Свържи се с нас

Култура

Йордан Камджалов започва националното си турне от Габрово

Published

on

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Форматът „България пее – Музикална лаборатория за всички“, който ще бъде представен във всички градове на страната, на световноизвестния диригент Йордан Камджалов ще стартира националната си обиколка от Габрово.

Новината за медиите бе съобщена лично от Маестро Камджалов, който по покана на Читалище „Будителите – 2017“ ще гостува на 10-ти декември в Художествената галерия „Христо Цокев“ – Габрово, за да представи за габровци и гостите на града уникалния си културен проект „Музикална лаборатория за човека“, с характер на целодневно фестивално събитие.

„Началото на националната обиколка стартира от Габрово. Тази безпрецедентна идея и формат да започнем именно оттук, е нещо много добре обмислено, дълбоко и логично. Габрово е абсолютен образователен възрожденски център. Географски център на България.

Значими неща се правят само със значимо мислещи хора, а в Габрово определено има доста такива! Защото, когато се прокарват нови пътеки, това е свързано с много повече енергия и време. Не мога да си представя по-подходящо място за стартирането на този формат от Габрово“, заяви световно признатият диригент Йордан Камджалов.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Йордан Камджалов е първият чужденец, избран единодушно едва на 30-годишна възраст за Генерален музикален директор и Главен диригент на град Хайделберг, Германия. Той е академик на Българската академия на науките и изкуствата. През тази година, заедно със световно признатото клавирно дуо „Генова и Димитров“ е носител на една от най-престижните международни награди за класическа музика „Еко мюзик“ за звукозапис на годината, в категория „ХХ – ХХI век“.

Маестро Камджалов работи на три континента и е носител на десетки световни отличия, а габровци има привилегията да общуват с вдъхновителя Йордан Камджалов, който въздейства като събира в едно силата на музиката и думите. Той твърди, че хората тук имат невероятен потенциал и затова все по-често се връща в България.

С фондация на негово име реализира различни проекти, в подкрепа на млади български творци. Освен, че е съпричастен към каузата на родното изкуство, посвещава усилия и на друга голяма цел – да въздигне духа на българите.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Това, което решихме да направим в Габрово, е нещо наистина уникално, един хибриден формат „три в едно“. Тези три формации са се случвали на други места и сами по себе си са били много успешни. Но никога досега не са били събирани заедно. Започваме с най-широкото и най-достъпно разклонение на „дървото“ на Музикалната лаборатория за човека.

Това е един от основните културни инструменти на фондацията ни. Надяваме се няколкостотин човека чрез силата на звука, музиката, текста и ритъма да влязат, и изградят едно общо пространство. Това събитие сме го правили няколко пъти в София. Имаше огромен успех. Важното е никой да не се самоцензурира.

Няма значение дали човек може да пее или не. Всички сме там и изграждаме едно цяло. След 15-20 минути ще видим, че непознатите хора няма да са толкова непознати. В тази част на събитието активна роля играят самите участници. Там няма публика. Работим чрез културните ни инструменти съзнателно за размиване на границите между сцена и публика. Неща познати още от Древността“, информира Маестро Камджалов.

© Copyright 2017 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По думите му във втората част на събитието ще бъде направена среща – разговор, защото магиите и творчеството се раждат чрез общуването. „Няма тема и посока! Присъстващите ще определят динамиката на разговора. Завършваме с най-елитния и безпрецедентен музикален продукт, който изобщо съществува в страната и не смятам, че има аналог някъде на планетата“, добави маестрото.

Стана ясно още, че около 3 години е работено по това да има 10 селекции от няколкостотин човека, от които избрани само 8 и които в неделя (10 декември) ще дойдат в Габрово. Те не са професионални музиканти, но са много по-музикални от много други музиканти.

Първата цел на формата е репертоарът да няма никакво значение. Очаква се от един много сериозен актьор, независимо дали се занимава с Шекспир, Достоевски, Гогол или разказ на Чудомир, да направи магия от това нещо. Това според Йордан Канджалов се очаква от един истински пианист и цигулар, когато хване инструмента да може да създаде една приказка, т.е. интерпретацията да излезе над нивото на композицията.

Другата цел е да няма значение колко човека ще бъдат на сцената, защото със 100 човека се прави един вид музикална магия, с 10 човека – друг. Най-важното е да поемат пълната отговорност за всичко, което се случва на сцената. В „Музикалната лаборатория за човека“ е търсена една голяма универсалност на гласа, защото всеки всеки може да пее всичко.

снимка: Рекламна агенция „Елмазови“

Трета цел е да се достигне състояние, в което интензитетът да не зависи от времетраенето, дали е минута или три дни. Има песни, които са работени години и продължава работата над тях. „Отказали сме се от идеята за съвършенство, защото токова не съществува в изкуството и живота. Нещата са винаги незавършени. Въпросът е в тази незавършеност да се представи максимална убедителност, автентичност, имащи потенциала да докосват човешкото сърце. Каква е тайната? Ние не знаем какво ще пеем на 10-ти декември в Габрово. С тези безумно интелигентни хора, този лукс ние можем да си го позволим“, допълни още световно признатия диригент.

„Тази неделя няма да се занимаваме с музика. Това не е покана за хора, занимаващи се с музика. Това е покана за хора! Това е музикална лаборатория за Човека. Така че всички „човеци“ да заповядат. Ще се занимаваме със самия човек“, разкри Маестро Камджалов.

В неделя, 10 декември, габровци и гостите на града ще могат да се насладят на уникалния концептуален вокален проект, разгърнат в три модула. Билети за събитието се продават във фотостудио „Спринт“, ул.“Радецка“ 24.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Култура

Габрово обяви музикалната си програмата за Карнавала

Published

on

Молец, RDMK, 100 Кила, Васил Петров и Dolapdere Big Gang са само част от гост изпълнителите в дните на Карнавал Габрово 2024. От 17 до 19 май Габрово ще се превърне в сцена на пъстроцветно карнавално шествие, музикални спектакли, изложби и богата културна програма, обединени под мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

Балканската сензация Dolapdere Big Gang пристигат в България специално за събитието. Златният глас на България – Васил Петров ще ни пренесе в магията на музиката с пътешествието „The Best of Vassil Petrov”. Култовата група Молец ще закрие събитието с безплатен концерт.

Музикалната програма предлага разнообразие за всички възрасти и вкусове. Тази акценти откроиха от Община Габрово. Фестивалът на хумора и сатирата, известен с уникалната си атмосфера и разнообразие, ще се проведе в периода 17-19 май и обещава незабравими моменти за всички почитатели на културата и забавленията.

Фестивалната програма започва в Деня на Габрово – 17 май с множество културни събития през деня, а вечерта центърът на града ще се превърне в сцена за златния глас на България Васил Петров, който ще ни пренесе в магията на българската музика с пътешествието „The Best of Vassil Petrov“, изпълнявайки най-обичаните си песни в компанията на виртуозни музиканти – Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас) и Димитър Семов (барабани).

Веднага след това рязко ще сменим ритъма с група RDMK и техните емблематичните хитове, обещавайки незабравимо музикално преживяване.

В деня на карнавала, 18 май, гостите на града ще се забавляват с колоритното карнавално шествие, когато през деня около 80 карнавални картини и 25 макета ще оживеят по централните улици на града, носейки послание за мир и хумор, а вечерта на площад Възраждане ще се проведе грандиозен концерт.

Събитието ще открие проектът на Румънеца, FolkustiX, обединяващ фолклорни мотиви с модерно звучене; обичаният българки рапър 100 Кила ще ни зареди с енергия и емоции; сензацията от Турция Dolapdere Big Gang ще представи световноизвестни хитове с микс от балкански бийтове, фънк и джаз, а DJ MC Камен ще завърши вечерта с DJ сет.

Следкарнавалният ден – 19 май, ще бъде закрит с концерт на носителите на 4 награди на БГ Радио група Молец, които ще огласят града с авторска музика, съчетаваща рок, поп и алтернативни елементи.

Освен музикалните изпълнения Фестивалът на хумора и сатирата предлага и редица други забавления и инициативи:

  • „Нарисувай Габрово“ – инициатива, включваща деца от габровските училища, които ще украсят градския площад.
  • Концерт от популярна и джазова музика с Оркестър „Габрово“.
  • Изложба на габровските художници, посветена на Празника на града
  • Национален карнавал ревю на котки – Розмари Казасова на 18 май.
  • Детско шествие „Карнавална уличка на чудесата“ и детски мини карнавал.
  • За гастрономите и ценителите на стари рецепти – Празник на щирника
  • Карикатуристи в парка
  • Следкарнавална гюрултия по етърски
  • Лятно театро за всички
  • Творчески арт ателиета, дни на отворени врати в културните институции, нощ на музеите

Организаторите от Община Габрово призовават града да се превърне в столица на мира по време на най-стария и пищен карнавал в страната, използвайки своята богата традиция в хумора и сатирата.

*Използваното фоново изображение е на фотографа Тодор Тодоров.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица