Свържи се с нас

Новини

Институт към БАН: Учениците в НАГ владеят книжовноезиковите норми!

Институтът по български език към БАН гостува на Националната Априловска гимназия с инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!”

Published

on

снимка: Недялко Панайотов

В Актовата зала на Национална Априловска гимназия се проведе образователна игра, състезание между три отбора с ученици от 11 и 12 клас, които показаха не само знанията си в областта на българския език, но проявиха находчивост, бързина и езиков усет в пет кръга задачи с различна степен на трудност, обхващащи почти всички езикови норми на книжовния език.

Учениците се състезаваха в три отбора – зелен, червен и жълт, а организаторите – млади учени от Института по български език „Проф. Любомир Андрейчин” към БАН, се бяха постарали събитието да бъде цветно, запомнящо се и интересно.

Амбицията на младите учени е да се подпомогне и осъвремени преподаването на български език в училище, затова кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!” е част от дейността „Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с млади таланти”.

снимка: Недялко Панайотов

Тематичните кръгове включваха модули като: Фразеологизми, Пароними, Чужди думи, Граматика, Семантични отношения и Правопис.

По мнението на представителите на Института учениците от гимназията добре владеят книжовноезиковите норми, умело прилагат в ситуация знанията си, проявявавт свободомислие, самокритичност и имат бързи реакции.

Умеят да работят в екип, независимо че са от различни випуски и класове, създават атмосфера на приятелство и колегиалност. Учените са споделили още, че откриват в гимназията колективен дух на сътрудничество и подкрепа, което им направило особено впечатление.

По мнението на учениците подобни форуми помагат в неформална, нестандартна и по-разтоварваща среда да се упражняват знанията, свързани с кинжовните норми и в същото време това да е забавно и интересно.

снимка: Недялко Панайотов

Публиката също бе въвлечена в събитието чрез игра с публиката и различни въпроси, в които присъстващите също имаха възможност да покажат степента си на грамотност.

Във време, в което все повече се говори и пише за функционалната неграмотност на учениците, възпитаниците на гимназията доказват, че грамотността е мисия възможна и необходима, че владеенето на правилата и нормите не е суха теория, а игра на въображение и талант.

Автор: Владилена Катевска – ст. учител по БЕЛ в НАГ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Криминалисти от Габрово хванаха над 6 кила марихуана (снимки)

Published

on

Криминалисти от Габрово иззеха над 6 килограма марихуана, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Полицейската операция за противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, е била проведена на 4 октомври.

В село Здравковец за полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Дайхацу“, управляван от 53-годишен габровец.

По надлежния ред било установено, че водачът шофирал след употребата на метамфетамин.

Последвали процесуално-следствени действия в имот в селото, ползван от габровеца, където били установени 20 растения от рода на конопа, някои от които достигащи височина над 3 метра. Отделената от листна маса – над 6 кг, реагирала на марихуана след направения полеви наркотест.

Допълнително криминалистите открили в жилището на мъжа в Габрово суха зелена листна маса с тегло 0.267 кг, реагирала отново на марихуана. Габровецът бил задържан по реда на Закона за МВР, като срещу него е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почина Йордан Ташков, дългогодишен учител и директор на ПМГ – Габрово

Published

on

На 5 октомври 2022 г внезапно почина Йордан Ташков, който беше дългогодишен преподавател и директор на Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово.

Тъжната новината оповестиха от образователната институция. От основаването на Гимназия работи в нея като учител, а впоследствие и директор.

Йордан Ташков завършва магистратура в Биологически факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Бил е преподавател по естествени науки в Мароканския лицей в Казабланка и директор на БСОУ „Петър Берон” в Прага. Носител на почетния знак на Община Габрово през 2017 г. и на община Прая да Витория – Испания, както и на много други отличия – почетно отличие „Неофит Рилски”, носител на годишната награда на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, на „Златен Херон” за принос в развитието на Община Габрово, на златен медал на Европейската комисия за проекта „Европа в училище”.

Ташков е член на Европейското образователно общество със седалище в Брюксел.

Участвал е в множество европейски образователни проекти на Европейската агенция „Сократ” с партньори Франция, Испания, Финландия, Норвегия и др.

Владее френски и руски език.

Йордан Ташков е роден на 15.02.1943 г. в Габрово. Женен е, с една дъщеря. Той бе в състава на Общински съвет – Габрово, мандат 2019 – 2023 година.

Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ и Държавен архив – Габрово изказват най-искрените си съболезнования на близките и приятелите!

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Поклонението ще се състои на 7 октомври от 12.00 часа в храма „Успение на Света Богородица“.

Зареди още

Икономика

МРРБ ще финансира 4 приоритетни инфраструктурни проекти в региона

Published

on

Четири инфраструктурни проекта от област Габрово влизат в обхвата на одобрения от Министерски съвет списък за финансиране на инвестиционни проекти на общините, приет с Решение на Правителството от 28 септември.

В списъка са включени 234 обекта на обща стойност 406 374 769 лв. За нашия регион ще бъдат финансирани проекти на стойност над 6 млн лв – два от тях са свързани ВиК инфраструктура в общините Габрово и Севлиево.

За община Габрово това са рконструкцията на водопровод и канализация по ул. „Златна нива“ и ул. „Зелена ливада“, а за община Севлиево средста са предвидени за реконструкцията на довеждащия водопровод до ПСПВ „Стоките“ и Източен водопроводен клон за питейна вода (участък: Източен водопровод, клон ПСПВ „Стоките“ до р.ш. при с. Буря – с. Добромирка -етап 2, участък № 1 водопровод от т. 570 до т. 700 с L1=4205,35 м).

Другите два проекта са свързани с ремонт на пътища и обхващат общините Трявна и Дряново. В Трявна се предвижда рехабилитацията и/или реконструкция на участък с дължина 5,500 км от общински път.

Четвъртият проект, който ще бъде финансиран, е реконструкцията на общинския път Трявна – Царева ливада – Куманите.

Одобрените обекти са предложени от Националното сдружение на общините в Република България. Избрани са тези, които имат проектна готовност, разрешения за строеж и са посочени от съответната общинска администрация като най-приоритетни.

Условието е МРРБ да финансира 50% от стойността им, като средствата ще бъдат предоставени на общините на две равни части – първото плащане ще е до 10 работни дни след подписване на споразумение и второто през месец декември 2022 г.

С приетото решение се отменя одобрения Списък на инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления/обекти за целево финансиране, приет с решение на Министерски съвет № 576 на от 01.08.2022 г., тъй като в Приложение № 1 към него са включени обекти, за чието изпълнение са заложени дейности, реализацията на които е нецелесъобразна и е извън обхвата на провежданите политики и бюджетни програми на МРРБ.

Освен това, за част от включените в списъка обекти няма информация дали имат документална готовност за изпълнение. Пълният списък с обектите можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица