструктура в община Габрово.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Ще реализираме проект с интегриран подход, който включва не само цялостен ремонт и саниране на сградите, но и реорганизация на дворните пространства, най-съвременно оборудване и обзавеждане на класните стаи и помещенията. Ролята на Общината е да се грижи за добри физически условия в училищата. Надявам се, че обновяването на материалната база ще доведе до подобряване и на учебния процес, ще вдъхнови и ще мотивира, както децата, така и учителите. Убедена съм, че с крайния резултат ще можем да покажем на колегите от страната един модел, който ще е гордост за всички ни“, каза Таня Христова.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Заедно с Андрей Шишманов, представител на габровската фирма „Гипсотехника“, кметът даде официален старт на строително-ремонтните работи със символично полагане на топлоизолация върху фасадата на училище „Цанко Дюстабанов“.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По думите на ръководителя на проекта инж. Виолета Парашкевова заложените дейности в двете училища допълват и надграждат реализираните от Община Габрово през последните години мерки за енергийна ефективност в образователната инфраструктура. С европейски средства през 2013 г. 5 училища и 9 детски градини станаха по-топли и по-приветливи.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За двата обекта са сключени договори за инженеринг, който включва проектиране, авторски надзор и строителство.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В ОУ „Цанко Дюстабанов“ дейностите започнаха, а за ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ текат съгласувателни процедури за одобряване на проекта на избраната фирма „Нов стандарт 2012“ ЕООД.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Предвидена е съвременна система за енергиен мениджмънт и сградна автоматизация, осигуряваща информация за потреблението на енергия чрез мрежа от сензори и отчитане на постъпилата от външни доставчици енергия. Това ще осигури надеждна експлоатация и проследяемост на използваната и спестената енергия в учебните заведения.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Според арх. Александър Генчев заданието за проектиране е изключително амбициозно от гледна точка на всеобхватност, за да се постигне цялостен продукт.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„С този проект Габрово за пореден път доказва, че си е заслужил името на един иновативен модел за модерно мислещ и съвременен град“, заяви Генчев. Той представи идейната концепция за реконструкция и модернизация на ОУ „Цанко Дюстабанов“.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

На последния етаж в един от корпусите на училището ще функционира център за специална образователна подкрепа.  Той е проектиран така, че децата ще се занимават отделно от учениците в учебното заведение, като същевременно няма да се чувстват изолирани. Те ще бъдат настанени в така наречените „меки стаи“, които са напълно обезопасени, с обстановка, близка до домашната.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В проекта за ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ също е предвидено ново обзавеждане на класните стаи, подмяна на дограма, ремонт на покрива, топлоизолиране и отвеждане на повърхностни води, съвременна система за енергиен мениджмънт и сградна автоматизация, нови инсталации, оригинални дизайнерски решения за интериора и др.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Дейностите по проекта бяха представени в присъствието на директори на общински учебни заведения, представители на Областна администрация и Общински съвет – Габрово, фирмите-изпълнители и проектантите, експерти и журналисти. Община Габрово благодари на второкласниците Антония Николова и Мартин Матев – възпитаници на училище „Св. св. Кирил и Методий“, за изпълнения специален поздрав към присъстващите.

снимка: Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

„Оцъклен“ от амфетамин камионаджия не видя пешеходец

Published

on

Дрогиран шофьор на камион блъсна и потроши пешеходец. За щастие инцидентът се размина по чудо без жертва.

Произшествието е станало на 23 септември в часовете около пладне в севлиевското село Идилево, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Десетина минути преди 14.00 часа в полицията постъпил сигнал за товарен автомобил „Мерцедес Атего“, блъснал и ранил мъж.

Пристигналият на мястото на пътния инцидент полицейски екип изяснил обстоятелствата около случая и установил, че 54-годишен мъж от Лясковец, извършвайки маневра назад с камиона ударил намиращия се зад превозното средство 59-годишен мъж.

Пострадалият веднага бил транспортиран и настанен за лечение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, с фрактура на кости на таза, без опасност за живота.

Водачът на камиона бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство, с което бил изпробван, отчело положителен резултат за наркотичното вещество амфетамин. Пробата му за алкохол се оказала отрицателна.

Причинилият инцидента водач е дал кръв за химически анализ, а по случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължават дейностите по изготвяне на областна аптечна карта

Published

on

Днес, на работна среща при областния управител на Габрово Кристина Сидорова представители на комисията, имаща за задача разработването на регионална аптечна карта, обсъди специфични въпроси, необходими за допълване на базата данни, ключови за рамковия документ.

Картата трябва да бъде готова до края на месец октомври и да се изпрати на Министерство на здравеопазването.

Целта на Областната аптечна карта е да проследи актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и обезпечеността с работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти.

Документът ще съдържа данни за географско-демографската характеристика на областта, здравно-демографската характеристика на населението в областта, структура и потребление на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта и др.

Освен това към областната аптечна карта ще бъде приложено и становище, изготвено по разписаните от Министерството на здравеопазването ред и критерии, относно необходимия минимален брой аптеки на територията на областта, както и необходимия минимален брой на работещи магистър-фармацевти, пояснява експертът от Областна администрация с ресор „Здравеопазване и социални дейности“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Училище „Неофит Рилски“ отбелязва 95 години от създаването си

Published

on

Габровското Иновативно основно училище „Неофит Рилски“ празнува 95 години от своето създаване.

Юбилеят бе тържествено отбелязан снощи в Националния музей на образованието, където бе представена книгата „История и традиции“.

Изданието е дело на съвместния труд на главния учител и преподавател по история и цивилизации, география и икономика Анатолий Антов и клуб „Традиции и ценности“ към училището.

Празникът бе уважен от заместник-областния управител на Габрово Андрей Николов, кмета на Габрово Таня Христова, зам.-кмета Невена Минева, началника на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева, представители на Регионалното управление на образованието в Габрово, много настоящи и бивши ученици, преподаватели и родители на деца, гости.

Представянето на книгата бе предшествано от откриване на изложбата „Иновативни в традициите“, която се осъществява съвместно с НМО – Габрово, Държавен архив – Габрово и ИОУ „Неофит Рилски“. В нея са включени фотографии, документи, печати и предмети, свързани с 95-годишната история на училището, съхранявани във фондовете двете на Музея и Архива.

В откритата експозиция място намериха и творби на възпитаници на учебното заведение, а благодарствени грамоти, плакети и награди за заслуги към училището получиха изявени ученици, преподаватели, училищни деятели и гости на събитието.

По време на празника, тържествено бяха връчени грамоти и награди на победители от проведени ученически конкурси, посветени на годишнината.

В своето слово пред всички гости директорът на ИОУ „Неофит Рилски“ Мая Колева акцентира, че днес училището е богато не само с иновации и традиции, отбелязвайки, че учениците са най-голямата му ценност.

Ръководителят на учебното заведение връчи почетен плакет и благодарствен адрес на Таня Христова, която в своето приветствие говори за мира, който днес ни е нужен повече от всякога.

Кметът призова възпитаниците на училището, освен умни и иновативни, да бъдат и мъдри. „Бъдете здрави и все така амбицирани. Постигайте своите върхове и цели. Бъдете отговорни и честни пред тези, които стоят пред нас. За мен е чест, че съм част от един град, в който образованието продължава да бъде на висок пиедестал“, каза още в словото си кметът на Габрово.

Празникът на иновативното училище продължава тази вечер, 27 септември, в зала „Възраждане“ с тържествен концерт, посветен на юбилейните 95 години – ОУ „Неофит Рилски“ – средище на знания, мъдрост, любов и отдаденост.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица