Свържи се с нас

Новини

Габровска улица като трасе за офроуд. Хората искат спешен ремонт!

Published

on

Габровска улица се е превърнала в идеалното трасе за офроуд. Павираната пътна настилка по нея на места липсва, заради некачествен ремонт, а преминаването по кварталната артерия е желателно да се осъществява посредством високопроходими автомобили.

Достъпът до домовете за живеещите на улица „Бисер“ в квартал Дядо Дянко е истински кошмар, още повече при зимни условия. Улицата е била разкопана преди повече от 10 години от ВиК – Габрово, заради ремонтни дейности на канализационната мрежа, но положението вече започва да става нетърпимо за хората, чиито достъп до домовете е силно затруднен.

Въпреки подаваните подписки и молби до Община Габрово за рехабилитиране на въпросната улица досега резултат няма. Това алармираха до редакцията на „Габрово Нюз“ жители на засегнатата улица, с молба да бъде дадена гласност на тормозещия ги от дълги години насам инфраструктурен проблем.

„Проблемът с инфраструктурата на ул. „Бисер“ е с давност повече от 10 години и за съжаление се задълбочава с всяка изминала. Още при първия мандат на управление на ГЕРБ, когато се даде заявка за видими резултати за Габрово, жителите на улицата са подавали жалба относно лошата пътна настилка с отговор , че няма средства. Търпеливото изчакване на хората обаче не води до никакви резултати.

​Януари 2017г. замръзна водопроводната мрежа на живущите около ул.“Бисер“. И без това силно компрометираната пътна настилка беше допълнително влошена от ВиК дружеството за размразяване на замръзналите участъци“, пише в писмото, изпратено на електронната ни поща.

​Оказало се обаче, че седем години след първата жалба, в началото на 2017г. към настоящия момент, до кмета Таня Христова била подадена нова жалба, подписана от повече от 40 човека, живущи в квартала, с апел да бъде отремонтирана улицата.

​“Отговор е получен от ВиК дружество, с признание цитат: „Водопроводът по улицата е положен на недостатъчна дълбочина още при неговото изграждане …“ .

Въпросите защо това изобщо е допуснато, имало ли е санкционирани служители, как е прието подобно изпълнение на проект, оставяме настрана.

Факт е, че ВиК възстанови настилката само по участъците, разкопани при отстраняване на авариите от изминалата зима. А другите?

​Състоянието на улицата е видно от снимките. В навечерието на зимата сме. Теренът е от такова естество, че при зимни условия при такова качество на настилката е невъзможно придвижването с автомобил, съответно на линейка.

Може би предвид признанието на ВиК, че тръбите са положени на недостатъчна дълбочина, обезсмисля в плановете на Община Габрово каквито и да е ремонтни дейности по този участък, с мотив, че тази зима пак може да замръзне водопроводът и пак да се наложи да се разкопава“, пише още в сигнала до „Габрово Нюз“.

​“От 2016 г , данъците са „невисоко“ увеличени, с 50 %, с мотив събиране на средства за решаване на инфраструктурни проблеми, особено в отдалечените от центъра квартали и в селата. Според изчисления на местната администрация в общинската хазна ще постъпят допълнително 300 000 лв.

​Всички ние, живущи на ул. “Бисер”, напълно разбираме , че годината не е предизборна, но все пак отправяме пореден апел към Община Габрово за осигуряване на относително нормални условия за живот на своите граждани.

За цялостен ремонт на улицата не можем и да мечтаем, остава ни да се надяваме за един малък ремонт по запълване на дупките по ул.“Бисер“.

И ако дупки, с дълбочина 20 см., не са достатъчно сериозни за Община Габрово, то нека същата издаде ръководството за гражданите от каква дълбочина нагоре можем да я търсим за съдействие!“, гневят се жителите на засегнатата улица.

Какво ще последва оттук нататък и дали ще бъде обърната внимание на проблема, предстои да разберем. Ако и Вие желаете да ни покажете Вашия поглед към събитията от деня, изпращайте ни снимки, коментари, мнения и сигнали на адрес: info@gabrovonews.vxpknrygwd-58e609mpx6d7.p.runcloud.link, а ние ще ги предоставяме на вниманието на широката общественост и нашата аудитория.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Промениха правилника за проекти по Програма Култура

Published

on

Общинският съвет на Габрово прие правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Общината. Такъв документ, освен че трябва да обслужва интереса на местната общност, има за цел да даде възможност на местните културни оператори да се колаборират с такива, регистрирани на територията на Република България.

Решението бе взето по време на последното редовно заседание на местния парламент.

С приемането на Правилника се очаква увеличаване на конкуренцията между творческите общности при кандидатстване за финансови средства от Община Габрово, максимално разширяване на възможностите пред творците да представят своите проекти, увеличаване на броя на кандидатстващите организации, многообразието и високото качество на културните събития, представяни пред публика.

Община Габрово ще възложи и изработването на Електронна система на Програма Култура като чрез нея ще се подават проектните предложения за кандидатстване, съобразно разпоредбите на настоящия правилник.

Стремежът на Община Габрово е да удовлетвори в максимална степен нуждите на културните оператори и артистите на свободна практика, свързани с възможностите за представянето и реализирането на качествен културен продукт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица