Свържи се с нас

Култура

Музеят на образованието – партньор в Седмицата на кариерното ориентиране

Published

on

снимка: НМО – Габрово

Националният музей на образованието се включи в седмица, посветена на кариерното ориентиране на учениците в Габровска област, под наслов „Дойдох. Видях. Избрах!“, която се проведе от 13 до 17 ноември.

Инициативата се организира от Областна администрация – Габрово, съвместно с Регионално управление на образованието и Център за кариерно ориентиране в Габрово.

снимка: НМО – Габрово

В отворената инициатива музеят е един от първите 15 партньори-домакини, които в продължение на пет дни приемаха групи ученици от IX и X клас, за да ги запознаят с различни професии в реална работна среда.

По решение на ръководството на НМО посещенията на учениците се проведоха на принципа на индивидуалния и диференциран подход. Професионалната „екскурзия” беше съобразена със спецификата на музея от една страна и с профила на гостуващото училище, от друга.

снимка: НМО – Габрово

Богатият спектър от възможности за професионална реализация в НМО се определя от факта, че той е единствената културна и научна организация, която съхранява и популяризира движими културни ценности, свързани с историята на българската просвета и образование, и едновременно с това е специализирано обслужващо звено към Министерството на образованието и науката.

НМО е съвременен тип музей, който прилага в работата си новите компютърни и информационни технологии. Тази специфика беше показана селективно и съобразена с отделните групи (10-12 ученика) в зависимост от това дали са от общообразователно или професионално училище. Този подход допринесе за ефективното участие на музея в инициативата „Дойдох. Видях. Избрах!“.

снимка: НМО – Габрово

Например групата от Професионална гимназия по туризъм „Пенчо Семов”, където има специалности „Екскурзоводство” и „Туристическа анимация”, беше запозната приоритетно с работата на екскурзовод-аниматорите в музея.

Учениците от Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев” и Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади” – с длъжностите, които покриват дейностите в направление „Информационно осигуряване, комуникации и мултимедийно студио” (Мултимедиен специалист, Графичен дизайнер, Връзки с общественността, дейността на уредниците, свързана с дигитализацията на фондовете).

снимка: НМО – Габрово

За участниците в Седмицата на кариерното ориентиране, които са с хуманитарен профил (СУ „Райчо Каролев”, СУ „Отец Паисий”, Национална Априловска гимназия), акцентът беше насочен предимно към длъжностите Музеен педагог, Уредник, Екскурзовод.

Всички групи имаха обща презентационна част за запознаване с музея чрез 10-минутен филм за неговото създаване и развитие.

снимка: НМО – Габрово

Всеки един участник имаше възможността да се срещне с отделните служители, да задава въпроси, свързани с характера на работата, с личната мотивация, с творческото развитие и кариерната перспектива.

Участниците в „Дойдох. Видях. Избрах!“ попълниха анкетни карти за обратна връзка след посещението, които следват замисъла на наслова – какво са видели и какво биха избрали.

снимка: НМО – Габрово

Резултатите от анкетите в НМО, графа „избрах”, са в полза на съвременния музей и въвеждането на новите технологии във фондовата и експозиционната дейност и работата с публика. Над 70% от анкетираните избраха професии, свързани с направление „Информационно осигуряване, комуникации и мултимедийно студио”.

На второ място са предпочитанията, свързани със събирателската и научноизследователска дейност (уредници) и на трето (с незначителна разлика от второто място) – работата на екскурзовод-аниматорите и музейния педагог.

снимка: НМО – Габрово

Умението да ръководи екип, който пази съкровище от близо 200 000 единици, привлече ученичка от природонаучен профил и тя избра длъжността Директор.

В първия етап на Седмицата на кариерното ориентиране, която ще продължи и в други общини на областта, участваха 15 фирми, организации, културни институции, здравни заведения и други.
При старта на Седмицата областният управител на Габрово Невена Петкова обяви, че инициативата ще се разширява по обхват, сфери на дейност и ученици.

снимка: НМО – Габрово

Различното от други дейности, свързани с кариерното ориентиране, е, че тази Седмица е изградена върху желанието на учениците. Направено е предварително проучване през октомври сред IX и X класове във всички училища в Габрово и 835 ученика са отбелязали в кое направление имат желание да се развиват и кое реално работно място искат да посетят и опознаят.

След приключване на Седмицата всички участници – организатори и домакини, ще обсъдят резултатите от нея. Те ще бъдат представени и на 22 ноември в Брюксел по време на втора Европейска седмица на професионалните умения, организирана от Европейската комисия.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Росен Станоев гостува в „Арт Зоната“ на галерия „Видима“

Published

on

На 29-ти септември от 18.00 ч. в „Арт зоната“ на галерия „Видима“ ще се открие общата изложба „Against all odds II“ – кураторски проект на художника Росен Станоев.

„Against all odds“ или в превод „Въпреки всичко“ е сборна изложба, проект на варненския художник Росен Станоев, която събира в себе си цяло съзвездие от ярки български творци, обединени от идеята да покажат своето изкуство въпреки обстоятелствата. Идеята за тази изложба се появява в първите месеци на пандемията, а една от най-силно засегнатите сфери след близо две години ограничения е именно културната.

Изложбата е пътуваща, целта е да провокира хората по-често и въпреки всичко да насочват вниманието си към красивото, духовното, смело да пристъпват прага на културните институции.

Към момента в този формат вземат участие 25 автора, а общият брой на творбите в пътуващата изложба са над 100, като обхващат различни направления на живописта, графиката и скулптурата. Както казва самият Росен Станоев, това е проект в развитие, към всяко ново издание се присъединяват нови имена и нови произведения на изкуството.

Дебютното представяне на „Against all odds“ бе на 23-ти юни в ГХГ „Илия Бешков“, град Плевен. След спирката в Севлиево изложбата ще отпътува към други големи градове на страната, а в средата на следващата година се очаква и да напусне пределите на България.

Гостите на откриването ще могат да видят на едно място подбрани произведения на много от известните ни художници, сред които проф. Емил Попов, Цветан Казанджиев, доц. Димо Колибаров, Иван Обретенов, доц. Веселин Начев и много други. Различни и уникални като творци, и като личности, авторите събрани в този проект отлично се допълват благодарение на естетическото усещане на Росен Станоев.

Въпреки, че се представя скромно като художник, той е живописец, график, скулптор, дигитален артист, опитен галерист и колекционер. Затова и произведенията в изложбата имат общо съвременно и модерно звучене, подбрани са автори, които сякаш общуват помежду си чрез своите творби и въвличат зрителя в една споделена реалност.

Редом с участниците в проекта, изложбата показва и творби от колекцията на Росен Станоев, включително произведения чиито автори вече не са сред нас, но са оставили своето име и светла диря в света на българското изобразително изкуство.

Експозицията ще остане на разположение на севлиевци в продължение на един месец. Галерия „АРТ ЗОНА“ се намира на третия етаж на бившия РУМ. Централният вход на сградата ще бъде отворен за посетители от 17:30 ч. до 19:00 ч. на 29-ти септември. Официалното откриване започва в 18.00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Честване на 77 години ДТ „Рачо Стоянов“

Published

on

На 10 октомври 2022 година Драматичният театър в Габрово ще отбележи 77 години от първото си професионално театрално представление, което е и началото на историята на театъра в града. През 1945 г. първата премиера на сцената на театъра е „Хъшове“ от Иван Вазов. А тогавашен директор на театъра е Мишо Георгиев. С анонсирането на програмата за месец октомври театърът обявява, че първите 77 закупени билета от касата на театъра за октомврийските представления са на цена от 7 лв. (С изключение на спектакъла „Цар Лъв“).

По този начин със символиката на числата 7 и 77 от екипа на театъра правят приятелско намигване към публиката и дават още един повод за посещение на театрална постановка. Програмата с представленията можете да разгледате тук.

За честването на 77-годишнината е поканен спектакълът „Майстори“ по пиесата на патрона на театъра Рачо Стоянов с режисьор Асен Шопов. Продукцията е на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив и ще бъда представена на 10 октомври от 19:00 часа.

Пиесата „Майстори“, превърнала се в една от класиките на българската драматургия, разглежда темата за красотата и творческата сила и вдъхновение, преплетени в неотделима цялост. Дълбоко залегналият мотив в българския бит за жената, чиято красота и благодетел се превръщат във вдъхновение за твореца, но и се дават в жертва в името на творението, е водещ и в пиесата. Със своята проницателност и фин усет Рачо Стоянов съчетава в „Майстори“ паметта на възрожденското минало с проблемите на модерната личност, която излиза от властта на рода и опитва сама да направлява изборите и живота си.

Със съвременния прочит на пиесата ще ни запознаят актьорите Константин Еленков и Явор Бахаров, които влизат в ролята на двамата дърворезбари, съревноваващи се в майсторството си, но и за сърцето на любимата Милкана (Мария Сотирова). Асен Шопов е един от доайените на българския театър, който отново се завръща към пиесата „Майстори“, за да предложи нова гледна точка към нея.

На 28 октомври предстои и премиерата на „Войната на Микеланджело“ от Анна Петрова с режисьор Петринел Гочев. Съвсем скоро от театъра ще разкрият подробности за новия си спектакъл.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Душан Милич ще представи лично своя най-нов филм „Мрак“ в Габрово

Published

on

Познатият на българската публика режисьор Душан Милич („Гуча – фестивалът на любовта“, „Травелатор“) ще представи лично най-новия си филм „Мрак“ (награда на публикатав Триест и на София Филм Фест на брега в Бургас) в киносалоните на пет български града. Премиерата на филма е на 21 септември в Дома на киното в София. Следват Перник, участие на фестивала „Златната роза“ във Варна, Велико Търново и Габрово.

„След войната в Косово много семейства и от двете националности, сърби и албанци, бяха разединени, уплашени и съсипани – физически и душевно. Никой нямаше нужда от тази война. Те знаеха, че ще трябва в бъдеще да останат там и да живеят в съседство, дори и когато всичко се забрави. При все това силното недоверие подхранваше желанието за мъст. Населените места, в които живееха заедно различни етноси, ставаха все по-малко и по-малко. Хората започнаха да продават домовете и имотите си, за да избегнат нови конфликти… Това е история за злото, което е неотделимо от нашата същност. Онова, което всъщност виждаме, може би не е съществуващото в действителност… Героите на филма живеят в страх – първичният страх от мрака, от онова, което ще дойде, когато се стъмни и трябва да заспиш. То е метафора на мрака и какво той внушава в душите на хората“, споделя режисьорът.

„Мрак“ е копродукция на Сърбия, Дания, Италия, България (РФФ Интернешънъл – Стефан Китанов, Мира Сталева) и Гърция с подкрепата на ИА „Национален филмов център“ и Евроимаж. В главните роли са Даница Чурчич, Славко Щимац, Миона Илов. Българският екип включва операторът Кирил Проданов, асистент-операторът Делян Георгиев, гримьорката Петя Симеонова, осветителите Пламен Соклев и Димитър Петров, фотографът Яна Лозева.

„Мрак“ тръгва в българските киносалони от 23 септември 2022. Разпространява Арт Фест с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица