Свържи се с нас

Новини

Институт към БАН: Учениците в НАГ владеят книжовноезиковите норми!

Институтът по български език към БАН гостува на Националната Априловска гимназия с инициативата „Написаното остава. Пиши правилно!”

Published

on

снимка: Недялко Панайотов

В Актовата зала на Национална Априловска гимназия се проведе образователна игра, състезание между три отбора с ученици от 11 и 12 клас, които показаха не само знанията си в областта на българския език, но проявиха находчивост, бързина и езиков усет в пет кръга задачи с различна степен на трудност, обхващащи почти всички езикови норми на книжовния език.

Учениците се състезаваха в три отбора – зелен, червен и жълт, а организаторите – млади учени от Института по български език „Проф. Любомир Андрейчин” към БАН, се бяха постарали събитието да бъде цветно, запомнящо се и интересно.

Амбицията на младите учени е да се подпомогне и осъвремени преподаването на български език в училище, затова кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!” е част от дейността „Въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с млади таланти”.

снимка: Недялко Панайотов

Тематичните кръгове включваха модули като: Фразеологизми, Пароними, Чужди думи, Граматика, Семантични отношения и Правопис.

По мнението на представителите на Института учениците от гимназията добре владеят книжовноезиковите норми, умело прилагат в ситуация знанията си, проявявавт свободомислие, самокритичност и имат бързи реакции.

Умеят да работят в екип, независимо че са от различни випуски и класове, създават атмосфера на приятелство и колегиалност. Учените са споделили още, че откриват в гимназията колективен дух на сътрудничество и подкрепа, което им направило особено впечатление.

По мнението на учениците подобни форуми помагат в неформална, нестандартна и по-разтоварваща среда да се упражняват знанията, свързани с кинжовните норми и в същото време това да е забавно и интересно.

снимка: Недялко Панайотов

Публиката също бе въвлечена в събитието чрез игра с публиката и различни въпроси, в които присъстващите също имаха възможност да покажат степента си на грамотност.

Във време, в което все повече се говори и пише за функционалната неграмотност на учениците, възпитаниците на гимназията доказват, че грамотността е мисия възможна и необходима, че владеенето на правилата и нормите не е суха теория, а игра на въображение и талант.

Автор: Владилена Катевска – ст. учител по БЕЛ в НАГ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Преброителите не изискват лични документи и не раздават декларации за подпис

Published

on

Преброителите, които посещават хората по домовете, попълват единствено преброителна карта. В нея не се попълват данни от личните документи на хората с изключение на имената и ЕГН. Никъде не се полага подпис.

Преброителите нямат право да изискват личната Ви карта, шофьорска книжка или паспорт или да предоставят за подпис декларации, заявления или какъвто и да е друг документ.

Ако Ви посети лице, което се представя за преброител, и Ви поиска някакви документи или Ви кара да се подписвате, незабавно подайте сигнал в районното управление на МВР. Този човек най-вероятно няма нищо общо с преброяването.

Преброителите трябва да Ви представят карта със снимка, три имена и идентификационен номер. В случай, че се съмнявате, че човекът, който звъни на вратата Ви, е преброител, можете да направите проверка на *2021 или 02/ 9078 430.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

59 заразени с КОВИД – 19 за ден, двама са починалите

Published

on

Двама души са починали, а 59 са случаите на новозаразени с коронавирус през последните 24 часа на територията на област Габрово. Данните оповестиха днес, 24 септември, от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Битката за живота си с вирусната инфекция са загубили 72-годишен мъж от Габрово и 92-годишна жена от Дряново.

През последното денонощие в четирите общини от област Габрово за пореден път най-много заразени с КОВИД – 19 има в Габрово, общо 33 случая. Седемнадесет са дали положителни резултати в Севлиево, шест са новозаразените в Дряново и трима в Трявна.

От потвърдените 59 случаи в областта 17 души хоспитализираните, а останалите 42-ма са с провеждат домашно лечение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

ЕК започна проверки след сигнал на Андрей Новаков

Published

on

Европейската Комисия ще предприеме действия към държавите, които неправомерно налагат глоби на шофьорите на товарни автомобили и изискват от тях да доказват с документ къде са извършили своята регулярна седмична почивка. Това се казва в писмо от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен до българския евродепутат от ПП ГЕРБ /ЕНП/ Андрей Новаков.

През месец юли Новаков сезира Еврокомисията по повод многобройни сигнали от потърпевши български шофьори, глобени с хиляди евро заради липса на документ, с който да докажат пред националните власти, че са извършили седмичната си почивка извън превозното средство.

През 2020 г. ЕС въведе законодателния пакет „Пакет Мобилност 1“, който налага допълнителни регулации в международните товарни превози и условията за работа на водачите на камиони. Регламентът забранява на товарните шофьори да спят в кабините на превозните средства и изисква регулярна седмична почивка за водачите в подходящи условия и с установени стандарти за настаняване и хигиена.

В официалното тълкуване на разпоредбата Европейската комисия отбелязва изрично, че шофьорите не са длъжни да доказват къде са прекарали тази почивка и властите в отделните страни-членки не могат да изискват от тях документи за това.

В писмото си до Андрей Новаков председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се ангажира ресорните служби да извършат проверка и да влязат в контакт с властите в държавите-членки, от които има получени сигнали. Конкретен резултат по предприетите действия се очаква максимално скоро.

Андрей Новаков е член на Европейския парламент за втори пореден мандат. Той е координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие и участва в още три парламентарни комисии – Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT). Сектор „Транспорт“ заема важно място в неговата работа на евродепутат, като в годините досега той се ангажира трайно със защита на националния интерес и позицията на българските шофьори в дебата за европейското законодателство, известно с името „Пакет Мобилност“. През 2019 г. е избран за председател на Европейската ЖП Асоциация “Rail Forum Europe“. Неведнъж се е застъпвал за проблемите на авиосектора, особено в контекста на осигуряване на средства за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от пандемията COVID-19.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица